Barion Pixel Így készítsd fel a kerékpárodat a szezonra! – Coloré

Így készítsd fel a kerékpárodat a szezonra!

2023. 04. 15.

Ha ősszel és télen pihent a kerékpárunk, bizonyosan alig várjuk a tavaszt, hogy ismét kétkeréken szeljük az utakat. Az eltelt idő azonban nem múlt el nyomtalanul, és ezt a bicajunk is érzi: érdemes hát átnézni, mielőtt újra ráülnénk!

A kerékpározásnak számos pozitív hatása van. Amellett, hogy kíméletes az ízületekkel, az egész testünkben megdolgoztatja az izmokat, így egy jó kis bicajozás után nemcsak a lábainkban, hanem a hasunkban, a hátunkban, de akár a karjainkban is érezhetünk izomlázat. E sport által erősödik a tüdőnk, és a szívünket is megdolgoztatja, de mégsem veszi annyira igénybe, mint például a futás. A biciklizés előnyei közé tartozik az is, hogy mivel a szabadlevegőn vagyunk, felfrissül az elménk, és még a bőrünk is szebb lehet!

Így készítsük fel kerékpárunkat a szezonra

Ha ősszel és télen nem használtuk a biciklit, valószínűleg egyhelyben állt a sorsára várva. Mivel útban van, nem mindig tudjuk megoldani, hogy lakásban tartsuk, ezért sokszor kerül a pincébe, a garázsba, vagy valamilyen egyéb tárolóba. A körülményektől függően akár romolhat is a bicikli állapota, ezért fontos, hogy átnézzük az első indulás előtt, megelőzve, hogy valamilyen baleset történjen.

  • Fék – Az egyik legfontosabb a fék, ugyanis ha ez nem működik, nemcsak mi sérülhetünk meg, hanem mások is! Indulás előtt toljuk meg egy kicsit a biciklit, nyomjuk le külön-külön az első és hátsó fékeket, és figyeljük meg, hogy a járművünk megáll-e.
  • Gumik – A pumpálás alapfeltétel, ha sokat állt a bicikli, ám korántsem elég! Nézzük meg a gumik felületét, és ha kopottnak találjuk, cseréljük le, mert a tapadás szempontjából rendkívül fontos, hogy ne legyen elhasznált a gumi! Pörgessük meg a kereket, ellenőrizve, hogy nem jár-e ki pörgés közben, valamint a küllőket is nézzük meg egyenként, meggyőződve arról, hogy stabilak.
A kerékpár minden egyes részletét ellenőrizzük, mert csak így győződhetünk meg arról, hogy biztonságos elindulni vele
A kerékpár minden egyes részletét ellenőrizzük, mert csak így győződhetünk meg arról, hogy biztonságos elindulni vele / Kép forrása: Unsplash
  • Lánc – A láncot kívülről is átnézhetjük, hogy kiderüljön, hogy nem rozsdás-e, de arról, hogy megfelelően funkcionál-e, csak úgy tudunk megbizonyosodni, hogy ráülünk, és tekerni kezdjük. Nem kell nagy távnak lennie: pár méterből kiderül, hogy akad-e valahol a lánc.
  • Sebességváltó – A lánchoz hasonlóan a sebességváltó működése is csak mozgás közben derül ki, ám ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a működéséről, többet kell megtennünk pár méternél, és kipróbálni az összes fokozatot!
  • Test – A bicikli testét is alaposan nézzük át! Figyeljük meg, hogy a kormány egyenes-e, és hogy az ülés biztonságosan rögzítve van. Fordítsunk külön figyelmet arra, hogy a vázat az illesztéseknél is alaposan megnézzük, mert ha repedést találunk rajta, veszélyes lehet elindulnunk, hiszen akár szét is válhat alattunk a váz! Amennyiben úgy találjuk, hogy akár a kormány vagy az ülés szorul, egy kis olajjal átkenve útnak is indulhatunk!

A biciklin kívül az is fontos, hogy magunkat felkészítsük! Nézzük át a KRESZ-t, hogy tisztában legyünk azzal, mely szabályok vonatkoznak ránk, és hogy biciklistaként hogyan kell közlekedni az utakon!

Nyitókép forrása: Unsplash