Miért fűszerezik magasról az ételeket a sztárséfek?

Ha láttál már életedben bármilyen főzőműsort, akkor biztosan elcsíptél benne egy olyan pillanatot, amikor a séf elegánsan, a magasból szór fűszereket a készülő ételre.

Gordon Ramsaytől a magyar sztárséfekig szinte mindenki így ízesíti a készülő fogásokat, míg a műfaj népszerűsítőjének a török Nusret Gökçefet, becenéven Salt Beat tartják, aki 2017-ben vált népszerűvé az egyik videójának köszönhetően, amelyben merőben új szintre emelte a magasról sózást. Bár úgy tűnhet, ez a mozzanat csupán a főzőműsor izgalmasabbá tételére szolgál, de valójában van egy praktikus hozadéka is.

Miért célszerű magasról megfűszerezni az ételt?

A Kitchn cikke szerint ha magasból szórjuk a fűszereket az ételre, akkor azok egyenletesebben beterítik, aminek adott esetben komoly jelentősége van. Ha például olyasmit készítünk, amit gyakran kell keverni, akkor nem igazán van jelentősége annak, ha mondjuk az összes őrlemény egy pontra koncentrálódik, hiszen a főzés végére úgyis eloszlik.

Ám ha a serpenyőben készülő fogásokat nem tanácsos mozgatni – például mert meg kell várni, amíg a hús jól átsül, vagy mert a zöldségek széteshetnek –, akkor fontos lehet, hogy a fűszerekből mindenhová egyenletesen jusson.

De vajon mindez a gyakorlatban is működik? A Cook’s Illustrated letesztelte: kísérletükben 10, 20 és 30 centiméteres magasságból borsoztak csirkemelleket. A magasságok közül végül az utóbbi bizonyult a legjobbnak, vagyis a bors akkor oszlott el egyenletesen a húson, ha 30 centis távolságból szórták. Ennél magasabbról viszont nincs értelme kísérletezni, mert így a fűszerek nagy része a serpenyőre vagy a tányér mellé hullik – írja a Mental Floss.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk