A thai ételek egyik legjobbját hoztuk nektek: fűszerek, hagymafélék, csirke, cukkini! Ebből csak jó sülhet ki!
Az alábbi thai étel némi kínai beütést is hordoz magában, ám ez egyáltalán nem árt neki, sőt! A különleges fűszernövényeknek és zöldségeknek köszönhetően a csirke olyan ízvilágot kap, ami megkérdőjelezhetetlenül ázsiaivá teszi ezt a finomságot. Legjobb, ha wokban készítjük el, hiszen a wok kialakításának köszönhetően alacsony energiafelhasználás mellett ételünk nagyon hamar elkészül, mert az edény aljában koncentráltabb és magasabb a hőmérséklet, mintha hagyományos lábasban készítenénk.
Hozzávalók:
- 1+2 evőkanál olaj
- 5 szál újhagyma
- 350 gramm cukkini
- egy diónyi nagyságú gyömbér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- piros, thai chili – ízlés szerint
- fél ázsiai citromfű (akár ki is hagyhatjuk, de nagyon kellemes ízt ad az ételnek)
- 250 gramm csirkemell
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál Teriyaki szósz
- 125 gramm woktészta
- 10 dkg gomba
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 350-400 ml víz
- friss korianderzöld
- lime
- egy kis marék sótlan, pirított földimogyoró
Így készül ez az isteni thai étel:
Elsőként előkészítem a zöldségeket: az újhagymát karikákra, a cukkinit kockákra vágom. A gyömbért és a fokhagymát finomra reszelem, a citromfüvet pedig egy séfkés tompa élével finoman összenyomom, hogy a rostjai szétváljanak, és a kellemes, citromos aroma felszabaduljon a szárából.
A csirkemellet vékony darabokra vágom és alaposan bepácolom a Teriyaki és a szójaszósszal és 30 percre hűtőbe teszem. A keményítőt kikeverem a hideg vízzel, majd ha eleget állt a mell a pácban, kezdődhet is a sütés!
Egy evőkanál olajat felhevítek a wokban, majd hozzáadom a cukkinit és az újhagymát. Egy-két percig pirítom, és egy tálba szedem őket. A wokba csurgatok még két evőkanál olajat, és mehet hozzá a reszelt gyömbér, a fokhagyma, az aprított chili és a citromfű is. Egy percig pirítom (annál nem tovább!), rádobom a csirkemelleket, és egy-két percig hevítem. Ezután következhet a woktészta és a gomba, végül pedig a keményítős víz. Folyamatosan kevergetem, majd 3-4 perc elteltével megvárom, míg a tészta magába szívja a folyadékot és puhára fő.
Ha puha a tészta, hozzáadom az előre megpirított hagymás cukkinit, keverek rajta egyet, majd friss korianderzölddel és durvára tört mogyoróval tálalom.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita