A kuglóf rendkívül mutatós sütemény, készüljön bárhogyan is. Mi most egy különleges, édesburgonyás-almás változatot mutatunk.
A kuglóf rendkívül népszerű sütemény, és igencsak izgalmas története van! A 17. században már készítették, de az 1800-as években vált igazán népszerűvé, különösen Németországban és Ausztriában. Elsősorban polgári családok készítették, de nem csak ők: a tészta összetételét az határozta meg, hogy a készítő milyen anyagi helyzetben él. Legendák szerint ez a sütemény már Jézus születésekor is létezett, ugyanis a háromkirályok Betlehemből hazamenvén Elzászba jutottak, ahol a vendéglátóiknak azzal köszönték meg az ellátást, hogy a turbánjukhoz hasonló süteményt készítettek: kuglófot. A franciák éppen ezért magukénak akarják ezt a süteményt, ám vélhetően úgy került Franciaországba, hogy Mária Antónia francia királyné vitte országába Ausztriából.
Hozzávalók:
- 140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg kis szemű zabpehely
- egy csipet só
- 45 g nádcukor (aki édesen szereti, bátran tegyen többet)
- 1 csomag sütőpor
- egy késhegynyi vaníliaőrlemény
- 20 dkg sült édesburgonya-püré (ennek híján sütőtökből is készíthető)
- 1 alma
- 7 dkg mascarpone
- 35 g dióolaj (vagy sima olaj)
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Így készül az édesburgonyás-almás kuglóf:
Elsőként összekeverem a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a sót, a sütőport, a vaníliát és a keményítőt. Meghámozom az almát, nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd összekeverem az olajjal és a mascarponéval. Beleforgatom az édeskrumpliból készült pürét, majd a nedves anyagokat csomómentesre keverem a szárazakkal.
Egy kuglóf sütőformát alaposan kivajazok, majd beszórok liszttel ügyelve arra, hogy a vaj és a liszt mindenhol fedje a forma belsejét. A felesleges liszttől megszabadulok, majd a formába öntöm a tésztát.
170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem, és 35-40 percig sütöm a kuglófot. Tűpróbával tesztelem, hogy megsült-e a tészta. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, megvárom, míg kihűl, majd kisegítem a formából a süteményt.
A tetejére porcukrot szórok, vagy vízgőz felett tíz dekagramm csokoládét olvasztok és ezt csurgatom rá a kuglófra. A tetejét meg lehet szórni apróra vágott olajos magvakkal, így mandulával, dióval vagy pisztáciával is.
Nyitókép forrása: Getty Images