Barion Pixel Édesköménymagos sárgarépa-krémleves – Egy cseppnyi ősz a tányérban – Coloré

Édesköménymagos sárgarépa-krémleves – Egy cseppnyi ősz a tányérban

2023. 11. 14.

A sárgarépa-krémleves önmagában is finomság, viszont édesköménymaggal igazi gourmet előétel!

Az édesköménymag igazi csodaszer. Azontúl, hogy fűszernövényként is megállja a helyét, tea is főzhető belőle, ugyanis számos pozitív hatása van az egészségünkre. Rendívül hatékony puffadás ellen, de a klimax tüneteit is enyhítheti. Akár késő menstruáció esetén is segítségünkre lehet, különösen akkor, ha cickafarkkal együtt fogyasztjuk!

Nem feledkezhetünk el a répáról sem, ami B-vitaminokban gazdag, de C-vitaminban is bővelkedik! Kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz, úgyhogy mindenképpen érdemes fogyasztani nyersen, vagy akár ez esetben krémleves formájában is!

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 5 dkg krumpli
  • 75 g póréhagyma
  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 g nádcukor
  • 900 ml víz vagy zöldségalaplé
  • 100 ml tejszín

Így készül a répakrémleves édesköménymaggal:

A répákat meghámozom és vékony karikákra vágom. A krumplival is ugyanígy teszek, és igyekszem kis kockákra szeletelni őket. A póréhagymát is vékonyan karikázom, majd egy közepes méretű lábasban felhevítem az olívaolajat és a vajat.

Elsőként mehet rá a póréhagyma, amit kevergetve párolok egy pár percig, majd a répa és a krumpli következik. Folyamatosan kevergetve pár percig hevítem a zöldségeket, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg! Néhány perc elteltével rászórom a lábas tartalmára az édesköménymagokat, és ezzel együtt pirítom. Nagyjából öt perc után hozzáadom a sót és a cukrot, majd további kevergetés mellett megvárom, hogy a cukor karamellizálódjon. Ekkor felöntöm vízzel vagy az alaplével, és puhára főzöm. (Ha vizet használok, két húsleveskockával adok neki plusz ízeket.) Lefedem a lábast, és puhára főzöm a zöldségeket. Amint elkészülnek, krémesre turmixolom őket, majd beleöntöm a szobahőmérsékletű tejszínt, és elkeverem benne.

Tálaláskor extraszűz olívaolajat csepegtetek a tetejére, és ízlés szerint pirított zsemlekockákat készítek hozzá kísérőnek.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita