Barion Pixel Hajrá, nővérek! – Megalakult a világ első, apácákból álló focicsapata – Coloré

Hajrá, nővérek! – Megalakult a világ első, apácákból álló focicsapata

2022. 03. 22.

Vitán felül áll, hogy Olaszországban két vallás van: a római katolikus egyház tanításai és a foci. Ferenc pápa szerint nem szükséges szétválasztani e kettőt, így nemrég arra ösztönözte az olasz apácákat, hogy kerekedjenek felül az elavult vénlány imázson, és kergessék inkább a labdát a focipályán.

Ferenc pápa tanácsára 2021-ben megalakult a világ első, apácákból álló focicsapata. Noha a válogatott létrejöttét az egyházi méltóság inspirálta, a csapatot valójában Moreno Buccianti egykori amatőr labdarúgó, a papi válogatott vezetője hozta létre. „Igazságtalannak tartottam, hogy van egy csapat a papok számára, így szerintem az a helyes, ha az apácáknak is megadatik ugyanez a lehetőség.” A pápa azt tanácsolta Bucciantinak, hogy váltsa valóra régóta dédelgetett álmát, s bontakoztassa ki edzői ambícióit. „A pápa üzenete egyértelmű volt: a lényeg, hogy az apácák élvezzék a játékot, s életfelfogásukkal több fiatalt csábítsanak be a templomba” – fogalmazott Moreno a The Guardian apácákról szóló cikkében.  

Ferenc pápa
Ferenc pápa arra ösztönözte az apácákat, hogy játsszanak a focipályán. Kép forrása: Northfoto

A pápa lelkes hozzáállása viszont nem ugyanúgy hatott mindenkire. Az apácáknak ugyanis engedélyre van szükségük rendjük vezetőjétől, hogy részt vegyenek a játékban, ezt viszont nem minden esetben kapták meg. A legtöbb rendfőnökasszony elutasító a focival szemben: szerintük ez a férfiak játéka. Az ambícióknak azonban semmilyen visszamaradott hozzáállás nem szabott határt, hiszen végül megalakult a mintegy 18 főből álló csapat. A válogatott legfiatalabb tagja 27, a legidősebb 52 éves. 

A csapat különböző nemzetiségű apácákból tevődik össze, van köztük mexikói és román származású nővér is, a legtöbben viszont olaszok. „Labdával zsonglőrködni könnyű, összetartó csapatot létrehozni viszont igazán kemény munka” – fogalmazott a román Emilia Jitaru nővér, aki hazájában ismert futball fenoménnak számít: tagja volt egy top ligás futball csapatnak, sőt, játszott a román női válogatottban is korábban. 

apáca
Az apácák nemcsak a foci iránti szenvedélyüket élik ki a pályán, hanem térítenek is közben. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A csapat megalakulása óta a nővérek négy meccset játszottak. Első játékukat Paola D’Auria nővér áldotta meg, aki az olasz tévés futball közvetítések egyik közkedvelt kommentátora: él-hal ugyanis a Lazióért. A válogatott játékosai már sikereket is elkönyvelhettek maguknak, hiszen novemberben megnyerték a nők elleni erőszak felszámolásának apropóján megrendezett adománygyűjtő meccset. Így figyeltek fel világszerte a tevékenységükre. 

Az apácák nemcsak a játék iránti szenvedélyüket élhetik ki a focipályán, hanem hitüket is gyakorolhatják közben: bíznak benne, hogy – Ferenc pápa akarata szerint – tevékenységükkel egyre több fiatalt tudnak bevonzani a templomokba. A nővérek szerint mégis az a legjobb a csapatukban, hogy különbözőségeik ellenére a játék összekovácsolja őket, s mindeközben erőt merítenek a támogató közösségből. Nem mellesleg pedig kiválóan szórakoznak a felkészülések alatt. 1:0 a haladás javára! 

Forrás: The Guardian
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix