Barion Pixel Az életmódváltás nehézségei: győzd le a buktatókat – Coloré

Az életmódváltás nehézségei: győzd le a buktatókat

2023. 05. 31.

Az életmódváltás nagyon nehéz feladat lehet. A régi szokásokat feladni, helyettük újak szerint élni sokszor nehezebb, mint elsőre gondolnád. Pedig a lelki és fizikai egészség mindennél fontosabb kellene, hogy legyen. Azonban gyakran előfordul, hogy egy kisebb akadály miatt is meghátrál az ember, ezért érdemes előre felkészülni a lehetséges buktatókra.

Hagyj időt az életmódváltásra

Az idő sokszor úgy érezzük, hogy luxus, amit nagyon be kell osztani. Alig van 10 perced arra, hogy leülj, nem is beszélve arról, hogy dolgozz, bevásárolj vagy főzz egészséges ételeket. Fontos, hogy prioritásként kezeld az időt, hogy helyet adj az új, egészségesebb szokásoknak. Előre gondold át és tervezd meg, hogy hogyan szakíthatsz időt az értelmes változásokra.

Meglévő szokások

A régi szokások nehezen múlnak el. Miért? Mert a szokások segítenek csökkenteni a szorongást. Ilyen a napi zacskó chips 16 órakor, vagy két pohár bor munka után. Azonban az egészségtelen szokások gyakran a szorongás fokozódásához vezetnek. Éppen ezért fontos a tudatos, stresszmentes, egészségesebb és tartósabb szokások kialakítása. 

Az érzelmek is gátat szabhatnak az életmódváltásnak

Egyes érzelmek hatására úgy érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk változtatni. Talán félsz a változással kapcsolatos ismeretlentől. Például el akarsz kezdeni edzeni, de zavarba jössz, ha meg kell kérdezned, hogyan kell használni a gépeket az edzőteremben. Egy kicsit önzőnek is érezheted magad, ha megteszed azt az erőfeszítést, amit a változás megkövetel. Például, ha úgy döntesz, hogy csökkenteni szeretnéd a cukorbevitelt, dönthetsz úgy, hogy nem készíted el többé család kedvenc magas kalóriatartalmú ételeit és desszertjeit. Ez ellentmondásos érzelmeket válthat ki, mivel ezek az ételek a családod iránti szeretet képviselték.

Akár félelmet, haragot, frusztrációt, zavarodottságot vagy tehetetlenséget érzel, az érzelmek leszívhatják az energiáidat. Ne feledd azonban, hogy számos eszköz áll a rendelkezésedre. Amikor elkezded rosszul érezni magad, megvan a hatalmad, hogy egy másik pepspektívát találj magadnak. 

életmódváltás
Kép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

Az életmódváltás nem sprint, hanem maraton

Sokan néhány hét után feladják, mert nem fogynak le azonnal, nem lesz kockás hasuk egy hét alatt. De ne feledd: azok a plusz kilók, amiktől szeretnél megválni sem 1-2 nap alatt rakódtak le, így elbúcsúzni sem tudsz tőlük egy hét alatt. Általánosságban azonban elmondható, hogy már három hét elteltével tapasztalhatunk változást, így megéri kitartónak lenni! Azonban tartsd szem előtt, hogy a testet nem lehet sürgetni. 

Tűzz ki reális célokat 

Nagyon motiváló lehet egy tökéletes arányokkal rendelkező, kockás hasú bikini modell képe, amikor inspirációt keresel a tökéletes nyári alakhoz. De ne gondold azt, hogy ezek a nők az életük minden pillanatában ugyanígy néznek ki. Egy-egy ilyen fotót évek kemény munkája vagy épp egy fotózás miatti szélsőséges diétázás előzött meg. Ezt a pillanatnyi alakot pedig nem lehet tartósan megtartani. 

Ne felejtsd el, hogy minden test más és más. Tartsd szem előtt a saját testalkatodat és igyekezz reálisabb példákat keresni. Mindehhez érdemes a saját képességeidet is figyelembe venni, a fizikai adottságokon túl, hogy ne legyen rövid távon nagy csalódás az életmódváltás. 

Fordulj szakértőkhöz

Nehéz egészséges változtatásokat elérni, ha valójában nem tudod, hogyan kell, és nem érzed jól magad. Talán még soha nem jártál nyilvános edzőteremben, vagy nem használtál futópadot. Vagy nem tudod, milyen típusú tofut kellene vásárolnod, esetleg, hogy hogyan készítsd el. Kérd szakértők segítségét, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb utat, és támogatást kapj a terveid megvalósításához.

életmódváltás
Kép forrása: Pexels / Marta Wave

Kutakodj, nézz utána az életmódváltásnak

A rossz döntések gyakran egyszerűen a tudatosság hiányát tükrözik. Ha utánanézel a megfelelő információknak és eszközöknek, valamint egy strukturált tervvel készülsz, óriási változást hozhatsz. Nézz utána a lehetőségeidnek, milyen mozgásforma való neked, melyik diétába tudnál belevágni stb. Ha megfelelően tájékozódsz, biztosan megtalálod a neked megfelelő utat.

Elszámoltathatóság

Például egy étkezési napló segít abban, hogy felelősséget vállalj a kitűzött céljaidért. Akár hagyományos papírt és ceruzát használsz, akár egy alkalmazást, az étkezési napló írása megmutatja a gyengeségeidet, és elszámoltat. Ügyelj arra, hogy a nap folyamán nyomon kövesd a táplálkozásod – ne a nap végén írd össze, akkor már nem lesz pontos. Kövesd nyomon edzésedet és a testsúlyodat is a naplóban. 

Forrás: Parkview Health, Anticancer, Olympia Benefits, MyEatrend

Borítókép forrása: Pexels / Andres Ayrton