Barion Pixel A vegetáriánus gén, mint a húsmentesség titka? – Erre jöttek rá a tudósok – Coloré

A vegetáriánus gén, mint a húsmentesség titka? – Erre jöttek rá a tudósok

2023. 10. 06.

A tudósok úgynevezett vegetáriánus géneket azonosítottak, ami a húsmentes élet záloga is lehet!

Ha nehezen tudunk lemondani a húsról, a vegetáriánus gének jelenthetik a megoldást! Korántsem csak hobbi vagy hippi életforma a vegánság és a vegetáriánus életmód, ugyanis környezetkímélő hatása megvétózhatatlan, és az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolhat a vegetáriánus és vegán étrend.

Ha szándékunkban áll lemondani a húsról, de nehezünkre esik, nem feltétlenül a mi készülékünkben van a hiba, ugyanis a tudósok most egy olyan gént találtak, ami tehet arról, hogy kevésbé kívánjuk a húst.

Mi az a vegetáriánus gén?

A tudósok három olyan gént azonosítottak, amelyek egy bizonyos módon mutálódva nagyobb valószínűséggel teszik az embert a szigorú vegetáriánus étrend betartására hajlamossá – és további 31 gént, amelyek szintén szerepet játszhatnak ebben. Ezek a gének vélhetően nem befolyásolják azt, hogy valaki vegetáriánus akar-e lenni, amit jellemzően különböző személyes okokból tesz. Ehelyett azzal foglalkoznak, hogy az illető képes-e szigorúan betartani a vegetáriánus étrendet, ha egyszer elkezdi.

A tanulmány megállapította, hogy ez sok, magát vegetáriánusnak valló embernek nem sikerül: 48-64 százalékuk állítja, hogy eszik némi halat, baromfit vagy vörös húst.

A kutatók szerint a nagyfokú kihagyás részben biológiai tényezőkre vezethető vissza. Mint mondják, sokat segít a húsmentes életben a vallási és az erkölcsi megfontolás, ugyanakkor nagy szerepet játszik a vegetáriánus étrend bevezetésének motivációjában az is, hogy a genetika segíti az embert az étrend tartásában.

A vegetáriánus gén tehet arról, hogy akik ezzel rendelkeznek, kevésbé vágynak a húsra / Kép forrása: Pixabay
A vegetáriánus gén tehet arról, hogy akik ezzel rendelkeznek, kevésbé vágynak a húsra / Kép forrása: Pixabay

A tudósok azonban még nem tudják, hogy az általuk azonosított gének miért segítik az embereket abban, hogy vegetáriánusok legyenek. Elméletük szerint az ezekben a génekben lévő mutációk által a szervezetben természetes úton is megtalálhatóak azok a zsírok, amelyek a húsban és a halakban is előfordulnak, így az ilyen génekkel rendelkezők nem kívánják annyira az állati eredetű termékeket.

A kutatás további részében arra keresik a válaszokat, hogy előfordulhat-e, hogy a vegetáriánus életmód genetikailag kódolva van az emberekbe.

Forrás: Inews.

Nyitókép forrása: Pixabay