Barion Pixel 4 + 1 érdekesség, amit nem tudtál az apák napjáról – Coloré

4 + 1 érdekesség, amit nem tudtál az apák napjáról

2021. 06. 20.

Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apákat, nagyapákat és életünk fontos férfi tagjait. Mióta tartják meg az apák napját? Milyen ajándék a legnépszerűbb ezen a napon? Kik a világrekorder édesapák? Melyek az állatvilág legodaadóbb apái? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a hazánkban egyelőre még csak kevesek által ünnepelt napról.

„Anya csak egy van” – szoktuk mondani a különféle élethelyzetekben. Apa is csak egy van, ezt mégsem hangsúlyozzuk olyan természetességgel és gyakorisággal, és sokáig nem is kaptak külön ünnepnapot édesapáink, akiket csak a 20. század elején kezdtek hivatalosan, nekik dedikált dátumon ünnepelni.

Full,body,of,cheerful,father,with,two,children,in,casual
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Honnan ered az ünnep?

Mint sok más ünnep, ez is Amerikából jutott el Európába. Létrejötte egy Sonora Smart Dodd nevű hölgyhöz köthető, aki 1909-ben épp édesapjának, az amerikai függetlenségi háború egyik veteránjának tiszteletére tartott misén ült, amikor felmerült benne, hogy az anyákhoz hasonlóan, az édesapákat is hála és köszönet illetné mindazért, amit a családjukért tesznek. Úgy érezte, neki kivételes édesapja van, már csak azért is, mert egyedül nevelte fel gyermekeit, miután a feleségét a hatodik gyermekük születésekor elveszítette. A mise június harmadik vasárnapján volt, ezt követően kezdett elterjedni az az Egyesült Államokban az apák megünneplése ezen a napon. 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök kiáltványt írt alá, melyben rögzítették, hogy az apák napját június harmadik vasárnapján ünneplik meg, 1972-ben Richard Nixon kezdeményezésére pedig nemzeti ünnepnek nyilvánították a napot.

Mikor, hol tartják?

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja, Németországban pedig egy másik vallási ünneppel esik egybe, mégpedig húsvét utáni 40. nappal, azaz áldozócsütörtökkel, Jézus Krisztus mennybemenetelének napjával. Igaz, az ünnep az utóbbi időben kevésbé szól az apaságról, sokkal inkább a férfiak mulatozásáról, akik ezen a napon szívesen tartanak kocsmatúrát, amelynek során meglátogatják kedvenc helyeiket. Persze azért itt is vannak olyan családapák, akik az apák napját a családjuk körében töltik, 

Általában azonban világi ünnepként tartják számon, és számos különböző időpontban ünneplik az apákat – legtöbb helyen, akárcsak hazánkban, ez a dátum június harmadik vasárnapja. Több európai országban, például Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában vagy Svájcban március 19-én tartják, míg több Skandináv országban november 2-án. Oroszországban egy február 23-i katonai ünneppel van egy napon, míg másutt az ország híres férfialakjainak születésnapjához igazították a dátumot: Iránban Ali kalifa, míg Thaiföldön a király december 5-i születésnapjához.

A legnépszerűbb ajándékok

Az utóbbi években a kereskedők is alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában növekszik a műszaki cikkek és a szerszámok iránti kereslet, a legnépszerűbb ajándéknak azonban hagyományosan a nyakkendő számít. Meglepő lehet, de apák napján is illik virágot adni az ünnepelteknek, mégpedig rózsát: vörös rózsát, ha együtt ünnepel a család, fehéret pedig azok emlékére, akik már nem lehetnek szeretteik körében. Thaiföldön rózsa helyett kánnát adnak december 5-én az apáknak, nagyapáknak, ezt tartják az országban az egyetlen maszkulin virágnak.    

Happy,father's,day,inscription,with,colorful,tie,and,watch,on
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Noha Magyarországon egyelőre még nincs nagy hagyománya az apák napjának, népszerűségét jól mutatja, hogy a mobiltelefonok korszaka előtt ilyenkor bonyolították világszerte a legtöbb ún. R-beszélgetést, azaz olyan telefonhívást, melynek költségeit a hívott fél viseli. Emellett 90 millió képeslapot küldenek ezen a napon, képeslap küldés szempontjából ez a negyedik legforgalmasabb ünnep az évben.

A legtermékenyebb édesapák

Johann Sebastian Bach nem csak zeneileg volt termékeny: élete 65 éve alatt két feleségtől összesen 20 gyermeke született. Első hitvesétől, Maria Barbarától hét, második házasságából, Anna Magdalénától pedig 13 gyermeke született, a húsz gyermekből azonban mindössze tíz élte meg a felnőttkort.

A világrekorder egy 18. században élt moszkvai földműves, Feodor Vasziljev, akinek felesége 40 év alatt 69 gyereket szült. A képtelennek tűnő szám úgy jöhetett ki, hogy az asszony 1725 és 1765 közt 16 ikret, 7 hármas ikret és 4 négyes ikret szült. És ez csak az első feleség volt, a másodiknak is lett 6 ikre és 2 hármas ikre, így Vasziljev összesen 87 gyerekkel büszkélkedhetett.

A világ legidősebb apukájaként az indiai Ramjit Raghavot tartják számon, akinek 2010-ben, 94 éves korában született meg az első gyermeke. Raghav egyébként egészen 80 éves koráig agglegényként élt.

Big,family,with,six,kids,in,a,circle,looking,up
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Állati apák

Nemcsak nekünk lehetnek gondoskodó és odaadó apáink, az állatvilágban is vannak erre különleges példák. Gondoljunk csak a csikóhalra, amelynek esetében a hím egyed hordozza és gondozza a megtermékenyített ikrákat, vagy a császárpingvinekre, itt ugyancsak a hím gondozza és kelti ki a kicsinyeket.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix