3 hasznos tanács, hogyan kezdj el edzeni

Talán még soha nem volt ennyire fontos, hogy a testünk és a lelkünk egészségére figyeljünk.

Borítókép forrása: pexels

Ennek egyik legjobb és legolcsóbb módja a testmozgás, amely rendkívül jó hatással van a szervezetünkre, hiszen javítja a közérzetet, segít megtartani a normális testsúlyunkat, valamint számos betegség kialakulásának esélyét is csökkenti. Ugyanakkor ha eddig nem volt rendszeresen az életünk része, nem mindegy hogyan és milyen módon akarjuk a napi rutinunkba beépíteni.

Szerencsére erre is megvannak a megfelelő tippek, amelyek nagyszerű iránymutatást adhatnak arra, hogyan fogjunk hozzá:

Mérd fel az állóképességed!

Akik régen vagy egyáltalán nem sportoltak, azoknak fontos, hogy egy teljes képet kapjanak a szervezetük állapotáról. Egy orvosi konzultáció és egy személyi edzővel való egyeztetés mindenképp hasznos tud lenni.

Kell egy terv!

Az elhatározást rögtön egy terv kövesse, amelyben elérhető és megvalósítható célokat tűzz ki magad elé. Lépésről lépésre jegyezd fel, hogy adott héten mennyit szeretnél fejlődni. Természetesen előbb kis lépésekben haladj, hogy ne terheld meg a szervezetedet, illetve apránként növeld az időt és az intenzitást is. Ezzel kíméled a szervezeted és a motiváltságodat sem veszíted el rögtön.

Tedd szokássá, mint a reggeli kávét

Ha azt akarod, hogy ne csak egy hétig tartson a lelkesedés, akkor igyekezz ragaszkodni a rutinhoz. Építsd be a napirendedbe és ragaszkodj a betartásához, ugyanis hosszútávon az életmódod részévé tudod tenni. Ezt azzal is segítheted, ha ugyanazokon a napokon, azonos időben állsz neki az edzésnek.

Minimum ennyit sportolj!

Kezdőknek semmiképp sem ajánlják a heti 5-6 edzést, mivel nincs annyi edzettségük, hogy az izmaik megfelelően tudjanak fejlődni és regenerálódni. Helyette a heti 2-3 óra mozgás javasolt, amelyeket fél órás idősávokra is le lehet osztani. A lényeg a fokozatos növelésen van. Tarts pihenőnapot két edzés között és az izmok bemelegítésére is figyelj.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lehullt a lepel Jennifer Aniston szépségápolási titkairól