Barion Pixel Áttörés az Y-kromoszóma kutatásában – A férfi meddőségre és a rákra is válasz lehet – Coloré

Áttörés az Y-kromoszóma kutatásában – A férfi meddőségre és a rákra is válasz lehet

2023. 08. 24.

A tudósok az Y-kromoszóma vizsgálata közben arra figyeltek fel, hogy több mindenhez is köze lehet, mint eddig gondolták, így a rákhoz és a férfi meddőséghez is.

A férfi meddőség igen komoly probléma, nem is beszélve a rákról, ami a vezető halálokok között van. Az Y-kromoszóma vizsgálata során a tudósok arra jöttek rá, hogy nemcsak a spermiumok termelésében van fontos szerepe, hanem a rák kialakulásában is.

Az Y-kromoszóma elsődleges szerepe, hogy megkülönböztesse a nőket a férfiaktól. A kutatók régóta foglalkoznak vele, ám a vizsgálat meglehetősen hosszadalmas. A most megjelent eredményekre 2003 óta vártak, ugyanis akkor csak részben kaptak válaszokat kérdéseikre.

Az Y-kromoszóma titka

A szakemberek a teljes Y-kromoszóma feltérképezése során több, mint 62 millió DNS bázispárt vizsgáltak, ami 30 millióval több annál, mint amennyit előtte figyeltek meg. Ennek segítségével megérthetik a variánsokat, és konkrét tulajdonságokkal kapcsolhatják össze, így egy-egy genetikai betegséget személyre szabott terápiával is lehet kezelni.

Azt korábbi kutatások során már megállapították, hogy a férfiak a kor előrehaladtával vesztenek az Y-kromoszómából, ami a spermiumok csökkenéséhez vezet, ezenfelül pedig emelkedik a rák, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is.

Az Y-kromoszóma felépítése sokkal bonyolultabb, mint az X-é / Kép forrása: polesnoy / Getty Images
Az Y-kromoszóma felépítése sokkal bonyolultabb, mint az X-é / Kép forrása: polesnoy / Getty Images

Az X-kromoszóma vizsgálatán már túl vannak a tudósok, ugyanis sokkal kevésbé bonyolult az összetétele, mint az Y-nak, ami úgynevezett palindromokat tartalmaz, azaz olyan szekvenciákat, amik előre és hátrafelé is megegyeznek. Mint mondták, a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy az ismétlődések mennyire szervezettek, amik már-már paplanszerű mintázatot alkotnak.

E kromoszóma megfejtésével lehetőség nyílik arra, hogy az egyéni Y-kromoszóma szekvenciamintákat is tanulmányozzák, mely által képesek lesznek arra, hogy egyéni kezelést biztosítsanak olyan betegségekre, mint a rák. Ahogy a szakemberek elmondták, a kromoszómák olyanok, mint egy tervrajz, amivel csak akkor lehet dolgozni, ha minden egyes eleme ismert. A vizsgálatokkal teljes lett a kép, így el lehet kezdeni építkezni.

Forrás: Daily Mail.

Nyitókép forrása: Getty Images