Barion Pixel Édesburgonyás-almás kuglóf – Az ősz utolsó csókja – Coloré

Édesburgonyás-almás kuglóf – Az ősz utolsó csókja

2023. 11. 22.

A kuglóf rendkívül mutatós sütemény, készüljön bárhogyan is. Mi most egy különleges, édesburgonyás-almás változatot mutatunk.

A kuglóf rendkívül népszerű sütemény, és igencsak izgalmas története van! A 17. században már készítették, de az 1800-as években vált igazán népszerűvé, különösen Németországban és Ausztriában. Elsősorban polgári családok készítették, de nem csak ők: a tészta összetételét az határozta meg, hogy a készítő milyen anyagi helyzetben él. Legendák szerint ez a sütemény már Jézus születésekor is létezett, ugyanis a háromkirályok Betlehemből hazamenvén Elzászba jutottak, ahol a vendéglátóiknak azzal köszönték meg az ellátást, hogy a turbánjukhoz hasonló süteményt készítettek: kuglófot. A franciák éppen ezért magukénak akarják ezt a süteményt, ám vélhetően úgy került Franciaországba, hogy Mária Antónia francia királyné vitte országába Ausztriából.

Hozzávalók:

  • 5 dkg kis szemű zabpehely
  • egy csipet só
  • 45 g nádcukor (aki édesen szereti, bátran tegyen többet)
  • 1 csomag sütőpor
  • egy késhegynyi vaníliaőrlemény
  • 20 dkg sült édesburgonya-püré (ennek híján sütőtökből is készíthető)
  • 1 alma
  • 7 dkg mascarpone
  • 35 g dióolaj (vagy sima olaj)
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Így készül az édesburgonyás-almás kuglóf:

Elsőként összekeverem a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a sót, a sütőport, a vaníliát és a keményítőt. Meghámozom az almát, nagy lyukú reszelőn lereszelem, majd összekeverem az olajjal és a mascarponéval. Beleforgatom az édeskrumpliból készült pürét, majd a nedves anyagokat csomómentesre keverem a szárazakkal.

Egy kuglóf sütőformát alaposan kivajazok, majd beszórok liszttel ügyelve arra, hogy a vaj és a liszt mindenhol fedje a forma belsejét. A felesleges liszttől megszabadulok, majd a formába öntöm a tésztát.

A megsült, kihűlt kuglófra csurgassunk olvasztott csokoládét, és szórjuk meg pisztáciával vagy valamilyen olajos maggal / Kép forrása: alvarez / Getty Images
A megsült, kihűlt kuglófra csurgassunk olvasztott csokoládét, és szórjuk meg pisztáciával vagy valamilyen olajos maggal / Kép forrása: alvarez / Getty Images

170 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe teszem, és 35-40 percig sütöm a kuglófot. Tűpróbával tesztelem, hogy megsült-e a tészta. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, megvárom, míg kihűl, majd kisegítem a formából a süteményt.

A tetejére porcukrot szórok, vagy vízgőz felett tíz dekagramm csokoládét olvasztok és ezt csurgatom rá a kuglófra. A tetejét meg lehet szórni apróra vágott olajos magvakkal, így mandulával, dióval vagy pisztáciával is.

Nyitókép forrása: Getty Images