Barion Pixel Tanácsok profiktól: így biciklizz télen! – Coloré

Tanácsok profiktól: így biciklizz télen!

2022. 01. 21.

Télen sokan félreteszik a biciklit, pedig nem kellene okvetlenül lemondaniuk erről a sportról. Elég betartani a téli kerékpározásra vonatkozó szabályokat.

Több érv szól egyébként amellett, hogy télen se hagyj fel a biciklizéssel. Nemcsak több kalóriát éget el szervezeted tekerés közben, mivel próbálja melegen tartani magát, hanem egy kutatás szerint azt is megtanulja, hogyan hasznosítsa hatékonyabban az oxigént. Arról pedig még nem is beszéltünk, mekkora élmény hóban kerékpározni. De csak ha jól csinálod – ebben próbálunk segíteni a lenti tanácsokkal. 

A legfontosabb: a megfelelő ruházat

A profik először is egy meleg alsó réteget vesznek magukra, amit aztán többféle réteggel egészítenek ki. Ezeket persze le- vagy felveheted, ahogyan a helyzet kívánja. Egy viszonylag egyszerű módszerrel ellenőrizheted, megfelelően öltöztél-e fel: az a jó, ha kicsit fázol, amikor kimész a szabadba. Ha meleged van, túlöltöztél.

télen, biciklizés
A téli biciklizés remek program lehet, ha megfelelően felkészültél / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A kerékpár és a gumi

A téli közlekedés nagyon igénybe veheti a járművet, ezért az sem elvetendő ötlet, hogy ne a kedvencedet válaszd, hanem – ha van – egy régebbi, lestrapáltabb darabot. Használd a rendelkezésedre álló legszélesebb gumit, és hogy a bicikli stabil legyen, a keréknyomást állítsd a lehető legalacsonyabbra. Ha biztosra akarsz menni, szerezz be téli gumit is.

A tisztítás fontosabb, mint nyáron

Még egy fontos szabály, amiről nem szabad megfeledkezned: a téli használat után alaposan meg kell tisztítanod a kerékpárt, hiszen mozgás közben sok sár és só kerül rá. Legjobb, ha lemosod, de ha erre nincs lehetőséged, egy alapos áttörlés is megteszi.

A szennyeződések eltávolításában a WD-40 is segít, amit egyébként nem használnak a bringások. Külön kezelést igényel a biciklilánc, amire használj sűrű kenőanyagot.

Van jó kesztyűd?

Az első testrészünk, ami fázni kezd, az a kezünk és a lábunk, mivel a szervezetünk az által fontosabbnak vélt dolgokat próbálja melegen tartani. Az egyik trükk, hogy eldobható sebészeti kesztyűt húzol a normál biciklis kesztyűd alá, ami plusz rétegként szolgál a bőröd és a külvilág között.

Az is jó megoldás, ha nálunk is könnyen beszerezhető zselés melegítő párnákat raksz a kesztyűdbe. Legjobb, ha egyszerre egy egész dobozt vásárolsz, és a hátizsákodban tartod, így mindig hozzáférsz. A biztonság kedvéért tarts magadnál egy tartalék kesztyűt is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix