Barion Pixel ,,Olyan vagy, mint apád!” – 5 dolog, amiket csak apánktól örökölhetünk – Coloré

,,Olyan vagy, mint apád!” – 5 dolog, amiket csak apánktól örökölhetünk

2023. 02. 14.

Számos adott tulajdonsággal rendelkezünk, ami a külsőnket illeti, de akár egy-egy cselekvés is lehet olyan, ami másra nem feltétlenül jellemző. Ezek között több olyan is szerepel, ami apai örökség, mert csakis a férfi adhatja át utódainak!

Legjobb – vagy éppen legrosszabb – tulajdonságainkat sok esetben szüleinktől kapjuk örökül. Az apák és anyák ugyanis nemcsak az élethez mutatnak utat, hanem akaratlanul is olyan külső vagy belső jegyeket adnak nekünk tovább, ami az egész életünkre hatással van.

A szemünk, a hajunk és a bőrünk színe mind szüleinken múlik, de a vércsoport és az, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk, szintén legközelebbi őseink függvénye. Bár a szüleink 50-50%-ban felelősek a DNS-ünkért, vannak olyan tényezők, amelybe az anyának vajmi kevés beleszólása van, és kizárólag az apától öröklődnek.

Apai örökségeink

Míg édesanyánktól többek közt az intelligenciát kapjuk, az apának sokkal több beleszólása van a biológiába. Számtalan tényező múlik rajta, és ezek nem mindegyike pozitív, hiszen ha ő is rosszat kapott örökül, nincs más választása, mint az, hogy továbbadja nekünk. Vannak olyan állapotok is, amiket azonban egy fiatal apa kisebb eséllyel ad át utódjának, mint egy idősebb korban nemző férfi.

Nem?! Igen!

A történelem során több uralkodóról tudható volt, hogy a feleségét hibáztatja, amiért nem szül neki fiút. Sokáig tartotta magát ez a hiedelem, hogy mivel a nő méhében növekszik a kisbaba, ezért ott dől el, hogy milyen nemű lesz, valójában a nőnek egyáltalán nincs beleszólása abba, hogy fiúnak vagy lánynak ad életet. Míg az anyák csakis az X kromoszómát tudják továbbadni, addig a férfiak X és Y kromoszóma továbbítására is képesek. A születendő baba nemét tehát az határozza meg, hogy a nő kromoszómája X vagy Y-nal találkozik, fiú pedig csak az utóbbi esetben születik.

A nemünket csakis édesapánk határozza meg!
A nemünket csakis édesapánk határozza meg – pontosabban a tőle kapott kromoszóma! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Magas, mint az apja!

Természetesen számos tényező van, ami meghatározza a magasságot, ráadásul ebbe akár az anya magasságának is lehet beleszólása. Általánosságban azonban a magasságért is a férfi a felelős. Ha édesanyánk nagyra nőtt, abban az esetben is a férfi dominál, hiszen elnyomja az anya magasságért felelős génjét.

Ez zsír!

Bár fizikai felépítésünkbe mindkét szülőnek van beleszólása, tény, hogy a zsírtárolásért inkább az apától kapott gének a felelősek. Kétfajta zsírt ismernek a tudósok, jót és rosszat, azaz barna és fehér zsírt. Míg a barna zsír segít a vércukor hasznosításában, sokkal kisebb a helyigénye, mint a fehér, bőr alatti zsírnak. Ez jobban meg tud duzzadni, több helyet foglal, ezáltal előbb-utóbbi hurkákat képezve testünkön. Kutatások bizonyították, hogy míg a barna zsír anyai örökség, a fehér zsírért és a testen való elhelyezkedéséért az apák felelősek.

Természetesen ez ellen tehetünk úgy, hogy odafigyelünk az egészséges életmódra és sok mozgásra, de tény, hogy ha apánk hízékony, valószínűleg mi is hasonló problémával küzdünk. Ha nem törődünk a súlyunkkal és elhanyagoljuk magunkat, olyan betegséggel küzdhetünk, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, ami önmagában nem az örökség, hanem az örökség velejárója. Ha tehát édesapánk cukorbeteg volt, nem kell feltétlenül tartanunk tőle, hogy mi is azok leszünk, különösen akkor, ha megteszünk mindent az ellenkezőjéért. Ennek ellenére természetesen a cukorbetegség önmagában nem mindig elkerülhető, de ha túlsúlyhoz kötött a probléma, tehetünk ellene!

Fülelj csak!

Mivel az Y kromoszóma csakis az apától származhat, így a fiúk minden olyan dolgot örökölnek, ami ezzel a kromoszómával jár. Ha édesapánknak szőrös volt a füle, valószínűleg nagyapánkon is hasonlót láttunk, és férfiként várhatóan a miénk is ilyen lesz, amit majd mi is továbbadunk a saját fiunknak.

A fülszőr bizony apai örökség!
A fülszőr bizony apai örökség! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fejben dől el

Bár a férfiak akár hatvanéves kor felett is tudnak gyermeket nemzeni, ez nem jelenti azt, hogy idővel nem romlik a spermiumok minősége. Nem egyszeri eset hát, hogy az idősebb, 45 év feletti férfiaknak olyan mentális betegségekkel születik a gyermeke, ami fiatalabb férfinél nem, vagy csak elenyésző esetben fordulhat elő. A hiperaktív vagy bipoláris gyerekeknek sok esetben idős apukájuk van, de nem egyedi, hogy a tanulási nehézségek is erre vezethetőek vissza.

Apánk hát sokkal több mindent átadhat nekünk, mint gondolnánk, ám a legfontosabb mégiscsak az, hogy a tudását és élettapasztalatát is megossza velünk!

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
/egeszseg/test-es-lelek/mint-apad-5-dolog-orokolhetunk/