Barion Pixel 27 helyen érezhetjük a szeretetet a testünkben – Meglepő adatról számoltak be a tudósok – Coloré

27 helyen érezhetjük a szeretetet a testünkben – Meglepő adatról számoltak be a tudósok

2023. 10. 10.

Bár a szeretet általában a szívhez kötődik, a tudósok további testtájakat találtak, ahol megjelenhet az érzés.

A szeretetet – akárcsak a szerelmet – a szívünk táján szoktuk érezni, vagy legalábbis ide kötjük leginkább ezeket az érzéseket. Kiderült azonban, hogy nemcsak a szívünknek lehet jó, hanem több testrészünknek és testtájunknak is! A szeretet különböző típusait ugyanis más és más helyen érezzük a testünkben, így a szülői szeretet és egy romantikus kapcsolat is mást mozgat meg bennünk.

A szeretet típusai helyhez kötve?

A filozófusok már régóta különbséget tesznek a szerelem különböző típusai között, beleértve az önszeretetet, a párunk iránt érzett szeretetet és a plátói szerelmet is. Eközben a pszichológusok és a neurológusok a szerelemhez és a szülői szeretethez kapcsolódó érzelmek, valamint a testben lévő viselkedési és idegi jelek mechanizmusainak mélyebb megértésére törekedtek.

A Philosophical Psychology című folyóiratban nemrég megjelent új tanulmányban a kutatók megkísérelték megkülönböztetni a szerelem 27 különböző típusát, felmérve, hogyan éljük éljük meg őket fizikai valónkban.

A tanulmányban több száz résztvevőt kérdeztek meg arról, hogyan élték meg a szeretet 27 különböző típusát, például a romantikus szerelmet, a szexuális szerelmet, a szülői szeretetet, valamint a barátok, idegenek, a természet, Isten vagy önmaguk iránti szeretetet. Arra is kellett válaszolniuk, hogy a különböző szereteteket hol érezték a testükben, és mennyire értékelik intenzívnek az érzést úgy fizikailag, mint mentálisan. Azt is le kellett írniuk, hogy kellemes volt-e az érzés, és hogy egy érintés emléke kapcsolódott-e hozzá.

A szeretet több helyen is megjelenhet a testünkben / Kép forrása: Taylor and Francis Online / Philosofical Psychology
A szeretet több helyen is megjelenhet a testünkben / Kép forrása: Taylor and Francis Online / Philosofical Psychology

Mint kiderült, a szeretet különböző típusai folyamatosan jelen vannak, különböző erősségben. Az agyban a szeretet összes típusát érzékelték a válaszadók, míg egyes szeretettípusok csak a mellkasra terjedtek ki, míg másokat az egész testben éreztek. A tanulmány szerint a legerősebb szeretetformákat az egész testben érezték, melyek közt a szerelem volt a legerősebb. Az anyai és apai szeretet valóban a szív táján érződik leginkább, ám az anya esetében intenzívebben. A baráti szeretet is a szívben érezhető, ám önmagunk szeretetét elsősorban a fejünkben érezhetjük.

Számos altípust kimutatott a tanulmány a szeretetben, amik akkor álltak különösen közel egymáshoz, ha szexuális vágy vagy romantika táplálta szeretet volt. Mint kiderült, minél erősebb az érzés a test egy bizonyos részén, annál erősebb a fejben is, és annál kellemesebb is.

A tanulmány rámutatott, hogy a demográfiai csoportok közötti kulturális különbségek is lehetnek: ugyanez a vizsgálat erősen vallásos közegben más eredményt hozhat, ugyanis az Isten iránti szeretet vélhetően bárminél erősebb lenne.

Forrás: Daily Mail, Independent.

Nyitókép forrása: Pixabay