Fogfehérítés természetesen – 5 tipp a konyhából

2023. 03. 26.

A különböző reklámokban többféle módot találhatunk arra, hogy fogaink fehérebbek legyenek, ám a fogfehérítés természetesen is lehetséges, és nem is kell messzire mennünk érte!

A fehér fogaknak köszönhetően nemcsak a mosolyunk lesz szebb, hanem arról is árulkodnak, hogy betartjuk az alapvető szájhigiéniai követelményeket. Sok esetben azonban a rendszeres fogmosás és szájöblítés nem elegendő ahhoz, hogy fogaink ragyogóan fehérek legyenek. Mindennek ellenére a megoldás nem feltétlenül az, hogy többször mosunk fogat, hiszen a túlzott tisztítás károsíthatja a fogzománcot, különösen akkor, ha savas gyümölcsök vagy italok után ragadunk kefét! Ha nem vagyunk elégedettek fogaink árnyalatával, több házilag is elkészíthető krém és oldalt is létezik, amik kiválóan használhatóak fogfehérítésre, és a hozzávalók jószerivel minden háztartásban megtalálhatóak.

Fogfehérítés természetesen

Otthonunkban több gyümölcs és mindennapi szer van, ami elősegíti, hogy fogaink fehérek legyenek. Fontos azonban, hogy savas hatásunknál fogva túlzott használatuk árt a fogaknak, így legfeljebb hetente egyszer alkalmazzuk őket!

Almaecet

Az almaecetnek számos jótékony hatása van: vitaminokban gazdag, segíti az emésztést és akár az inzulinszintünkre is jó hatással van, de még hajmosásra is kiválóan alkalmazható! A fogfehérítésben is segítségünkre lehet, ugyanis fertőtleníti a szájüreget, és olyan réteget képez a fogakon, mely meggátolja a lepedék lerakódását. Egy deciliter almaecetet keverjünk el két deciliter vízben és reggel, fogmosás helyett öblögessünk a keverékkel, majd öblítsük ki a szánkat vízzel, így gondoskodva róla, hogy leheletünk ne legyen ecetes!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a konyhában is jó segítünk, és azzal a jó tulajdonsággal is rendelkezik, hogy fogfehérítésre is tökéletes megoldást jelenthet. A fogak fehérítése mellett az egész szájüreg egészségéért felel, ugyanis baktériumölő hatású, úgyhogy ha éppen nincs időnk fogat mosni, egy gyors, szódabikarbónás öblítéssel áthidalhatjuk a problémát.

A fogfehérítéshez nyomjunk fogkrémet a fogkefénkre, szórjunk rá egy kevés szódabikarbónát, majd mossuk meg a fogunkat, és bő vízzel öblítsük ki a szánkat! E módszer használata kiemelten nem javasolt hetente egynél többször, ugyanis ha sokszor alkalmazzuk, károsítjuk a fogzománcot.

Citrom

A citromos öblögetéshez másfél deciliter langyos vízbe csepegtessük bele egy fél citrom levét, majd öblögessünk! Akár a szánkban is tarthatjuk a keveréket pár másodpercig, majd vízzel öblítsünk addig, míg egyáltalán nem érezzük a citrusos ízt. Ezt három-négy napos kúraként csinálhatjuk, ám rendkívül fontos, hogy utána ne mossunk fogat, hiszen a savas citrom és a fogkefe találkozása nagy károkat tehet a zománcban!

Fogfehérítés természetesen: az eper savainak köszönhetően hatásos, ám csak akkor, ha nem alkalmazzuk túl gyakran!
Fogfehérítés természetesen: az eper savainak köszönhetően hatásos, ám csak akkor, ha nem alkalmazzuk túl gyakran! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Eper

Az eper szintén savas gyümölcs, de sokkal kíméletesebb a citromnál. Mossunk meg pár szem epret, villával törjük össze, és kenjük be fele a fogainkat! Próbáljuk meg öt percig a szánkban tartani a gyümölcsdarabokat, majd bő vízzel öblítsük ki. Érdemes napközben alkalmazni, majd este fogat mosni, hiszen az eper magas cukortartalma miatt ugyanúgy károsíthatja is a fogakat, ahogyan fehéríti őket.

Banánhéj

Nem feltétlenül kell rögtön a komposztba vagy a szemétbe dobnunk a banánhéjat, ugyanis ez is kiváló segítőnk lehet, ha fehérebb fogakra vágyunk! Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően eltávolítja a lerakódásokat, így visszanyerhetjük fogaink eredeti színét. A megtisztított banánhéj belső felével alaposan dörzsöljük be fogainkat, majd fogkrémmel mossuk meg őket. Hetente többször is alkalmazható módszer: mivel a banánhéj nem savas, gyakori használata sem károsítja a fogakat.

Amennyiben ezek a módszerek nem bizonyulnak hatásosnak, egyeztethetünk fogorvosunkkal is, hiszen a különböző kezeléseknek hála pár óra alatt már látványos eredményt érhetünk el.

Nyitókép forrása: Shutterestock / Puzzlepix