Ha borsó, akkor leves, mégpedig krémleves!

A borsó kellemes, zöld színe mindig hívogató, ebben a krémlevesben pedig igazán erős színekkel fest, hiszen éppen csak a tejjel lágyítunk rajta.

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó (téli szezonban fagyasztott)
  • 1 kiskanál só vagy ételízesítő
  • 3 dl tej
  • 1-2 kiskanál kristálycukor
  • 1-2 szelet kenyér (vagy a Mesterszakács javaslata alapján szikkadt zsemle)

Elkészítés:

Elsőként felteszek forrni fél liter vizet. A zöldségeket beleszórom a vízbe, ízesítem a sóval vagy az ételízesítővel és fedő alatt nagyjából 15 percig főzöm őket. Ha megpuhultak a borsók, lehúzom a lábast a tűzről és leszűröm a zöldségeket úgy, hogy a leve megmaradjon. Egy másik lábasba öntöm a borsószemeket, kiveszek belőlük 3-4 evőkanállal a majdani tálaláshoz, hozzáadom a tejet és összeturmixolom. Apránként hozzáöntöm a főzőlevet, és összeforralom, majd cukorral ízesítem, és ha kell, még sózom.

A tálaláshoz a kenyeret vagy a zsemlét felkockázom, és a sütőben éppen hogy megpirítom. Ha már szikkadnak, a tetejükre lehet reszelni egy kis füstölt sajtot is, így fokozva az élményt!

Borsó a levesben
Önmagában is isteni, de felkockázott zsemlével és rajta ráolvadt füstölt sajttal a legjobb!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tipp:

A tálalást fel lehet dobni úgy, hogy 1 deci tejszínt elkeverek két tojássárgájával, két levesestányérban elosztom őket, és erre szedem a levest.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész