A családodtól távol karácsonyozol? Így vidítsátok fel egymást!

Szeretteinktől külön tölteni a karácsonyt nem egyszerű feladat, sem nekik, sem nekünk, ám előfordul, hogy bárhogyan igyekszünk, nem lehet megoldani az együttlétet. Ilyen esetben se keseredjünk el, hiszen az ünnep bennünk születik, még akkor is, ha csak távolról láthatjuk a számunkra fontos embereket.

Sokakban él az a tévhit, hogy karácsonykor történik a legtöbb öngyilkosság, mert ilyenkor az emberen eluralkodik a magány, és még nehezebben tudja elviselni ezt az állapotot. A statisztikák szerint nem így van: a legtöbben tavasz végén-nyár elején vetnek véget életüknek, nem pedig karácsonykor. Épp az ellenkezője igaz annak, amit gondolnánk: ezen az ünnepen még a legelkeseredettebb emberben is fellobban a remény, és bízva bízik abban, hogy jóra fordul a sorsa.

Emlékezzünk a régi karácsonyokra!

Ilyenkor, ha egyedül is vagyunk, felmelegítjük magunkat a régi karácsonyi emlékekkel: amikor megéreztük a lépcsőházban a fenyő illatát vagy azt, hogy nem értettük, miért idegeskedik édesanyánk a konyhában, hiszen karácsony van! Az év egyetlen napja, amikor nem csak reméljük, hanem tudjuk, hogy vannak csodák!

Ha egyedül vagyunk, idézzük fel, hogy mennyire örültünk egy-egy ajándéknak, és azt is, hogy más hogyan reagált arra, ha mi adtunk valamit. Ideális esetben nem kell annyira elképzelni, mert a számítógépes technikának hála – ha előre tervezünk – meglephetjük szeretteinket és ők is bennünket!

karácsony_egyedül_távol_magány
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Távol, de mégis közel

Egy jól megszervezett családi ,,távkarácsony” már a délelőtti főzőcskézéssel elkezdődhet. Lehet közben receptet cserélni, beszélgetni és tippeket kérni egymástól. Ha ugyanazzal az étellel készülünk, ugyanakkor fog elkészülni, így még az étkezéssel sem kell várnunk a másikra!

A család részéről nagyon fontos, hogy ne sajnálkozzon túlságosan amiatt, hogy szerettük nincs az asztalnál, mert ezzel nem teszik könnyebbé a helyzetet, sőt, inkább elszomorítják a távol lévő családtagot. Mindenki tudja, hogy nem ideális külön tölteni az ünnepeket, éppen ezért nincs értelme hangosan kimondani és sopánkodni a helyzet felett. Ugyan az ölelések ki fognak maradni az estéből, együtt lehet nevetni a családi történeteken, ahogy a vacsorát is közösen lehet elfogyasztani, csak éppen mindenki a saját főztjét eszi majd.

Az asztal legyen szépen megterítve és gondoskodjunk az ünnepi a hangulatról, hogy semmi ne emlékeztessen rá, hogy van, akik a távolból csatlakoznak.

Ha előre küldtünk ajándékot családtagjainknak, a bontogatás örömét is láthatjuk az arcukon, és még annak sincs akadálya, hogy együtt énekeljük a Mennyből az angyalt!

Ma már az interneten is lehet társasozni: több szókirakós és rajzolós játék is rendelkezésre áll, hogy jól szórakozzunk vacsora után.

A kulcs a hozzáállásunkban rejlik: ha már így adódott, ne keseregjünk! Fogadjuk el a helyzetet, és hozzuk ki belőle a legjobbat! Ha mindkét oldalon megteremtjük a hangulatot, boldogan fogjuk álomra hajtani a fejünket Szenteste, hiszen a napot azokkal tölthettük, akiket szeretünk, még akkor is, ha több száz vagy akár ezer kilométerre is voltak a térben.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!