Frissítő, rekreáló, edzésnek is kiváló: a túrázás állóképességre gyakorolt hatása

2020. 11. 24.

Megérkeztek az őszi csípős reggelek a sárguló leveleken csillámló kellemes napsütéssel, az erdők pedig ünneplőbe öltöztek, hogy legszebb orcájukat mutassák a kirándulni, sportolni vágyóknak. Ilyenkor nincs is jobb egy kiadós teljesítménytúránál, ami a téli alapozást új szintre emeli, emellett pedig a futásteljesítményre is jó hatással van. Túramustra sportszemszögből.

Magyarország gyönyör túraútvonalakkal, tanösvényekkel, erdei vadonnal rendelkezik. Évről évre egyre többen keresik fel a legnépszerűbb útvonalakat és az aktív kikapcsolódáson túl, az állóképességi sportok szerelmesei is rendszeresen túracipőbe bújnak, ha ráuntak a gyakori keresztedzésekre. A jó példát, pedig ér követni!

M13 turazas

A teljesítménytúra, a futó jó barátja

Nem meglepő, hogy egyre többen kapnak rá a kiadósabb túrázás ízére, hiszen a teljesítménytúrázás olyan fizikai aktivitást jelent a szervezet számára, ami pont azt a pulzustartományt fejleszti, amire az állóképesség fejlesztéséhez nagyon is szükség van.

A funkcionális edzés, biciklizés, úszás triumvirátusán túl a teljesítménytúrázás során olyan izomcsoportok is megdolgoztatásra kerülnek, amelyek futás közben kevésbé vannak fókuszban, ugyanakkor edzettségük sokat hozzátesz a jó teljesítményhez.

Mindemellett, köztudott, hogy a gyors futáshoz, először meg kell tanulni lassan futni. Egy idő után azonban jól rá lehet unni az alsó pulzustartományos edzésekre, a teljesítménytúra ilyenkor jó alternatíva.

Mivel nem csak három vagy öt kilométeres, sík ösvények állnak rendelkezésre az erdőkben, így egy-egy túrázás három-négy órán át is eltarthat, a száz méteres szintkülönbségűtől kezdve az ötszázig. Kétségtelen, hogy több órányi aerob tartományban történő mozgással, kifejezetten sokat tehetsz a jobb futóteljesítményért és a gyorsabb tempóért.

Mindemellett természetesen az immunrendszer is erősödik, hiszen szabadtéri tevékenységről van szó. Illetve a hőingáshoz való akklimatizáció is javul, ami tudjuk, mennyit számít a felkészülési és versenyidőszakban.

A teljesítménytúrázás másik non plus ultrája, hogy nem ró akkora terhelést az ízületekre, mint a lassú tempójú futás, ám cserébe hasonló módon edzi az állóképességet.

Kedvcsináló túraútvonalak

Fontos azonban figyelembe venni azt, hogy hiába futunk le könnyedén egy félmaratont, a túrázásra is rá kell készülni. A rövidebb, intenzívebb túrák ugyan nem igényelnek különösebb körültekintést, ám egy tizenkettő, húsz vagy harmincöt kilométeres teljesítménytúra már igen.

Remek teljesítménytúra útvonal a Rám-szakadékhoz felvezető több kilométeres szakasz, de a Pilisszentlászló hegytetőtől induló több csapás is tartogat kihívásokat. Utóbbi a siratófalnak is megfelelő szintes emelkedőktől kezdve a lankásabb, könnyebben teljesíthető útvonalakig tartogat lehetőségeket. Mondhatni klasszikus helyszín a Dobogókőtől induló útvonal, amin elindulva és a különféle turistajelzéseket követve páratlan szépségű és nehézségű terepre juthatunk.

Forrás: Pixabay.com