Barion Pixel Sakkboksz és sajtgurítás – íme a világ legfurcsább sportjai – Coloré

Sakkboksz és sajtgurítás – íme a világ legfurcsább sportjai

2021. 06. 26.

A világban az a szép, hogy olyan sokszínű. Ez igaz például a sportéletre is – mit nekünk futás, foci, úszás vagy biciklizés, mikor az angliai Glouchestershireben sajtot gurítani is lehet! Összeszedtünk nyolc olyan sportot, amire valószínűleg mindenki felvonja a szemöldökét

Sepak takraw

Sepak Takraw
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A maláj csapatjátékot közel 500 éve játsszák az ázsiai országban, itthon azonban alig hallottak róla, versenyeket is csak 2005 óta rendeznek hazánkban. Régen bambuszból font labdával játszották, ma már a műanyag változatot használják a hivatalos versenyeken. A játék egy alacsonyan kifeszített, 150 centis háló fölött zajlik, ami fölött a labdát a kéz kivételével minden testrésszel lehet továbbítani – kábé olyan, mint egy inverz röplabda, ahol a résztvevők akár két méter magasra is felugranak, hogy a másik térfelére juttassák a golyót.

Sakkboksz

Sakkboksz
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A sakkot nem igazán mondanánk agresszív játéknak – persze a lépések lehetnek azok -, a boksz viszont annál inkább. Enki Bilal francia szerző Froid Équateur címet viselő képregényében jelent meg ez a sport, ez ihlette meg a valóságot is 2003-ban, amikor tényleg megrendeztek egy sakkboksz-mérkőzést. A sportban hivatásos bokszolók vesznek részt, akik emellett a sakkban is gyakorlottak, és egy meccs 11 menetből áll, felváltva követik egymást a sakkmenetek és az ökölvívásos szakaszok. Létezik Nemzetközi Sakkboksz Szövetség is, úgyhogy ne gondoljuk, hogy valami komolytalan sportról van szó, még ha annak is néz ki.

Kabaddi

Kabaddi
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A hét-hét játékosból álló csapatok test-test ellen küzdenek egymással a kabaddiban, ami Dél-Ázsiából származik. Elsősorban Indiában nagyon népszerű, ez Bangladesh nemzeti sportja és Nepál-szerte is tanítják az iskolákban. Egy kabaddi-meccs célja, hogy több pontot szerezzünk az ellenfél csapatnál, ehhez pedig szükség van támadókra és védőkre is. Pontot az ér, ha meg tudjuk érinteni a másik csapat védőit, ők pedig ezt a birkózáséhoz hasonló eszközökkel igyekszenek megakadályozni – tehát ér például másik átdobása a vállunk fölött.

Sajtgurítás

Sajtgurítás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Csak nagy jóindulattal nevezhető sportnak Glouchestershire megye éves eseménye, melynek keretein belül egy életveszélyesen meredek dombról gurítanak le egy sajttömböt, amit a résztvevők igyekeznek utolérni. Jobbára futva kezdik a versenyt, de általában már az első métereken elcsúsznak és nagy esések, borulások közepette érnek le a lejtő aljára. A cél nem a sajt megelőzése – az lehetetlen is lenne – az nyer, aki a többieknél hamarabb ér célba, nyereménye pedig a kézműves tejtermék, na meg a dicsőség. Mivel rendkívül veszélyes mutatványról van szó, hivatalos szervezője sincs, nehogy megbírságolják őket, ennek ellenére minden évben tucatnyian neveznek be rá, férfiak és nők is egyaránt.

Favágó Világbajnokság

Favágás
Forrás: lumberjackworldchampionships.com

Winsconsin állam Hayward nevű városában kerül sor már 1960 óta minden évben a Favágó Világbajnokság (Lumberjack World Championships) névre keresztelt megmérettetésre. A 21 különböző feladatból álló versenysorozaton nők és férfiak is részt vesznek, a győztes pedig ötvenezer dollárt vihet haza nyereményként. Persze nemcsak fát vágni érkeznek a versenyzők szerte a világból, például Ausztráliából és Kanadából is, hanem más, fafeldolgozással kapcsolatos versenyszámokat is teljesíteniük kell. Ezek közé tartozik a rönkmászás, fűrészelés, baltadobálás és a gyorsasági favágás is. Tavaly elmaradt a bajnokság a pandémia miatt, de idén július végén tervezik megrendezni.

Kviddics

Kviddics
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Harry Potter-könyvek szerelmeseinek nem kell bemutatni a JK Rowling által kitalált képzeletbeli varázslósportot, melyeket seprűkön lovagolva játszik két csapat. A cél a magasban elhelyezett karikák segítségével való pontszerzés, miközben egyes agresszív labdafajták megpróbálják letaszítani az embert a seprűről. A játék addig tart, amíg a legkisebb labdát, a szárnyas aranycikeszt el nem kapja az egyik csapat. Nos, ha hiszitek, ha nem, ez a valóságban is létezik, varázslatos elemek nélkül, és világbajnokságot is rendeznek neki majdnem tizenöt éve.

Páncélos harcművészet

Páncél
Forrás: armoredcombatsports.com

Páncélos lovagok harcáért nem kell a Trónok harcára vagy más sorozatra kapcsolni, esetleg visszautazni száz éveket a történelemben. Elég, ha követjük a Nemzetközi Középkori Harcszövetség (International Medieval Combat Federation) programjait, esetleg ellátogatunk az Armored Combat Sports honlapjára. Itt a hagyományőrzés keveredik a sporttal, és nagyon izgalmas mérkőzéseknek lehetünk szemtanúi – lovas ütközetektől elkezdve a kardos közelharcig.

Kerékpárlabda

Kerékpárlabda
Forrás: welovecycling.com

Radballnak is nevezik ezt a furcsa elfoglaltságot, amit már 1893-ban „feltaláltak”, és úgy kell elképzelni, mint egy focimeccset – biciklikkel. Elég nagy kihívásnak hangzik, főleg azért is, mert a kerékpárokon ülők – a kerekeket leszámítva – csak a fejükkel érhetnek a labdához. A lábaiknak a pedálon, kezeiknek pedig a kormányon kell maradniuk, egy csapat pedig két játékosból, a kapusból és a védőből áll. Kétszer hét percig tart egy mérkőzés, a cél pedig természetesen a labda kapuba juttatása. A focihoz hasonlóan van büntető”rúgás” és szöglet is – ti kipróbálnátok?