Akár idei borsóból is főzheted ezt a tartalmas borsólevest!

A borsóleves az egyik legfinomabb levesféle, különösen akkor, ha idei, zsenge borsóból készül!

Ahány ház, annyi borsóleves. Van, aki a húslevesbe teszi a borsót, és rögtön borsóleves válik belőle, míg olyan is van, aki paprikás rántással készíti, de van, aki a cukorra esküszik. Most egy olyan verziót mutatunk, amiben szinte mindenből van ebből is, abból is.

Hozzávalók:

  • 3-3 sárgarépa-petrezselyemgyökér és burgonya
  • fél fej karalábé
  • 1 cikk zeller
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1,2 kg frissen fejtett (vagy fagyasztott) zöldborsó
  • 1 tyúkhúsleveskocka
  • 8 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • egy evőkanál só

Így készül ez a ,,mindent bele” borsóleves

Elsőént meghámozom a répaféléket, a krumplit, a karalábét, a zellert és a vöröshagymát. A hagyma kivételével mindegyiket kockákra vagy karikákra vágom. Ez a Keveremkavarom tippje: a hagyma állagjavító hatására nincs szükség, csak az ízére, így elég egészben a leveshez adni, majd a végén kiszedni. Három liter vizet felteszek melegedni, és egy evőkanál sóval ízesítem. Hozzáadom a zöldségeket, majd forrás után lefedve nagyjából öt percig főzöm őket. Hozzáadom a fejtett zöldborsót, belemorzsolom a leveskockát és lefedve puhára főzöm a zöldségeket.

Ki paprikásan, ki hússal, ki  cukorral - így szeretjük a borsólevest
Ki paprikásan, ki hússal, ki cukorral – így szeretjük a borsólevest / Kép forrása: Keveremkavarom

Míg a zöldségek főnek, elkészítem a rántást: egy kisebb serpenyőben felhevítem az olajat, és a liszttel együtt zsemleszerű rántást készítek. Ha elég sűrű, és a liszt is ,,eltűnt”, lehúzom a tűzről, és hozzáadom a pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd hagyom hűlni.

Ha a zöldségek megfőttek, egy-egy merőkanálnyit a rántáshoz adok a forró léből, simára keverem a rántással, majd az egészet a levesbe öntöm. Még 2-3 percig forralom, és elzárom.

Melegen tálalom, és aki édesen szeretni, annak egy kis cukrot is kikészítek. A végén friss, apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk!

Valami hűvösebbre vágysz?

Ha a hőség tombol kint, akkor ez a görög gyümölcsleves biztosan jól fog esni! Van benne minden: barack, ribiszke, málna, szőlő és körte is, úgyhogy biztosan nem fog csalódást okozni!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!