Barion Pixel Egy jó túra felér egy jó edzéssel! Bebizonyítjuk – Coloré

Egy jó túra felér egy jó edzéssel! Bebizonyítjuk

2023. 03. 29.

A túrázás jó kardió, vagyis egy intenzív mozgásforma, amihez magas pulzusszám társul. Ezért gyorsabban és hatékonyabban tudsz vele zsírt égetni, valamint növeli az állóképességet. Például egy kb. 80 kilós személy, aki egy órán keresztül fut, körülbelül 840 kalóriát éget el, de ugyanez a személy két óra túrázással 1008 kalóriát éget el.

Túrázás során nemcsak sétálsz egyet a szabadban, hanem valamilyen tanösvényen mész végig, amik lejtőkkel és emelkedőkkel tarkítottak. A túra intenzitása a lejtő fokától és a séta sebességétől függően változik. Növelheted a hatását, ha például bokasúlyt vagy súlymellényt viselsz. Mehetsz társasággal, barátokkal, de el is vonulhatsz egy kicsit önmagaddal, a csendbe és nyugalomba, egy kis meditációra.

Kardió és erőnlét

A túrázás kardió tevékenység, de mivel az emelkedőn erőteljesebben kell sétálni, mint a járdán, egyben erőfejlesztő gyakorlat is. Segít javítani a szív- és érrendszeri egészséget, de kihívást jelentő izommunka is, amely elsősorban az alsótest izmait (farizom, combok és vádli) erősíti. A törzsnek stabilizálni kell a testet, különösen a sziklás vagy egyenetlen talajú ösvényeken.

Emellett nagyon jól növeli az állóképességet is. Sőt, ha szeretsz futni, de az ízületeid nem bírják, a túrázás kevésbé lesz megterhelő a számukra.

Mint minden edzésformát, ezt is fokozatosan érdemes elkezdi. Rövidebb távokat, egyszerűbb útvonalakat keress eleinte. Nem muszáj végigmenned egy adott ösvényen, bármikor vissza is fordulhatsz.

túra
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A túrázás egyéb előnyei

Alapvetően ingyenes. Lehet, hogy egyes helyeken fizetned kell például a parkolásért, de a legtöbb esetben a túrázás maga teljesen ingyenes.

Nagyszerű a mentális egészségednek. A túrázás bizonyítottan csökkenti a stresszt és a negatív gondolatokat, a depressziót, és pozitívan befolyásolja a hangulatot. Egy 2015-ben a Stanford Egyetemen végzett tanulmány két embercsoport agyi aktivitását mérte; az első csoport 90 perces sétát tett a természetben, a második csoport pedig 90 perces sétát tett városi környezetben. A természetben sétáló csoporton végzett agyi szkennelések csökkent idegi aktivitást mutattak ki az agy azon területén, amely a negatív én-gondolatokkal kapcsolatos. A második csoportnál nem tapasztaltak változást.

Elősegíti a jó közérzetet. Serkenti az adrenalint és az endorfinokat, amik fokozzák a hangulatot és az energiaszintet.

Legjobb túraútvonalak Magyarországon

Ha megjött a kedved a túrázáshoz, de nem tudott, hogy hová is mehetnél, mutatunk néhány helyet, amit érdemes lehet megnézned.

  1. Badacsony: Nemcsak nagyon szép túrahely, hanem jól kiépített a környéke, könnyen elérhető még tömegközlekedéssel is.
  2. Ördög-árok: Keleti-Bakonyban, Csesznek határában található vadregényes szurdok. Egy ponton meg kell mászni egy vaslétrát, és patakon is többször át kell kelni, de gyönyörű környezetben fekszik a 2,5 kilométeres szurdok.
  3. Rám-szakadék: Budapesttől 40 kilométerre található az ország legnagyobb, és legismertebb szurdokvölgye, a Rám szakadék. Dömösről indul a tanösvény, ahol a nehezebb részeken korlátok és létrák segítik az előrehaladást.
  4. Szalajka-völgy: Észak-kelet Magyarországon, Eger mellett fekvő túrahely. Itt található a Fátyol-vízesés és az Istállóskői barlang, ahol harminchatezer éves emberi csontvázat találtak.
  5. Ferde-vízesés: A Mecsekben található hely másik neve Tündér-lépcső. Óbánya településtől nem messze fekszik, onnan érdemes indulni. A vízesésnél a víz ferde sziklalépcsőkön esik alá, innen kapta a nevét.
túra
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Byrdie, Utazáskatalógus, Trekhunt, Advnture, Fittprotein

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/egeszseg/mozgas/tura-edzes/