Barion Pixel Egy kísérleti szakaszban lévő gyógyszer jelentős mértékben lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteit – Coloré

Egy kísérleti szakaszban lévő gyógyszer jelentős mértékben lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteit

2023. 05. 04.

Egy amerikai gyógyszergyártó cég eredményei bizakodásra adnak okot az Alzheimer-kórban szenvedőknek, azonban az engedélyeztetés még hátravan, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a veszélyes mellékhatásokat sem.

Az Eli Lilly nevű amerikai gyógyszergyártó cég szerdán közölte, hogy egyik, kísérleti szakaszban lévő gyógyszerük több mint harmadával lassította le az Alzheimer-kórral élő betegek tiszta gondolkodásában és napi feladataik elvégzésének képességében beálló romlást, írja a CNN.

A donanemab nevet viselő készítmény az amiloid nevű fehérjéből képződő plakkot távolítja el az agyban, amely lerakódását az Alzheimer-kór fő előjeleként tartják számon. A vizsgálatot 1734, korai stádiumban lévő beteg részvételével végezték 18 hónapon keresztül. A gyógyszert havonta egyszer infúzió formájában adták be, és a cég állítása szerint a donanemab olyan hatékonyan üríti ki az amiloidot, hogy a vizsgálatban részt vevő betegek 52%-a egy évre, 72%-uk pedig másfél évre képes volt abbahagyni a gyógyszer szedését állapotromlás nélkül. A kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a betegek fejlődését.

Az eredmények alapján a cég úgy tervezi, hogy június végéig engedélyeztetést kér az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától (FDA) a készítmény kórházi használatára. A vállalat főorvosa, Dr. Daniel Skovronsky, aki 25 éve dolgozik az Alzheimer-kór kutatásának területén, azt mondta, hogy az új gyógyszerosztály az „eltávolított amiloidok mennyisége, és a folyamat gyorsasága” miatt más, mint az eddigiek. A Lilly a korábbi eredmények alapján gyorsított jóváhagyást kért az FDA-tól a gyógyszerre vonatkozóan, de januárban elutasították kérelmüket, mivel a hivatal további adatokat kért be. Az új eredményekkel megtoldva a cég teljes körű jóváhagyást fog kérelmezni, ami várhatóan szélesebb körű biztosítási visszatérítést eredményezhet.

Azonban még nem lehet nagy az öröm, mert a vizsgálatok mellékhatásokról is beszámoltak. A gyógyszert szedő emberek között három haláleset is történt, amelyek közül kettő agyduzzanatnak vagy mikrovérzéseknek volt tulajdonítható, amelyek az amiloidhoz kapcsolódó képalkotó rendellenességek (ARIA) néven ismertek.

„Minden gyógyszernek vannak potenciális kockázatai és lehetséges előnyei”, nyilatkozta Skovronsky. De kiemelte azt is, hogy a gyógyszert szedő résztvevők csaknem fele, 47%-a nem mutatott hanyatlást a kognitív képességekben egy év alatt, ezzel szemben a placebót szedők 29%-ára volt ez jellemző. Ez „olyan mértékű hatásosság, amilyenre korábban még nem volt példa az Alzheimer-kórral kapcsolatban”.

A WHO szerint az Alzheimer-kór jelenleg legalább 55 millió embert érint világszerte, és évente tízmillió új esetet regisztrálnak. A demencia számos, az agyat érintő betegség következménye lehet, de az Alzheimer vezető helyen van a kórképek között, az esetek legalább 60-70%-áért felelős. A halálokok között a demencia a hetedik helyet foglalja el a világon.

Borítókép forrása: Pexels