Barion Pixel A kamilla ezer arca: antibakteriális hatása miatt a kamillatea lehet a tavaszi megfázás méltó ellenfele – Coloré

A kamilla ezer arca: antibakteriális hatása miatt a kamillatea lehet a tavaszi megfázás méltó ellenfele

2023. 03. 04.

Végre, itt a tavasz! – lélegzünk fel mindannyian március elején, különösen akkor, ha verőfényes napsütés is dukál az évszakváltás első napjaihoz. A lelkünket melengető fény ugyanakkor csalóka is lehet, s ilyenkor nagyobb az esélye a megfázásnak. Mielőtt orvoshoz rohannánk, érdemes átnéznünk a teakészletünket, hiszen a minden háztartásban megtalálható kamillatea számos problémánkra gyógyír lehet.

Szent-Iván pipitér, anyafű, orvosi szikfű, szüzekanyja, bubulyka. Mindössze néhány név, amellyel a kamillát (Matricaria chamomilla) illetjük idehaza. Színes elnevezése egybecseng ezerféle felhasználási módjával, hiszen illóolajként az élelmiszer-, kozmetika-, illatszer- és gyógyszeriparban is felhasználják, míg teáját legtöbbször gyógyászati célokra alkalmazzák. Lássuk, miket érdemes tudni a kamillateáról: hogyan és mikor érdemes lefőzni és alkalmazni a növényből készült főzetet. 

Kamilla, a hungarikum 

Természetesen nem III. Károly felesége, Kamilla királyné került be a hungarikumok közé 2015-ben, hanem a leggyakrabban mezőkön és útszéleken fellelhető gyógynövényünk, a kamilla. A döntés egyébként nem véletlen, hiszen napjainkban már nemcsak az alföldi rétek sárgálló színfoltjáról van szó: a hetvenes évektől kezdve üzemi körülmények között termesztik sokféle felhasználási módja miatt. Ugyanakkor, a népi gyógyászat már réges-rég felfedezte magának a növényt (nem véletlenül becézik vidéken orvosi széfűnek), hiszen az ezerféle betegség és tünet kezelésére alkalmas. De kezdjük az elején!

kamilla, kamillatea
A kamilla főképp flavonoidokat tartalmaz, ez szavatolja antibakteriális hatását. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A kamillatea áldásos hatásai

A kamillaolaj – hatóanyagait tekintve – a terpének közé tartozik, egyúttal poliacetilén-származékok is megtalálhatók benne, nem illékony formában pedig nagyrészt flavonoidokat tartalmaz. Utóbbinak köszönhető a kamilla antibakteriális hatása: teáját régebben gyulladásgátló borogatásként alkalmazták, kiváltképp akkor, ha valakit szembetegség gyötört. (Ezzel a felhasználással mára érdemes vigyázni, hiszen kimutatták, hogy a kamilla erős allergén, így önmagában is kötőhártya-gyulladást okozhat!)

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása viszont kétségkívül teaként érzékelhető leginkább, ám nem mindegy, milyen problémára, s pontosan milyen formában fogyasztjuk! A csalóka, tavaszi időben gyakori megfázások alkalmával ugyanis jobban járunk, ha a tea gőzét inhaláljuk: ez a légutakba jutva enyhíti a nátha, köhögés, torokfájás és arcüreggyulladás tüneteit úgy, hogy „felszedi” a lerakódott váladékot. (A vidéken csak gőzölésnek nevezett folyamatot épp ezért érdemes az esti lefekvés előttre időzíteni, hogy a lerakódott gennytől megszabadulva nyugodtan tudjunk pihenni.) 

Némelyek számára talán meglepő lehet, de ugyancsak a kamillatea gőzének hatását érdemes kiaknázni felfázás alkalmával: a forró folyadékot egy lavórba helyezve guggoljunk néhány percre a folyadék fölé! Óriási megkönnyebbülést jelenthet a húgycsőnek a kamilla gyulladáscsökkentő és antibakteriális ereje, amely egyébként nemcsak felfázás, hanem menstruációs görcsök apropóján is bevethető! (Ugyanez a felhasználási mód egyébként az aranyér kapcsán is éppoly érvényes.) 

kamilla, kamillatea
A kamillatea antibakteriális hatása évszázadok óta ismert a népi gyógyászatban. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Emésztési panaszok vagy fekélyes bélgyulladások (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa) esetén persze érdemes inkább folyadék formában elfogyasztani, hiszen a kamillatea a bélrendszerbe jutva is képes kifejteni a gyulladáscsökkentő hatását, így a tavaszi időszakban fellángolt krónikus bélproblémák tünetei (puffadás, hasmenés) is enyhíthetők általa. S ha már emésztés: a kamillát heveny epegyulladás és hasnyálmirigy-gyulladás esetén is előszeretettel alkalmazzák, e problémák kapcsán ugyanakkor mindenképp csak kiegészítő kezelésként tekintsünk rá! 

Érdekesség, hogy az emésztőszervrendszer első „mellvédje”, a szájüreg is tisztogatható általa: a szájüregben előforduló fertőzések, így például az afta hatékonyan eltüntethető a kamillateával való öblögetéssel.

A kamilla helyes lefőzése

A felsorolt hatások természetesen csak akkor érhetők el, ha megfelelően használjuk fel a kamillát, s az abból készített főzetet. Akárcsak a többi gyógynövényt, úgy a kamillát is érdemes tudatosan fogyasztani: maximum napi három alkalommal fogyasszuk a teáját, ezt a mennyiséget semmiképp ne lépjük túl, mert kontraproduktív lehet! 

Forrázzunk le 1-2 púpozott teáskanálnyi kamillavirágot 2dl forró vízben, majd hagyjuk állni 15 percig. Ezt követően szűrjük le (lehetőleg ne fémszűrővel), majd fogyasszuk el: lehetőleg mindenféle ízfokozó (citrom, cukor) nélkül! Mivel a kamilla allergén tulajdonságokkal bír, kezdetben érdemes csak minimális mennyiséget fogyasztani belőle: bármiféle allergiás reakció esetén azonnal hagyjunk fel a használatával! 

A kamillatea fogyasztása vagy egyéb felhasználása semmilyen formában nem helyettesítheti az orvossal való konzultációt, ugyanakkor – a hatóanyagainak utánajárva –, érdemes megfontolni egy tavaszi kúra beiktatását, különösen akkor, ha tudjuk, érzékenyen reagálunk a hirtelen felmelegedésre, időjárás változásra. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITT