Barion Pixel 4 húsvéti sütemény nem csak locsolóknak! – Oldal 2 – Coloré

4 húsvéti sütemény nem csak locsolóknak!

2024. 03. 31.

Húsvétkor nem árt tüsténkedni a konyhában, hiszen a locsolók bizonyosan szívesen esznek az általunk készített húsvéti süteményekből!

Húsvéti tojáslinzer

A linzer igazi aduász, ráadásul ezek még hasonlítanak is a húsvéti tojásokra!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • egy csipet só
  • nagyjából 10 evőkanál baracklekvár (nem túl folyós, nem darabos)

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverem, hozzáadom a tojássárgáját, és a kisebb darabokra vágott vajat és nekiállok gyúrni addig, amíg össze nem áll. Ez a pont akkor jön el, amikor már kivágnám az egész tésztát a fenébe, de a végén tényleg összeáll! Ha képes vagyok ragadás nélkül egy nagy gombócba gyúrni a tésztát, folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem.

Ha letelt az idő, 180 fokra melegítem a sütőt, és lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagra nyújtom a tésztát, majd tojás alakú kiszúrókkal kiszaggatom. Minden második tojás alsó részébe egy kört szaggatok, ez lesz a sárgájának a helye.

Ha megvannak, szépen egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, és előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 10 percet.

Akkor jó, ha keményre van sülve, de nem barnul meg!

Kiveszem, hagyom hűlni, és ha langyosra hűltek, lekvárral összeragasztok egy lyukas és nem lyukas tojáslinzert.

Aznap még ropogós, ezért egy zárható műanyag edénybe teszem őket, és másnapra isteni puhák lesznek.

A tojáslinzer nemcsak mutatós, hanem finom is! / Fotó: Karsa Tímea
A tojáslinzer nemcsak mutatós, hanem finom is! / Fotó: Karsa Tímea

Csíkos kalács

Lassanként közeledik a húsvét, ami egyben a kalácssütés időszaka is. Ha nemcsak finom, hanem mutatós süteményt szeretnénk, ezt a csíkos kalács az, amit keresünk!

Hozzávalók:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 + 6 evőkanál cukor
  • 7 gramm száraz élesztő (vagy 30 gramm friss)
  • 40 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 1 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál te

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A langyos tejbe teszem az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, és meleg helyen nagyjából 10 perc alatt felfuttatom. A liszthez keverem a maradék hat evőkanál cukrot, a sót, a tojást, a vajat és a joghurtot, és végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom. Lágy tésztát gyúrok belőle, de igény szerint még egy kis lisztet adok hozzá. Letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem, ami nagyjából egy óra.

Ha megkelt a tészta, három egyenlő részre vágom. Az egyik részbe beleteszem a két evőkanál kakaóport és a két evőkanál tejet, és alaposan összegyúrom. Igény esetén lehet még bele tejet tenni, de mindenképpen őrizze meg a tészta a lágyságát!

Az elkészült kakaós részt kettévágom, így lesz két kakaós és két ,,sima” tésztarészem.

Az egyik sima tésztát nagyjából téglalap alakúra nyújtom, majd ráteszem az egyik kakaós részt, és ezt is rányújtom, majd feltekerem.

A másik kakaós tésztát is kinyújtom, erre rá a ,,sima” tésztarész, így is kinyújtom, és ezt is feltekerem, majd a két ,,sodronyomat” összefonom.

Sütőpapírral bélelt formába teszem a kalácsomat. Egy tojássárgájába keverek egy teáskanál cukrot és egy evőkanál tejet, és ezzel átkenem a fonatomat. Letakarom és még 20 percig hagyom kelni. Ez idő elteltével 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30 perc alatt megsütöm.

Amint elkészül, rácsra teszem a kalácsot, és hagyom teljesen kihűlni.

Nyitókép forrása: Getty Images