Barion Pixel Fodormentatea, a hormonok megsegítője – Coloré

Fodormentatea, a hormonok megsegítője

2022. 11. 12.

A fodormenta egy olyan gyógynövény, amiről ugyan nem hallunk úton-útfélen, mégis számtalan előnyös hatással bír, ugyanis az egész testünket szolgálja, beleértve hormonjainkat is.

A fodormenta a többi gyógynövényhez hasonlóan számos előnyös hatást tud magáénak, így jó hatással van a hormonokra, az emésztésre és a megfázásra is. Előfordulása rendkívül gyakori, ugyanis nem túl igényes növény, így a kertben vagy balkonládában is termeszthető. Mentolos illatú és ízű leveleit tavasztól nyár végéig hozza, úgyhogy a nyári hónapokban biztosak lehetünk benne, hogy friss fodormenta-leveleink lesznek, amelyekből érdemes télre is eltenni, szárított formában! Nem összekeverendő azonban a borsmentával, mert bár nagyon hasonlítanak, a fodormenta íze kevésbé hűvös és csípős, inkább meleg és kellemes.

Mire jó a fodormenta?

A növény az egész szervezetre jó hatással van. Akár olyan napokon is hasznunk lehet belőle, amikor semmilyen tünetet nem tapasztalunk, hiszen az immunrendszert kiválóan felkészíti az influenzás időszakra. Ha fájdalmat érzünk, különösen javasolt a fogyasztása, ugyanis hamar érezhetjük hatását.

A fodormenta hatékony gyomorfájdalom, rovarcsípés, hormonproblémák és nátha esetén is
A fodormenta hatékony gyomorfájdalom, rovarcsípés, hormonproblémák és nátha esetén is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Gyomorfájásra és hányingerre kortyolgassunk langyos vagy hideg fodormentateát! Tökéletes gyógyír a hányinger összes kísérőjelenségére, úgy, mint a gyomorfájdalom, a gyomorégés és az émelygés. Kis mennyiségben kismamáknak is ideális a terhességi tünetek csökkentésére. Fejfájásnál is hasznos lehet, akár akkor is, ha állandó migrénes fejfájástól szenvedünk. Ilyenkor napi egy-két csészényi teát is ihatunk, és bátran ízesíthetjük mézzel, ugyanis hatásából semmit nem von le az édesítés.

A megfázás tüneteinek egyik leghatékonyabb ellenszere a fodormenta, ugyanis tea formájában vagy inhalálva is kifejti hatását. Külsőleg is használható: a különböző rovarcsípések égető és viszkető nyomait is csillapítja, ha a csípést bekenjük lefőzött teával. Herpeszre hasonló módon használható, legyen szó a szájon vagy a test intim területén megjelenő herpeszről. A menta jól ismert összetevője a fogkrémeknek, és ez nem véletlen: egy teás öblítéssel gondoskodhatunk a kellemes leheletről. Antibakteriális hatásának köszönhetően a szájüreget is fertőtleníti.

A fodormenta és a hormonok: hogyan segít?

A fodormenta egy olyan növénykülönlegesség, ami a hormonháztartás szabályozásában is segítséget tud nyújtani. Egy vizsgálatban több, különböző hormonális betegségekben szenvedő nőt vizsgáltak, köztük 12 policisztás ovárium szindrómával küzdőt. Az öt napon át, napi két csésze fodormentateát fogyasztó vizsgált nők között jelentősen csökkent a tesztoszteronszint, ezzel szemben emelkedett a tüszőstimuláló hormon, aminek nagy szerepe van a teherbeesésben. Mivel stresszoldó hatása is van, ezáltal csökkenthető általa a prolaktin szint is, ami ugyancsak hasznos lehet teherbeesés során.

Virága vonzza a méheket és különböző rovarokat
Virága vonzza a méheket és különböző rovarokat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan használjuk fel a fodormentát?

A fodormenta leveleit vízzel leforrázva hamar elkészül a tea, csupán 10-15 percig állni kell hagyni a leveleket a forró vízben, majd fogyasztani. Az elkészült tea külsőleg és belsőleg is használható: mézzel ízesítve vagy önmagában iható, valamint bekenhetjük vele a rovarcsípéseket, de gőze fölé állva inhalálhatjuk is, így tisztítva légútjainkat.

Akár ételekbe is felhasználható, hiszen húsokhoz vagy különböző ropogtatnivalókhoz isteni szósz készül belőle, de különböző koktélokba vagy fagylaltban és gyümölcssalátában is finom kiegészítő.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix