Barion Pixel 4 húsvéti sütemény nem csak locsolóknak! – Coloré

4 húsvéti sütemény nem csak locsolóknak!

2024. 03. 31.

Húsvétkor nem árt tüsténkedni a konyhában, hiszen a locsolók bizonyosan szívesen esznek az általunk készített húsvéti süteményekből!

A húsvéti sütemények sora igencsak hosszú, de kifejezetten olyanokat hoztunk, amik vagy klasszikus ízvilágában vagy küllemben hozzák a húsvétot.

4 húsvéti sütemény

Lesz itt minden: nyuszi és tojás alakú sütemények, na és persze kalács, ami nélkül nem telhet el húsvét!

Túrótorta-nyuszi

Egy hagyományos túrótorta sok mindenre képes: azontúl, hogy rendkívül finom, egy kis átalakítással felejthetetlen húsvéti túrótorta nyuszit készíthetünk belőle!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál olaj
  • fél zacskó sütőpor
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 zacskó vaníliás cukor (vagy egy kevés vanília aroma)
  • 1-2 evőkanál citromlé (ízlés szerint)
  • kókuszreszelék (amennyit felvesz)

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítem.

Elsőként elkészítem a tésztát, ami egy piskótatészta. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval habbá verem. A sárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, hozzákeverem a lisztet, a sütőport és az olajat. A felvert tojáshabot óvatosan hozzákeverem úgy, hogy ne törjön össze.

Egy 26 cm-es kivajazott és lisztezett kör alakú tortaformába öntöm a masszát, elegyengetem benne, és a sütőbe eszem. 10-12 perc után villát szúrok a tésztába, és ha nem marad a villámon nyers tészta, késznek nyilvánítom, kiveszem, hűlni hagyom.

Eközben elkészítem a tölteléket: a margarint összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a túróval, majd citromlével ízesítem. Érdemes kóstolgatni, de egy jó evőkanálnyi simán mehet bele! Összekeverem, és picit a hűtőbe teszem dermedni.

Amikor teljesen kihűlt a tészta, hosszában félbevágom. Az egyik felére bőven kenek a hűtőből kivett túrókrémből, ráteszem a másik felét, és fél órára hűtőbe teszem a maradék túrókrémmel együtt.

Fél óra elteltével kiveszem, felállítom a tortafeleket, és kivágok belőle egy kis darabot, aminek a helye a nyuszi nyaka lesz. A levágott darabkát még kisebbre vágom, ez lesz a nyuszi farka. Lekenem a levágott részt és a ,,farkincát” is. Ezután minden oldalát alaposan leszórom kókuszreszelékkel, hogy legyen szőre a nyuszimnak, és hűtőbe teszem legalább egy fél napra.

Ezzel még nem készült el a túrótorta nyuszi, ugyanis még hátravan a dekorálás!

A tálalásnál papírból kivágok két fület, rózsaszín ceruzával kicsit beleszínezek. Érdemes a fül aljához ragasztani keményebb papírt, hogy stabilan megálljon! A füleket a levágott részhez, a ,,völgybe” helyezem.

Ezzel a nyuszival biztos nem lesz annyi gond, mint az igazival!

Húsvéti kalácskoszorú

Mutatós és finom! Kell ennél több?

Hozzávalók:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 + 1 dl tej
  • 500 g liszt + a szóráshoz
  • 80 g vaj vagy margarin
  • 60 g porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor (20 gramm)
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítem a cukorral, és belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyre teszem és felfuttatom. Míg fut, a lisztet egy nagyobb tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek, és ha felfutott az élesztő a mélyedésbe öntöm, majd rászórok a tál széléről egy pici lisztet. Konyharuhával letakarom és 10-12 percig hagyom állni. Eközben felolvasztom a vajat egy tálban. Egy másik tálban felmelegítem a maradék 1 dl tejet, belekeverem a porcukrot, a 4 tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Alapos keverés után apránként a liszthez öntöm, és fakanál segítségével összekeverem.

Ezután 2-3 részletben hozzáadom az olvasztott vajat és a robotgép dagasztójával alaposan összedolgozom addig míg hólyagos nem lesz. Ha hólyagos kézzel is átgyúrom picit, míg szép cipóformát nem kapok. Plusz lisztet már nem kell hozzáadni. Ha készen van a cipó, a tetejét meghintem liszttel, 50 percre letakarom, és hagyom megnőni. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítom és átgyúrom, majd három nagyjából egyforma vastagságú szeletre vágom. Minden szeletet hosszú henger formára nyújtok, görgetek, hogy úgy nézzen ki, mint egy hatalmas nudli. Én 63 centis „óriásnudlikat” csináltam, és maradt még tészta további kis kalácsokra. A három nudlit hosszában egymás mellé teszem és alaposan összegyúrom a végüket.

Ha stabilan összeáll a vége, lazán összefonom őket úgy, mintha hajat fonnék. Fontos, hogy ne legyen szoros, hogy tudjon még nőni. Ezután átteszem a tepsire, hogy a későbbiekben könnyebb dolgom legyen, és kör alakot formázok a tésztából, majd a végüket ahol összeérnek, összenyomkodom. A kész formát ismét letakarom konyharuhával és kétszeresére dagasztom. Ez nagyjából 30-50 perc.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és míg melegszik, a tésztáimat lekenem egy felvert tojással. Beteszem a meleg sütőbe 45 percig sütöm. Fél óra után már érdemes ránézni, hogy hogy áll.

Asztali dísznek is kiváló ha odaég (lásd a képen) de fogyasztásra még kiválóbb (ha nem ég oda).

A húsvéti sütemények közül nem maradhat ki a kalács sem! / Fotó: Karsa Tímea
A húsvéti sütemények közül nem maradhat ki a kalács sem! / Fotó: Karsa Tímea