15+1 dolog, amit jobb lett volna, ha az egyetem megkezdése előtt tudok

2021. 09. 06.

Az első nap az egyetemen amellett, hogy izgalmas, rendkívül félelmetes lehet. Felsőoktatási túlélő pakkunkban olyan tanácsokat igyekszünk megosztani gólya olvasóinkkal, amiknek nagy hasznát vehetik az elkövetkezendő időszakban.

Az elmúlt hat évben két felsőoktatási intézményt is megjártam, így két alkalommal részesültem „első” egyetemi élményekben. A gólyák élete nem csak játék és mese, hiszen eleinte nehéz adaptálódni az új, félig-meddig felnőtt élethelyzethez. Cikkünkben olyan praktikákat igyekeztünk összegyűjteni, amikből erőt meríthetsz az elkövetkezendő néhány hétben-hónapban. Lássuk, mikre érdemes odafigyelned az egyetem megkezdése előtt! 

Járd be a várost, mielőtt elkezdődik a suli

Vidékről Budapestre költözni kihívás a javából. A barátságos, gyalog is könnyedén bejárható utcák helyett innentől meg kell birkóznod az oly sokat emlegetett tömegközlekedéssel, és a vele járó utazóközönséggel. Az egyetem kezdete előtt érdemes legalább egyszer bejárnod a lakás-egyetem közti útvonalat, nehogy hétfő reggel nyolckor szembesülj azzal a szomorú ténnyel, hogy nem férsz fel a villamosra. 

A Google Maps-nek mindig igaza van

Akárhányszor próbáltam okosabb lenni, mint a Google Maps, soha nem sikerült, és mindig be kellett látnom, hogy az applikációra kellett volna hallgatnom. Ha hozzám hasonlóan vidéki elsőbálozó vagy, mihamarabb töltsd le az alkalmazást, és tanuld meg használni! 

Professor,giving,presentation,in,lecture,hall,at,university.,participants,listening
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ismerkedj meg a Neptunnal

A Neptun felülete innentől kezdve minden féléved alfája és ómegája,  ezért érdemes legalább egyszer átböngészni, mi fán terem a platform, mielőtt elérkezik a tárgyfelvétel időszaka. Utóbbi esetben mondj el néhány imát, mielőtt belevágsz, de ne keseredj el, ha nem sikerül mindent a megfelelő helyre felvenned. Nyugtasson meg a tudat, hogy egyetemisták százaival vállalsz véd- és dacközösséget, nem beszélve arról, hogy a „Neked sem működik?” kérdés az egyik legjobb beszélgetéskezdeményező mondat!

A gólyatáborról dönts belátásod szerint

Ahogy a bevezetőben írtam, kétszer voltam életem során gólya, viszont egyszer sem voltam gólyatáborban. Ha hozzám hasonlóan te is félelemmel telve vágnál neki a néhány napos programsorozatnak, mondj nyugodtan nemet! Hidd el, a gólyatábort kihagyva is értékes kapcsolatokra tehetsz szert, mi több, a „Te sem voltál?” frázis szintén kiváló small talk téma lehet az első mosolyt követően. A gólyatábor nem kötelező, dönts róla belátásod szerint! 

Felejtsd el a gimiben elfoglalt pozíciód

Mindegy, ha te voltál az elmúlt négy évben a „csúnya”, a „gizda”, vagy a „nerd”, az egyetemen tiszta lappal indulsz. Felejtsd el a gimiben elfoglalt pozíciódat, és bizonyítsd be leginkább saját magadnak, hogy képes vagy kilépni a saját és mások által rád aggatott, nyomasztó skatulyából. 

Tanulj meg összeütni ezt-azt

Ha elköltözöl otthonról, mindenképp állj oda egy-két napig édesanyád mellé a konyhába, hogy legalább egy rántottát össze tudj ütni magadnak, ha úgy hozza a szükség. A suli menza általában rendben van, viszont a hektikus időbeosztás megnehezítheti az étkezést. Ügyelj arra, hogy mindig vigyél magaddal otthonról valamit, hiszen korgó gyomorral nehezen megy az agytorna.

Egy kis kocsmázás nem árt

Természetesen nem fogyasztásra akarlak ösztökélni, csupán rávilágítok arra az egyszerű tényre, hogy kocsmázás során könnyebb ismerkedni. A második egyetem elkezdése előtt (mivel gólyatáborba nem mentem) úgy éreztem, muszáj megjelennem az előre megszervezett iszogatáson, ha egyáltalán tudni akarom, kikkel fogom tölteni az elkövetkezendő három évemet. A tervem olyannyira jól sikerült, hogy az egyetem alatt azokkal ápoltam a legszorosabb köteléket, akikhez a dohos pincehelyiségben az első percben letelepedtem. Saját tapasztalatom kiváló példa arra, hogy nem szabad alábecsülni a sulin kívüli események erejét! 

Bátran nyiss a szaktársaid felé

A kocsmákon kívül persze normál körülmények között is érdemes bátran nyitni szaktársaid felé. Remek small talk téma a „Honnan származol?”, „Hány testvéred van?”, „Mik az elképzeléseid?” triumvirátusa, de ha kifogysz a témákból, egy mosollyal bárkit az ujjad közé csavarhatsz! 

Multiracial,students,are,walking,in,university,hall,during,break,and
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ne ragadj le egy klikknél

Ugyan időt és energiát spórolsz azzal, ha leragadsz egy klikknél, mégis azt mondom: ismerkedj bátran az évfolyamban! Az egyetemi kapcsolataid életed későbbi szakaszában is veled maradnak, sőt, később akár a karrieredet is befolyásolhatják. Igyekezz minél nagyobb kapcsolati hálót szőni az egyetemi éveid alatt. 

Félni az új élethelyzettől teljesen rendben van

Ha már szociális kapcsolatok: nyugodtan tudatosítsd magadban a tényt, miszerint nem csak te vágsz neki félelemmel az egyetemnek. Valószínűleg mindannyian izgultok az új élethelyzet, a nehéznek tűnő kihívások és a beilleszkedés miatt. Ne hagyd, hogy a félelmeid határozzák meg az első napjaid, élvezd az eléd gördülő kihívásokat!

Vegyél egy határidőnaplót

A félév első órái azzal telnek, hogy tanárid ismertetik a szemeszter menetét, különös tekintettel a követelményekre. A beúszást elkerülendő, mindenképp vegyél egy határidőnaplót, vagy tölts le egy applikációt! 

Teljesen oké, ha az elején nem érzed otthon magad…

Az egyetemet elkezdeni nem egyszerű, pláne, ha ezzel párhuzamosan önellátóvá válsz. Az első félévben általában olyan alapozó tárgyakat gördítenek a lelkes gólyák elé, amikkel elkezdik megszűrni a népes tömeget. Ezek közül lesznek olyanok, amelyekkel szívesen foglalkozol, másokkal viszont meggyűlik majd a bajod. Tudatosítsd magadban, hogy nem fogsz mindent szeretni, de ez már nem a gimi, a lényeg, hogy görbüljön a jegyed! 

Teacher,with,group,of,students,working,on,digital,tablet
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

… de ha egyetlen tárgy sem köti le a figyelmed, gondold át, jó helyen vagy-e

Nem szégyen bevallani, ha rossz irányba indultál el. 18 évesen nagyon nehéz eldönteni, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel. Ha nem érzed jól magad az egyetemen, nehézkesen, rossz szájízzel mész be, vagy nem kötnek le az órák: válts! 

E-mailt írni csak udvariasan…

Az egyetemi lét egyik nagy tanulsága, hogy igyekezzünk azonnal megjegyezni tanáraink nevét és titulusát. Amennyiben e-mailben kommunikálsz oktatóiddal, ne feledd az udvarias megszólítást, ugyanígy az elköszönést: hidd el, tanáraid előbb-utóbb meghálálják az irányukba tanúsított tiszteletet!

… ám nem árt, ha néha a sarkadra állsz

Mivel az egyetemen te felelsz a saját ügyeidért, fontos tudni, hogy az udvariasság mellett néha rámenősnek is kell lenned. Ha nem kapsz valakitől időben választ, udvarias keretek között felhívhatod a figyelmét a mulasztásra. 

Ne halogass!

Utoljára hagytam az egyik legfontosabb tanácsot: ne halogass! Egy egyetemi félév rendkívül gyorsan elrepül, hiszen mindössze 12, vagy 14 hétből áll. Ebben az esetben sokszorosan érvényes az a frázis, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Az év közbeni aktivitást általában tanáraid is értékelik, ezzel pedig máris plusz ponttal indítasz a vizsgán. Tervezd meg a félév menetét, és tartsd magad ahhoz. Hajrá! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix