Barion Pixel Nyomd el az a cigit! Drasztikusan emelkedik a szájrákosok száma a dohányzás miatt! – Coloré

Nyomd el az a cigit! Drasztikusan emelkedik a szájrákosok száma a dohányzás miatt!

2024. 05. 18.

Rongyosra hallott és talán mondott szavak ezek: a dohányzás káros az egészségre, akár halált is okozhat. Többféle probléma okozója, köztük a szájüregi ráké is.

A cigarettázással kapcsolatos betegségek során a legtöbben talán azonnal a tüdőrákra gondolnak. Kétségtelenül a tüdő is megsínyli ezt a káros szenvedélyt, de az is ismert már, hogy a szájüregben is óriási károkat okozhat. A szájüregi daganatok kialakulásában a dohányzás nagyon jelentős kockázati tényező és a legújabb felmérések szerint drasztikusan emelkedik az ilyen típusú daganatos megbetegedések száma.

Dohányzás és szájrák: Mi okozza?

Az tehát már ismert tény, hogy a dohányzás masszívan segítheti a szájüregi daganatok kialakulását is, csakhogy a mikéntjére nem tudják még a választ.

Dohányzás
Kép forrása: Pexels

Kutatásokkal keresik a választ, a megoldást és a segítséget. Ami eddig kiderült az az, hogy a dohányzók szervezetében a folsav vagyis a B9-vitamin és az M-vitamin szintje alacsonyabb volt, mint azoknak, akik nem cigiznek. Arra is rámutattak, hogy míg a nem dohányosok vérének és szájuk nyálkahártyájának folsav-szintje nagyjából azonos, addig a dohányosok esetében ez alacsonyabb koncentrációban volt jelen.

A folsavnak tehát úgy tűnik, hogy van szerepe abban, hogy a szájüregi daganat kialakul-e vagy sem.

Mitől olyan mérgező a dohányfüst?

Amikor a cigarettába beleszívunk, a dohány elég és ezzel nagyjából 7 ezer összetevőből álló, füst formában bejutó anyag mérgezi az emberi szervezetet. Ezek közül több, mint 50 összetevőről már az is igazolt, hogy rákkeltő. Olyan káros anyagokat is tartalmaz, mint a legismertebb, függőséget okozó nikotin, de megtalálható közte a kátrány, az arzén, az ólom, a szén-monoxid, a polónium és még lehetne sorolni.

Indulhat a leszokás!

Nyitókép forrása: Pexels