Barion Pixel Így futhatsz biztonságosan a sötétben – Coloré

Így futhatsz biztonságosan a sötétben

2021. 11. 24.

Sötétben egyedül futni ijesztő, főleg ha ismerjük a statisztikákat, amelyek szerint a nőket aránytalanul magas kockázat fenyegeti. A téli rutin néhány apró módosítása segíthet abban, hogy nagyobb biztonságban érezd magad futás közben.

Egyúttal jegyezzük meg azt is, hogy a biztonságos mozgás a sötétben nem kizárólag a női futók problémája. Gyenge fényviszonyok között mindenkinek fontos, hogy az autóvezetők lássák, ezért jó ötlet befektetni fényvisszaverő futófelszerelésbe vagy fejlámpába. Ez azonban még csak a kezdet: másképpen is megkönnyítheted a dolgodat.

Használd ki az okos eszközök nyújtotta lehetőségeket

Az elmúlt években sok olyan technikai megoldás született, aminek köszönhetően a futók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a sötétben. Az egyik applikáció segítségével például megoszthatod e-mailben vagy közösségi média felületeken a valós idejű helyzetedet a családtagjaiddal vagy a barátaiddal.

Mature,woman,jogger,going,for,night,run,in,the,city
Sokféle applikáció segíti, hogy biztonságosan futhass / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Számos ingyenes – vagy legfeljebb a prémium változatban fizetős – alkalmazást kidolgoztak erre a célra. A legnépszerűbbek közül az egyik a Strava, érdemes kipróbálni.

Ha tudsz, fuss egy baráttal vagy egy kutyával

Két embert eleve nehezebben támadnak meg, mint egyet. A kutya pedig legyen bármilyen kicsi, biztonságot nyújthat. Egyetlen támadó sem szeretné, hogy ugatva hazarohanjon, és embereket csődítsen a helyszínre.

Vásárolj fényvisszaverő felszerelést

Ahogyan korábban is szó volt már róla, elsősorban biztonsági okokból fontos, hogy megfelelően látszódj a sötétben. Ezt úgy érheted el a legkönnyebben, ha beszerzel néhány fényvisszaverő felszerelést. Ha rendszeresen futsz, érdemes fejlámpát vagy a mellkasra rögzíthető lámpát venni, már csak azért is, nehogy elbotolj valamiben egy rosszul megvilágított területen.

Felejtsd el a fülhallgatót

Nagyon fontos tisztában lenned azzal, mi történik körülötted, hogy halld egy közeledő autó hangját vagy a lépések neszét. Ha azonnal tudnod kell, mi van abban a bizonyos podcastban, legalább csak az egyik füledbe tedd be a hallgatót. A legújabb modellek már arra is képesek, hogy átváltsanak a műsorról, ha külső zajt észlelnek.

Never,give,up.female,running,in,the,city.
Jobb, ha érzékeled a külvilág zajait / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hallgass az ösztöneidre

Ha valami azt súgja neked, hogy most nem biztonságos keresztülfutni a parkon, akkor ne tedd. Vagy állítsd meg egy másik futót, és kérdezd meg, hogy megtehetnétek-e a kérdéses szakaszt együtt.

Egy ideális világban mind bátran futhatnánk egyedül is a sötétben. Amíg azonban ez nincs így, addig tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, és élvezd a mozgás örömét!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix