Barion Pixel Édes-sós lenmagos keksz: egészséges és finom! – Coloré

Édes-sós lenmagos keksz: egészséges és finom!

2023. 01. 21.

A lenmagnak számos pozitív hatása van, így nemcsak frissen sült péksütemények tetejére érdemes szórni, hanem tésztákban is kiváló alapanyag. Ez a lenmagos keksz édes és sós egyszerre, emellett pedig kifejezetten alakbarát!

A lenmagos keksz különlegesége, hogy a lenmag nem a tetejére van szórva, hanem a tésztába gyúrjuk bele, mégpedig őrölt állapotban. Ez egyáltalán nem befolyásolja a minőségét, sőt, hiszen így még jobban hasznosul szervezetünkben! B-vitamin tartalma vitathatatlan, és magnéziumban és foszforban is gazdag. E magféle harmada különböző növényi rostokból áll, melyek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Tökéletes megoldás magas koleszterinszint ellen, csökkenti a vérnyomást, jó hatással van az inzulinrezisztenciára és a cukorbetegségre, valamint a klimaxos tüneteket is elviselhetőbbé teszi.

Hozzávalók:

  • 260 gramm liszt
  • 140 gramm őrölt lenmagpehely
  • 1 kávéskanál só
  • fél evőkanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
  • 100 gramm vaj
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

Így készül ez az isteni, édes-sós lenmagos keksz:

Elsőként összekeverem a száraz elemeket, a lisztet, a lenmagpelyhet, a sót, az eritritet és a sütőport. Az egész tojást és egy tojássárgáját lazán felverem, hozzáreszelem a citromhéjat, a vanília kikapart belsejét (vagy a vaníliás cukrot) és az olajat. A szárazanyagokhoz dolgozom a vajat, majd mehet hozzá a tojásos keverék. Gyors mozdulatokkal vagy kézi robotgép spirálos karjával összedolgozom a tésztát. Bucit formázok belőle, majd hűtőbe teszem, és tíz percig bent hagyom. Ügyeljünk rá, hogy ennél több ne legyen, mert a lenmag miatt a tészta törékeny lesz, ha túl sokáig hűtjük!

A hűtőből kivéve két részre vágom a tésztát, és egyenként kinyújtom őket nagyjából 4 milliméter vastagra. Tetszőleges sütikiszúró-formával kekszeket formázok a tésztából, a nyesedéket újragyúrom, kinyújtom, majd ismét szaggatok.

A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom és 180 fokos sütőbe teszem. Légkeveréses fokozaton addig sütöm őket, míg el nem kezdenek enyhén barnulni; ez nagyjából 10-12 perc.

Ebből a mennyiségből sütiformától függően 40-50 darab kekszünk lesz.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita