Barion Pixel Gyógytorna hátfájásra – Így segíthet egy profi gyógytornász (x) – Coloré

Gyógytorna hátfájásra – Így segíthet egy profi gyógytornász (x)

2022. 10. 21.

A hátfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi problémák egyike. Legtöbbször a helytelen tartás és az ülő életmód vezet a probléma kialakulásához. Szerencsére azonban van rá megoldás, hiszen számos módon kezelhető.

A hátfájás kezelési módjai

Hátfájás ellen ajánlott az akupunktúra, amely előre meghatározott, testfelszíni pontok tűvel való ingerlését jelenti. A Kínából eredő módszer csupán kiegészítő kezelésnek tekinthető, amelyet csak tapasztalt orvos végezhet. Előnye, hogy a páciensnek csak passzívan kell alávetnie magát a kezelésnek, más dolga nincs azon kívül, hogy fekszik és pihen. Teljesen fájdalommentes, nincsenek mellékhatásai, azonban mozgásszervi gondok esetén nem bizonyítható, hogy valóban hatékony.

Kialakulása az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal is kapcsolatban van. Így néhány életforma béli változtatással sokat tehetünk a fájdalom mérséklése érdekében. A görnyedt ülés, az ágyból való helytelen felkelés, a nehéz tárgyak gyakori emelgetése és a kevés folyadékfogyasztás mind-mind hozzájárulhatnak a hátfájás megjelenéséhez. Egészséges, tápanyagdús táplálkozással, elegendő ivóvíz fogyasztásával, rendszeres testmozgással és a testsúly optimalizálásával azonban sokat tehetünk a gerinc védelme érdekében.

A mozgásszegény életmód és az ülőmunka miatt csökken a szövetek tápanyag- és vérellátása, ami szinte egyenes utat jelent a hátfájás kialakulásához. A helyes ülés és munka közben beiktatott séták, szünetek máris sokat segíthetnek a fájdalmak csökkentésében.

Gyógytorna hátfájás ellen

Egy profi gyógytornász sokat segíthet a hátfájás hatékony kezelésében. Gyógytorna akkor alkalmazható, ha a kellemetlenségek hátterében valamilyen mozgásszervi probléma áll. Ilyenkor a pontos ok feltárását követően célzott terápia alkalmazása történik meg. Az állapotfelmérést és a részletes kikérdezést követően a szakember egyénre szabott kezelési tervet tud összeállítani a beteg számára.

A gyógytorna aktív és passzív szakaszokat foglal magában. A gerinc melletti izmok nyújtása mellett elengedhetetlen az erősítés (különös tekintettel a spinális és core izmokra) az izomegyensúly helyreállítása érdekében. Ekkor történik meg a helyes testtartás kialakítása is, amelynek segítségével megelőzhető egy későbbi hátfájás kialakulása.

Várható eredmények

Annál hatásosabb a gyógytorna, minél előbb kerül alkalmazásra. Egy régóta fennálló hátfájás esetén azonban hosszabb terápiára kell számítani. A gyógytorna gyorsítható akkor, ha a páciens betartja a gyógytornász által javasoltakat, változtat az életmódján és a mindennapjaiba is beépít néhány apró módosítást. Nem mindegy például, hogy hogyan kel fel vagy ül és jár a beteg egész nap. Ez ugyanis jelentősen befolyásolja a gerinc egészségét is.

Szükség lehet továbbá saját, speciális eszközök beszerzésére és a gyakorlatok otthon történő, rendszeres végzésére is. A gyógytornától a fájdalom csökkenése, a merevségérzet mérséklődése, a mozgékonyság növekedése és az energikusabb, könnyedebb hátmozgás várható akár már az első alkalom után is. A tartós eredményekhez azonban rendszeres, célzott terápia szükséges.

Borítókép forrása: Freepik