Barion Pixel A legfinomabb rakott káposzta – Laktató és diétás, kell ennél több? – Coloré

A legfinomabb rakott káposzta – Laktató és diétás, kell ennél több?

2023. 01. 03.

Biztosan sokan keresik a legfinomabb rakott káposzta receptjét. Ahány ház, annyi szokás, de az alábbi recept felhasználásával garantáltan olyan étket tehetünk az asztalra, ami mindenkinek ízlik!

A legfinomabb rakott káposzta receptje családonként változik, de most mi is megmutatjuk, hogy nálunk melyik a kedvenc! A káposztás ételek különösen népszerűek a közép-európai konyhában. Legyen szó töltött káposztáról vagy káposztasalátáról, ezek a zöldségfélék rendkívül egészségesek és finomak is. Nem is véletlen, hogy ennyire elterjedtek a régiónkban! Hozzávalóinak hála kifejezetten diétás étek, hiszen alacsony szénhidráttartalmú hozzávalókat igényel.

Hozzávalók:

  • 50-70 dkg savanyú káposzta
  • 150 ml rizs
  • 450 ml alaplé
  • fél kg darált sertéshús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál édesnemes őrölt pirospaprika
  • egy nagy doboz tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • egy kevés vaj

Így készül a legfinomabb rakott káposzta:

Elsőként a szalonnát apró kockákra vágom, és alacsony lángon kisütöm belőle a zsírt. Ha ezzel megvagyok, kiveszem belőle a lesült szalonnadarabokat, és rádobom a zsírra az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre párolom, ráteszem a darált húst, és alacsony lángon fehéredésig pirítom. Ezután lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, visszateszem a tűzre, és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ízlés szerint sózom, és fedő alatt puhára főzöm a húst. Érdemes odafigyelni rá, és ha elfőné a vizet, annyira pótolni, hogy a végére enyhén álljon rajta a szaft.

Míg készül, a rizst egy kevés olajon fehéredésig melegítem, majd felöntöm 450 ml alaplével. Ennek híján 450 ml vizet és egy leveskockát is lehet használni, vagy akár sima, sózott vizet, de sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha alaplevével öntjük fel. A rizsre odafigyelek, néha megkeverem és ha az összes vizet elfőtte, elzárom a lángot, letakarom és hagyom, hogy a gőzben legyen teljesen kész.

Eközben a káposztát egy kevés olajon felhevítem, megszórom pirospaprikával, majd kevés vízzel felöntve, fedő alatt 10-15 percig párolom.

Ha minden hozzávaló elkészült, egy nagyobb tálat kikenek vajjal, és enyhén megszórom zsemlemorzsával. A tál aljára teszem a káposzta harmadát, ezután mehet rá a rizs fele, erre pedig a hús fele kerül. Egy réteg tejfölt kenek rá, majd ismét egy réteg káposzta következik, rá a maradék rizs és hús, végül a maradék káposztával zárok, és a tetejét bőségesen lekenem tejföllel.

Sütőbe teszem a tálat, 180 fokra kapcsolom, és 25-30 perc alatt készre sütöm a rakott káposztát. Tálalásnál még teszek rá egy kevés tejfölt – mert abból sosem elég!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix