Barion Pixel 2021 fitness trendjei: otthoni gépek és virtuális edzés – Coloré

2021 fitness trendjei: otthoni gépek és virtuális edzés

2021. 05. 28.

Az elmúlt hónapok egyvalamit biztosan megtanítottak nekünk: azt, hogy a legfontosabb az egészség. A koronavírus-járvány idején több változás is történt az életünkben, többek között átalakult az a mód, ahogyan edzettünk. Nagy kérdés persze, ezek a változások hosszabb távon is megmaradnak-e, vagy a konditermek visszaveszik az egyeduralmat, amint az életünk visszazökken a megszokott kerékvágásba.

„Hiába van vége a karanténnak, ha nem férsz ki az ajtón” – figyelmeztetett az a rajz, ami a karantén alatt keringett a közösségi médiában. A figyelmeztetés csak félig volt vicces, hiszen Magyarországon már a járvány alatt nagyon sok volt az elhízott. Az OECD 2019-es jelentése szerint Európában nálunk a legmagasabb – átlagban 30 százalék! – az elhízottak aránya, világszinten pedig a negyedik helyen állunk.

Waist,up,portrait,of,obese,young,woman,standing,at,bar
Magyarországon átlagban 30% az elhízottak arányaFotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A karantén világszerte rontott a helyzeten, még annak ellenére is, hogy tudni lehetett: növeli a fertőzés súlyosságát. Az egyik felmérés szerint a magyarok átlagban 2-5 kilogrammot szedtek fel a Covid-19 járvány alatt.

Miközben az elhízás világméretű trend, azzal párhuzamosan egyre nő az egészségtudatos emberek tábora is. Szerencsére ennek is vannak jelei Magyarországon, főleg a városi, fiatalabb és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében.

A KSH jelentése szerint 2017-ben a férfiak 63,5 százaléka számolt be jó vagy nagyon jó egészségi állapotról, míg ez az arány a nők esetében csupán 55,5 százalékot tett ki. Kérdés persze, ez mennyire tükrözi a valós helyzetet. Kérdés az is, a fitness abban a formájában, ahogy a legtöbben értelmezik, valóban a legjobb-e, amit az egészségünkért tehetünk.

Vegyünk sorra néhányat 2021 fitnesstrendjei közül!

1. Edzés otthoni gépekkel és eszközökkel

Az emberek átálltak az otthoni edzésre, és bevásároltak otthoni kondigépekből – állítja az amerikai Healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál. Az itt publikált felmérés szerint egy átlag amerikai mintegy 100 dollárt költött fitness-felszerelésekre a karantén alatt, ami jóval kevesebb, mint amennyi a kondibérlet ára lett volna.

Handsome,young,man,riding,stationary,exercise,bike
Egy szobabiciklitől nehezen lehet függővé válni Fotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha szétnézünk az interneten, gyorsan kiderül, hogy nálunk is könnyen elérhető bármi a webáruházakban a több millió forintos kondigépektől kezdve a néhány ezer forintos „apróságokig”. Dolhayné György Viktória gyógyszerész, aerobik edző nem örül a gépek és az eszközök térnyerésének.

„Az otthoni edzéshez nem kell más, mint egy törülköző és két négyzetméter. A karantén alatt is lehetett gyalogolni, futni, biciklizni. Aki ezek helyett gépeket vesz, az pont az örömteli testmozgásról mond le, arról, hogy szabadban, szabadon van. Egy futógéptől vagy szobabiciklitől nem kapjuk meg az önfeledt mozgás élményét. Másrészt az ízületek egyoldalú terhelése is veszélyes lehet” – magyarázza

2. Edzés applikációval és virtuálisan

Számos olyan applikáció tölthető le mobilra, aminek a segítségével eszközök nélkül, virtuálisan edzhetünk otthon. A Google Playben az „edzés nőknek” kifejezésre magyar nyelven is hihetetlen bőségben sorakoztak az appok. Közöttük voltak olyanok is, amiket több mint 50 millióan (!) töltöttek le – ehhez alapszinten persze már beszélni kell angolul.

Mindenki megtalálhatja tehát a neki tetsző applikációt, ráadásul a többiek véleménye is segítséget nyújt a választáshoz. Ezzel párhuzamosan az online elérhető fitness órák száma is hihetetlenül megugrott, sőt vannak olyan aktív videójátékok is, amikben mozogni kell, ha játszani akarunk.

Young,happy,athletic,woman,surfing,the,net,on,laptop,while
A virtuális edzés hamis biztonságérzetet adhat Fotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

„A virtuális edzésekkel az a baj, hogy nincs ott az edző, aki figyelmeztetne, ha nem megfelelően végzi valaki a gyakorlatokat. Kialakulhat egyfajta hamis biztonságérzet, hogy minden rendben van, holott nincs. Nagyon sok ismerőssel találkoztam, aki egy év Covid és otthoni edzés után nagy súlyfelesleget cipel. Volt egy réteg, amelyik kijárt futni és biciklizni, de ők vannak kevesebben” – figyelmeztet a szakember.

3. Holisztikus fitness, aktív regenerálódás

 Sok ember számára a fitness nem pusztán az állóképesség javításának az eszköze, hanem „csak” része az egészséges életmódnak, amibe az egészséges táplálkozást, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást és a mindfulnesst. A nálunk is egyre ismertebbé váló fogalom jelentése „éber jelenlét”, amikor tudatosan jelen vagyunk életünk minden pillanatában.

Calm,couple,in,pajamas,meditating,,listening,spiritual,practices,lessons,on
Nálunk is kezd népszerűvé válni a mindfullnessFotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A holisztikus fitness része például a lazítás is. Ehhez általában olyan krémeket is használnak, amelyek ellazítják a fáradt izmokat és élénkítik a vérkeringést. Sokan ügyelnek az alvás mennyiségére és meditációval, jógával is segítik az ellazulást.

A Google Trends is mutatja, hogy a mindfulness népszerűbbé vált az elmúlt egy évben, de egyelőre úgy tűnik, Budapesten hódít.

4. Hordozható eszközök

Az okosóra már olyan természetes, hogy oda se nézünk, csak ha valami extra van rajta. Becslések szerint 2022-re csak az USA-ban 90 millió embernek lesz okosórája. Az eszköz nálunk is kétszámjegyű növekedés előtt áll: az Euromonitor International azt állítja, hogy 2024-re közel egymillióan használják majd őket Magyarországon. Nem is csak a legfiatalabbak, hiszen sok egyszerűbb készülék kifejezetten az idősebbeket célozza.

Man,using,smart,watch,during,training,outdoors.,icons,near,hand
Az újabb okosórák az időseket célozzák Fotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

„Ezzel megint az bajom, hogy a sport alapvetően nem az eszközökről szól. Nézzük meg a gyerekeket, semmiféle eszközre nincs szükségük ahhoz, hogy ugráljanak, játsszanak és jól kifárasszák magukat. Sokféle mozgást kell végezni rendszeresen, akkor nem lehet baj” – teszi hozzá Dolhayné Gyögy Viktória.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix