Barion Pixel Pikáns paradicsomleves kukoricával – Ez nem olyan, mint a menzás, de nem ám! – Coloré

Pikáns paradicsomleves kukoricával – Ez nem olyan, mint a menzás, de nem ám!

2023. 08. 13.

A paradicsomleves rendkívül finom, különösen akkor, ha a paradicsom eredeti ízét mutatja meg!

A paradicsomleves a menzák egyik igazi klasszikusa. Ez azonban nem az az édes, betűtésztás változat, így érezhetjük a paradicsom eredeti, finom ízét! Készíthetjük konzervből, de friss paradicsomból is, miáltal sokkal vitamindúsabb étket tehetünk az asztalra.

Ez a zöldség – vagy más meglátások szerint gyümölcs – magas C-vitamintartalommal bír, ezenfelül pedig B-vitaminokban is bővelkedik, de A-, és K-vitamin is van benne. Több ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, káliumot, folsavat és magnéziumot is. Mivel rosttartalma rendkívül magas, segíti az emésztést, emellett pedig a magas vérnyomás és a cukorbetegség ellen is hatékony lehet.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag
  • chili (ízlés szerint)
  • bors
  • 1 evőkanál nádcukor vagy eritrit
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 270 g passzírozott paradicsom
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy leveskockával felfőzött víz)
  • friss bazsalikom (a tálaláshoz)

Így készül a pikáns paradicsomleves kukoricával:

Elsőként egy mozsárban összetöröm a koriandermagokat. Ha nincs mozsár, zacskóba teszem és húsklopfolóval összetördelem. A vörös- és a fokhagymákat megpucolom, majd apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre párolom, majd mehet rá a fokhagyma. Ezt is hevítem pár percig, és ha megmutatja az illatát, hozzáadom az összetört koriandermagokat, sózom, ízlés szerint borsozom, majd a chilit is hozzáteszem. Keverek rajta egyet, és mehet hozzá a paradicsom is, amit a cukorral vagy édesítőszerrel ízesítek.

Tíz percig főzöm, s ez idő elteltével leturmixolom, miáltal a majdani leves kellemesen krémessé válik. Ezután mehet bele a kukorica is, és egy liter zöldségből készült alaplé (vagy két leveskocka és víz).

Forralok rajta egyet, tálaláskor pedig friss bazsalikommal ízesítem.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita