A dohányzás “elcsépelt” – íme a legfurcsább függőségek

2021. 07. 03.

Az addikciók gátat szabnak az embernek, korlátozzák a mindennapjait – de nem minden függő függésének tárgya az alkohol vagy a szerencsejáték, vannak furcsább, bizarrabb dolgok is.

Mindannyiunknak vannak rossz szokásaink, amiktől nehezen tudunk szabadulni, mert sokszor például megnyugvást hoznak a számunka. Ilyen lehet a körömrágás, a hajunk csavargatása, fogcsikorgatás vagy az ujjperceink ropogtatása. Ezeket maximum kellemetlenségeknek tudjuk be, ám vannak ezeknél súlyosabb, függőségnek minősülő viselkedések, amiket első hallásra nem ebbe a kategóriába sorolnánk. Hiszen a függőség, addikció szóra általában a cigaretta, a kábítószerek vagy az alkohol, esetleg a szerencsejátékok ugranak be. Nos, a következőkben pár olyat hoztunk, ami sokkal ritkább, bizarrabb ezeknél.

Függőség
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Pica

A kisbabák mindent a szájukba vesznek, így fedezik fel a körülöttük lévő világot. A „mindenbe” beletartozik a föld, a kutyagumi is, a rémült szülők pedig nem győzik kimosni a kicsi száját egy-egy felfedezőút után. Nos, az alkalmi földfogyasztás babakorban nem probléma, de ha egy felnőtt érez olthatatlan vágyat, hogy belekóstoljon a muskátlicserép tartalmába, az már igen. A pica gyűjtőnév azokat a függőségeket, vágyakat jelöli, melyek a nem élelmiszer eredetű dolgok elfogyasztása iránt támadnak fel az emberben. Legyen az hamu, cigarettacsikk, papír, haj, gomb vagy bármi. A függő szarka módjára összecsipeget mindent – innen is ered a betegség neve, hiszen a szarka latin elnevezése Pica pica.

Tanorexia

Néhány száz évvel ezelőtt a fehér bőr volt a kívánatos, ugyanis az arisztokrácia úgy gondolta, akinek barna árnyalatú a bőre, az a napon való kétkezi munkától barnult le így. Ezért aztán mindent megtettek a hófehér arc elérése érdekében. Manapság ennek pont a fordítottja él, nyáron sokan azért napozunk, hogy egészséges barna színünk legyen, ma már ez a divat. Van, aki nem hagyatkozik a természetre és szolárium segítségével éri el a kívánt eredményt. Amíg ésszel, korlátok között végzi ezt és odafigyel az anyajegyeire, addig ezzel a világon semmi probléma nincs. Ám a tanorexiában szenvedőnek mániájává válik a szoláriumozás, akár napi többször is ellátogat a szalonba és nincs olyan, hogy „elég barna”. Valamiféle testképzavar állhat ennek a hátterében, hiszen míg a külső szemlélő már látja, hogy ideje lenne abbahagynia a szoláriumlátogatást, ő továbbra sem elégedett a kinézetével. Ez pedig rendkívül veszélyes, hiszen a gyakori mesterséges barnulás igencsak megnöveli a bőrrák kialakulásának esélyét.

Extrém testmódosítás

Már a legelső törzseknél megfigyelhetőek voltak a tagok testén végzett különböző módosítások, ma is ott vannak a padaung nők Afrikában, akik gyűrűkkel nyújtják a nyakukat egyre hosszabbra. Mindezeknek kulturális jelentősége van, csakúgy, mint a tetoválásoknak, piercingeknek a nyugati világban. Mint más függőség esetén, itt is a mértékkel van a probléma. A túlzásba vitt testmódosítás egyre gyakoribb addikció, és itt nem azokról van szó, akiket tetőtől talpig gyönyörű minták borítanak – bár van, akinek ez is sok, mindenesetre az nem feltétlenül veszélyes. A kettévágott nyelvek, sóoldat fecskendezése a bőr alá, szarv-protézisek beültetése a homlokba, és még sorolhatnánk. Ezek egyrészt megdöbbentő külsőt varázsolnak az adott személynek, másrészt pedig sokuk függ ezektől a beavatkozásoktól és egyre újabbakat akar magán elvégeztetni.

Kényszeres gyűjtögetés

Biztosan sokan belefutottatok már a „Kényszeres gyűjtögetők – élve eltemetve” című dokumentumfilm-sorozatba, ami az ilyen típusú szenvedélybetegek életét mutatja be. Ők függőségüknél fogva képesek mindent felhalmozni otthonukban – itt pedig nem arra kell gondolni, hogy nehezen dobjuk ki a nem hordott ruháinkat vagy eltesszük a kimosott tejfölös dobozokat, mert „jó lesz az még valamire!”. A gyűjtögetők lakásai inkább hasonlítanak szemétdombra, mint otthonra, az óriási halmok alatt pedig gyűlik a kosz, megjelenhetnek a bogarak és rágcsálók, ezáltal az egészségükre is veszélyes ez a helyzet. Segítség nélkül pedig képtelenek megszabadulni a felhalmozott tárgyaktól. Ez az állapot általában valamilyen mentális betegség, trauma miatt jön létre a pácienseknél.