Barion Pixel Tovább élünk, ha fiatalnak érezzük magunkat? – Erre a kérdésre adtak választ kutatók – Coloré

Tovább élünk, ha fiatalnak érezzük magunkat? – Erre a kérdésre adtak választ kutatók

2023. 10. 06.

Jó hatással lehet ránk, ha fiatalabbnak érezzük magunkat a korunknál, ám ez korántsem jön magától!

Egy német rádióműsor interjút készített Markus Wettsteinnel, a berlini Humboldt Egyetem munkatársával, aki kutatásai során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a felnőttekre, ha fiatalabbnak érzik magukat a koruknál. A tudós a fiatalság érzésének generációs különbségére is kitért, valamint arra is, hogy milyen egészségügyi előnyei lehetnek annak, ha fiatalnak érezzük magunkat.

Fiatalabbak lehetünk pusztán attól, hogy annak érezzük magunkat?

A kutatót felméréseiből kiderül, hogy az emberek általában rögtön tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy hány évesnek érzik magukat. Mint megállapították, számos előnnyel jár az, ha fiatalabbnak érezzük magunkat a korunknál. Különösen idősebbekre jellemző, hogy ha fiatalnak tartják magukat, tovább élnek, a demencia megjelenésének kockázata alacsonyabb, és számos egészségügyi problémát elkerülnek, amiben kortársaik szenvednek. Az úgynevezett szubjektív életkor az, amit mi érzünk, nem az, amit a naptár mutat. Általában középkorúaknál és időskorban merül fel a szubjektív életkor kérdése, hiszen a gyerekek és a fiatalok gyakran tartják magukat idősebbnek a koruknál, ám ez inkább egyfajta vágy, mint tényszerű érzés, hiszen felnőttek szeretnének lenni. Bár az idősek közül sokan akarnak fiatalok lenni, mégis sok idős annyinak vagy épp idősebbnek érzi magát annál, amennyi.

A kutatás során az érintetteknek naplót kellett vezetniük, amiből kiderült, hogy azokon a napokon, amikor fejfájással vagy fájdalommal ébrednek, vagy éppen stresszes napokat élnek, sokkal idősebbnek érezték magukat, mint azokon a napokon, amikor kevesebb volt a stressz vagy az egészségügyi panasz.

Ha fiatalabbnak érezzük magunkat, tovább élhetünk! / Kép forrása: Milan Markovic / Getty Images
Ha fiatalabbnak érezzük magunkat, tovább élhetünk! / Kép forrása: Milan Markovic / Getty Images

Mint megállapították, a generációk közt is igen jelentős különbség van a szubjektív életkor tekintetében. Az utóbbi 150 évben nőtt a várható élettartam, ekképp változott az is, hogy ki, mikor hány évesnek érzi magát. Könnyen lehet ugyanis, hogy idősebb korunkban jobban figyelünk az egészségünkre, ekképp jobban is érezzük magunkat, mint fiatalabban. A fizikai jóllét tehát befolyásolja azt, hogy hogyan vélekedünk magunkról, így mi is alakíthatjuk azt, hogy fiatalabbnak érezzük-e magunknak, vagy éppen idősebbnek.

A kutatásban résztvevők válaszai alapján az derült ki továbbá, hogy a nők fiatalabbnak érzik magukat, mint a férfiak, s ez a válasz generációkon át tartotta magát, ráadásul a mostani nők fiatalabbnak érzi magukat azoknál a nőknél is, akik húsz éve adtak választ érzéseikről. Bár ez a férfiaknál is megfigyelhető, korántsem olyan mértékben, mint a nőknél. Ennek oka lehet, hogy a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, így egy nyolcvanéves nő jobb formában érezheti magát, mint egy nyolcvanéves férfi, hiszen úgy érzi, több év van még előtte. Ugyanakkor, mint a kutató elmondta, az idős nőkkel szemben élnek bizonyos sztereotípiák, így könnyen lehet, hogy azért érzik magukat fiatalabbnak, hogy ne sorolják őket a nem kívánt öregasszonyok csoportjába. Ez főleg a nyugati országokban érvényes, ugyanis ugyanez a tanulmány egy afrikai országban azt mutatta ki, hogy az ottélők nem sokkal érzik magukat fiatalabbnak annál, mint amilyenek. Hozzá kell tenni azonban, hogy itt, Burkina Fasóban a várható élettartam csupán 65 év.

Fontos tehát, hogy idősebb korunkban is odafigyeljünk egészségünkre, hiszen ezáltal nemcsak éveket, hanem életet is nyerhetünk!

Forrás: Psychological Science.

Nyitókép forrása: Getty Images