Barion Pixel 40 feletti nők réme: a csontritkulás! Mutatjuk hogyan kerülheted el! – Coloré

40 feletti nők réme: a csontritkulás! Mutatjuk hogyan kerülheted el!

2024. 03. 30.

A nőknek általában alacsonyabb a csontsűrűsége, mint a férfiaknak, és az ösztrogén elvesztése növelheti a csontritkulás kockázatát.

A csontritkulás a kor előrehaladtával egyre nagyobb problémát okoz. Ez az állapot gyenge vagy törékeny csontokkal idéz elő. Az elkerülésének a kulcsa a kalcium és a D-vitamin egészséges bevitele, valamint egy rövid, de hatékony mozgás minden nap.

A nyilvánvalóan jó kalciumforrások mellett, mint például a tejtermékek és a zöld leveles zöldségek, érdemes lehet aszalt szilvát is fogyasztani. Az American Journal of Clinical Nutrition tavaly októberi tanulmánya, amelyben 235 idősebb nő vett részt, arra a következtetésre jutott, hogy a napi öt-hat aszalt szilva fogyasztása javítja a csontsűrűséget. Ezenkívül a napi testmozgás is segíthet.

csontritkulás
Kép forrása: Lacheev / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A csípő egészsége

A csontok elvékonyodnak az életkorral, és a csípőben előforduló csontritkulás a csípőtörés nagyobb kockázatával függ össze. Egy tanulmány szerint napi két perc ugrálás javíthatja a csípőcsont erősségét.

A tanulmányban 34, 65 és 80 év közötti férfiakat vizsgáltak, az ugráló gyakorlatok mellett azt mondták nekik, hogy az egy évig tartó vizsgálat során kerüljék a fizikai aktivitásukban vagy étkezési szokásaikban bekövetkező egyéb változtatásokat. A vizsgálatok egyértelmű csontváltozásokat mutattak ki azokon a területeken, amelyek fontosak lehetnek a csípőtörés csökkentése szempontjából.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy óvatosan szabad csak ugrálni, fokozatosan kell bevezetni a gyakorlatot.

csontritkulás
Kép forrása: jeffbergen / E+ / Getty Images

Gyakorlatok a csontritkulás ellen

A csontok egészségének elősegítése érdekében próbálj meg heti 3-4 napon edzeni. Bizonyos mozgásformák során a csontok és az izmok a gravitációs erővel szemben dolgoznak függőleges helyzetben. Ilyen a gyaloglás, a futás, a tánc, az aerobic, a túrázás és a tenisz.

Bizonyos erők például a súlyok, a rugalmas szalag vagy mozgás vízben, erősítik az izmokat és építik a csontokat. Az erős izmok és a jó egyensúlyérzék segíthet az esések elkerülésében vagy a sérülések minimalizálásában is. Szintén ezért fontos az egyensúly fejlesztő edzés, például egy lábon állás vagy a lábujjhegyen, sarkon sétálás – azonban mindig olyan helyen végezd, ahol megtudsz kapaszkodni, ha kibillennél az egyensúlyodból.

Forrás: The Independent, Mirror, Hopkins Medicine

Borítókép forrása: stefanamer / iStock / Getty Images Plus / Getty Images