Barion Pixel Surströmming: a világ legbüdösebb ételkülönlegessége – Coloré

Surströmming: a világ legbüdösebb ételkülönlegessége

2021. 04. 17.

A surströmming svéd ételkülönlegességet vagy szeretni vagy utálni lehet, de közönbös senki sem lesz vele.

Svédország nem csak a klasszikus, világszerte közkedvelt kötbullar, azaz húsgolyó hazája, él ott egy bizonyos heringfajta is, aminek csodájára járnak az emberek, na, nem mindig pozitív értelemben.

Évszázadokkal ezelőtt lett svéd nemzeti étel a surströmming, ami nem más, mint egy erjesztett hal, amit konzervként árulnak. Általában nagyon zsíros, tavaszi halakból állítják elő, az erjesztés a tradicionális surströmming esetében nagyjából fél év.

Hogyan készül?

A zsíros, tápláló heringek erjesztéses konzerválásához azért folyamodtak néhány száz éve a svédek, mert rettentően magas volt a só ára, és igyekeztek egy olyan eljárást felfedezni, ami nem jár túl nagy költséggel. A rohadás megelőzéséhez nem kellett sok só, a gourmand svédek rájöttek, hogy kevés só is elég ahhoz, hogy az erjedés által a baktériumok képesek legyenek lebontani a húsban lévő cukrokat, ezzel savanyú ízt kialakítva úgy, hogy a hal tartósan fogyasztható legyen. Az erjedés és szén-dioxid termelés a konzervdobozban is zajlik, így az számít igazán érett heringnek, amelynek kissé fel van puffadva a doboza.

surströmming
Kép forrása: Instagram/pysselfarmor

A savanyú íz rettenetes szaggal is párosul, a surströmminget a világ legbüdösebb ételének mondják. Bár tényleg borzasztó a szaga, az ízét sokan kedvelik északon. Jellegzetes, savanyú, kissé sós, és erőteljes, ha beleharapsz, a durva szagot pedig könnyen tompíthatod, ha kenyérrel és savanyú uborkával eszed.

De mégis mivel szokták enni?

A surströmminget sokféleképpen eszik a svédek. Vannak, akik egyből a dobozból eszik ki, a legtöbben vajas kenyérre helyezve, sok hagymával, krumplival, uborkával és paradicsommal, mások pedig vörös áfonyával és tejjel tálalják.

A svédek azt tanácsolják mindenkinek, hogy a büdös szaga miatt víz alatt nyissák ki a konzervet, sosem szabad levegőn, mert akkor lehet, hogy elmegy az ember kedve a megkóstolástól.

Furán néz ki, nem véletlenül

Ezeket a heringeket tavasszal fogják ki, levágják a fejüket, kiszedik a belső szerveiket, de az ikráikat benntartják, ahogy a hal féregnyúlványát is, ugyanis ezek különleges ízt adnak nekik. Amikor felvágsz egy surströmminget, láthatod, ahogy kiesik belőle az ikra és a féregnyúlvány.

Ezután hordóba teszik, egy kevés sót adnak hozzá, páclébe áztatják, és hosszasan hagyják erjedni. Ezután átteszik hordókba, onnan pedig nyáron átrakják konzervdobozba.

A svéd király néhány évszázada elrendelte, hogy az év első ilyen halát augusztus harmadik csütörtökjéig nem lehet elkezdeni árusítani, de 1998-ban eltörölték ezt a törvényt, és már bármikor beszerezhető.

Borítókép forrása: Unsplash