Barion Pixel Nagypapakorú rocksztárok – íme a világ legrégebbi, ma is koncertező együttesei – Coloré

Nagypapakorú rocksztárok – íme a világ legrégebbi, ma is koncertező együttesei

2022. 06. 14.

Ha elhangzik valakiről, hogy elmúlt hetven, nem egy színpadon ugráló és mikrofonba süvöltő énekes alakja ugrik be először. Az alábbi együttesek és tagjaik azonban szembemennek az átlagos nyugdíjas képével, hiszen már több, mint öt évtizede aktívak.

The Monkees – 1966 óta

Monkees Singer Davy Jones 1945 2012
A The Monkees 1967-ben, amikor először jártak Nagy-Britanniában. Forrás: Northfoto

1966-ban a The Monkees címet viselő tévésorozat meghódította az USA képernyőit, ez a sitcom volt Amerika válasza a The Beatles Egy nehéz nap éjszakája filmjére. A sorozat Mike, Mickey, Davy és Peter kalandjait követte, akik rockegyüttesként próbáltak betörni a bizniszbe. A tévéműsor sikerén felbuzdulva a The Monkees úgy döntött, hogy folytatják a zenélést, és olyan slágerek kötődtek a neveikhez, mint az I’m a Believer (amit a Smash Mouth tett híresebbé), vagy a Last Train to Clarksville. Ugyan az együttes feloszlott a hetvenes évek elején, de időről időre összeálltak. A frontember Davy Jones (aki nem a Karib-tenger kalózainak polip-gonosza), 2012-ben elhunyt, a megmaradt bandatagok megalakulásuk ötvenedik évfordulóját 2016-ban új turnéval és egy vadonatúj lemezzel (Good Times) ünnepelték meg.

The Who – 1964 óta

The Who At O2 Arena
Roger Daltrey és Pete Townshend 2016-ban Londonban. Forrás: Northfoto

My Generation, Baba O’Riley, Won’t Get Fooled Again, Who Are You, Behind Blue Eyes – csak néhány a The Who legnagyobb slágerei közül, melyek meghatározták a zeneipart. A londoni banda pályafutása során százmilliós lemezeladásokat tudhatott magáénak, a közönség imádta energikus fellépéseiket, melyeken nem volt ritka a hangszertörés sem. 1990-ben bekerültek  Rock and Roll Hall of Fame-be, a Rolling Stone magazin szerint “a The Beatles és a The Rolling Stones mellett a The Who teszi teljessé a brit rockzene szentháromságát”, 2001-ben Grammy Életműdíjat kaptak. 1978-ban elhunyt a dobos Keith Moon, 2002-ben pedig a bandának el kellett búcsúznia John Entwistle basszusgitárostól. Roger Daltrey énekes és Pete Townshend gitáros továbbra is együtt lépnek fel, gyakran „The Two” néven emlegetik őket.

The Rolling Stones – 1962 óta

'the Rolling Stones' együttes
A Stones 2006-ban egy ausztrál fellépésen. Forrás: Northfoto

A zenekar összesen 30 stúdióalbumot, 23 élő albumot és 25 válogatásalbumot készített, amelyek összesen 365 dalt tartalmaztak, így az (I Can’t Get No) Satisfaction-től a Sympathy For The Devil-en át az Angie-ig az év minden napján más-más Stones-dalt hallgathat az ember. Az eredeti felállásból ma már csak Mick Jagger és Keith Richards él és tagja a bandának (Charlie Watts tavaly hunyt el), talán ők ketten a legnépszerűbbek a formációból, hiszen közel nyolcvan évesen is fiatalokat megszégyenítő energiával koncerteznek, magánéletükről és fiatal barátnőikről pedig mindig sokat cikkeznek a lapok. A Stones idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját és jelenleg is turnéznak Európa-szerte, holnap Brüsszelben lépnek majd fel.

The Beach Boys – 1961 óta

The Beach Boys, 1987
The Beach Boys, 1987, New York. Forrás: Northfoto

Az amerikai The Beach Boys-dalok napsütést idéző dallamai – például az I Get Around –  a nyár érzetét keltik, még akkor is, ha kint hideg és szürkeség honol. 2012-ben világkörüli turnéval ünnepelték 50. születésnapjukat, az alapítók, Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine és Bruce Johnston, aki 1964-ben csatlakozott, teltházas showkat adtak szerte a világon. Sajnos Wilson és Jardine üzleti jellegű nézeteltérés miatt elhagyta a zenekart, de Love és Johnston azonban továbbra is együtt turnéztak. Sok stílusváltás és botrány jellemezte fennállásuk 61 évét, de tény, hogy a kislemez és nagylemez eladásokat tekintve ők a legtöbb lemezt eladott amerikai rockegyüttes a zenetörténelemben. 

+ The Golden Earring – 1961-2021

Golden Earring 2018
A Golden Earring 2018-ban. Forrás: golden-earring.nl

Hágából származik a legnépszerűbb holland együttes, mely a lista legöregebbje is egyben. A The Beach Boyshoz hasonlóan ők is 1961-ben álltak össze tizenévesen, nemzetközi sikerüket a Radar Love-val érték el 1973-ban, de az ő daluk a Twilight Zone és a When The Lady Smiles is. A mostani felállás 1970 óta változatlan, Barry Hay frontember, George Kooymans gitáros, Rinus Gerritsen basszusgitáros és a dobos Cesar Zuiderwijk azóta zenéltek együtt. Azonban 2021 elején rajongók százezrei és a szakma nagy bánatára bejelentették, hogy abbahagyják a zenélést, mivel ALS-szel diagnosztizálták Kooymans-t.