Barion Pixel Éttermek, amik különlegesen álltak helyt a vírus alatt – Coloré

Éttermek, amik különlegesen álltak helyt a vírus alatt

2021. 03. 15.

A fenntartható és tudatos gasztronómiával foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány szerint a nehéz helyzetben is akadnak hősök.

éttrem

A fenntartható és tudatos gasztronómiával foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány szerint a nehéz helyzetben is akadnak hősök. A vírushelyzetben a magyar vendéglátó életben megnövekedett a hulladékmennyiség, számos elbocsátás történt, és folyamatos a bizonytalanság, azonban léteznek olyan éttermek, amelyeknek a vezetősége a nehéz helyzetben is odafigyelt arra, hogy a társadalom és a bolygó számára is a lehető legjobb, leghasznosabb dolgokat helyezzék előtérbe. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a NetPincérrel karöltve legújabb kezdeményezésükben egy díjat is létrehozott, 10 étterem közül szavazhatunk.

Az elbírálás szempontjai a környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalás, és az innovatív, kreatív megküzdési stratégiák alkalmazása volt.

“A Díjjal azokat a vendéglátóhelyeket szeretnénk jutalmazni, akik az elmúlt egy év kihívásokkal teli időszakára környezetvédelmi és szociális szempontból is felelős, példamutató és kreatív megoldásokkal reagáltak. Szeretnénk segíteni a nehéz helyzetben lévő vendéglátó-szektort és megmutatni, kiemelni a jó példákat” – mondta el Varga Judit, az Alapítvány igazgatója, a zsűri elnöke.

Kíváncsi vagy, melyik helyek kerültek be a top 10-be, amelyek közül most a közönség szavazhat? Alább a lista!

Almalomb

A hosszúhetényi étterem konyáján helyi termelők ételeiből készítik el fogásaikat, amelyeket házhoz szállítanak, ezáltal aktívan segítve a kistermelőket.

Csillaghegyi Megálló

Évek óta az egyik legfenntarthatóbb vendéglátó egység, hulladékmentes megoldásokkal dolgoznak, ezen a járványhelyzet sem változtatott, sőt, többször jótékonykodtak is az utóbbi hónapokban.

Jedermann Kávézó

A művészet erejét hívta segítségül a kávézó a nehéz időkben: a vendégtérben hazai művészek alkotásai vannak, kisebb produkciók születnek, a konyában pedig a Bike Maffia ételei készülnek.

KIOSK Budapest

A belvárosi hely a járványhelyzetben létrehozta a KIOSK Kantint, ahonnan mindenmentes, egészséges ételeket kedvező áron rendelhet házhoz bárki Budapesten.

KÖZÖS Kávézó és Konyha

Közösségi hely, konyha, kávézó, ráadásul olyan szervezeteknek ad helyet, mint maszkvarró egyesületek, sőt, közös beszerzések is zajlanak, illetve vegán és növényi alapú ételek közül is válogathatnak az arra járók.

MEZNA

Az „Etesd a dokit!” szervezetet támogatja az étterem, ami egy átértelmezett iskolai menza, és gyerekek megtanulhatnak jól enni és főzni.

Reggeli 

A pécsi Reggeli kistermelői alapanyagokből készült ételeket árul, ráadásul hulladékmentesen. A vírushelyzet alatt továbbképezték munkatársaikat, és megmaradt alapanyagokból delikátesz különlegességeket készítettek.

Szabad Bisztró

A vegán gasztrokocsmának a tulajdonosai álltak be futárkodni, így megmaradhattak munkavállalóik. Sőt, a Földijó gazdaság vegyszermentes finomságainak átvevőhelyeként szolgálnak.

Szőlőskert Étterem

Saját kertjükben kistermelői piacot tartanak hetente, ahol árulhatják termékeiket a gazdák, és saját kiskertet is kialakítottak.

Vivina Café

Elkészült fenntartható forrásból származó anyagokkal saját kávémárkájuk, illetve eszközeik, ráadásul a vásárlóknak megtanítják, hogyan lehet igazán jó kávét készíteni.

Borítókép forrása: Unsplash

/egeszseg/gasztro/hazai-vendeglatohelyek-amelyek-a-krizishelyzetben-kulonlegesen-alltak-helyt/