Fodormenta tea a tökéletes bőrért? 4 ok, miért fogyaszd

A fodormenta tea számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jó kezelést jelenthetnek bizonyos akne típusok esetén.

A fodormenta teát a Mentha spicata néven is ismert fodormenta növény leveleiből főzik. A növénynek kicsi, tüskés virágai vannak, amelyek rózsaszín, fehér vagy levendula színűek. A levelek édes, menta illatúak. A fodormenta tea polifenoloknak (konkrétan rozmarinsavnak) nevezett vegyületeket tartalmaz, ezek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Fodormenta Tea
Forrás: Unspalsh

Néhány kutatás szerint a fodormenta tea antiandrogén tulajdonságokkal is rendelkezik. Az androgének férfi hormonok, ilyen például a tesztoszteron. E hormonok feleslegesek egyes embereknél, különösen tinédzsereknél, pattanásokhoz vezethetnek, mivel túlzott faggyútermelést okoznak, ami eltömítheti a pórusokat. A fodormenta tea tehát belülről kifelé hatva segíthet a bőr egészséges állapotának fenntartásában.

A megfigyelések szerint azonban a növényi főzetnek más jótékony hatásai is lehetnek:

  • Egy 2010-ben végzett kutatásban egy hónapon keresztül naponta kétszer fodormenta teát fogyasztva csökkent a hirsutismus (túlzott szőrzet) a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nőknél. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a teának antiandrogén hatása lehet a szervezetre.
  • Egy másik tanulmányban, ami a mozgásszervi panaszokra gyakorolt hatását vizsgálta a teának, arra jutottak, hogy 16 hét elteltével a magas rozmarinsav tartalmú tea csökkentette a fájdalmakat, az izmok merevséget.
  • Emlősökön végzett kutatásokban azt igazolták, hogy a fodormenta segítheti az alvásciklust, vagyis kellemesebb lehet vele az éjszakánk.
  • Egy 2018-as kémcső vizsgálatban a fodormenta illóolaj segített csökkenteni a daganatsejtek életképességét. A kutatók kifejezetten fodormentaolajat alkalmaztak három daganattörzsnél, és megállapították, hogy a rákos sejtek száma 50 százalékkal csökkent. A kutatók azonban nem vizsgálták ezt az előnyt humán alanyokon.

A fodormentában a borsmentához képest alacsonyabb a mentol, az a vegyület, amely a növény mentás tulajdonságait, aromáit adja. Ez azt jelenti, hogy a fodormenta általában édesebb, enyhébb ízű, míg a borsmenta erősebb, mentolos ízzel üti meg ízlelőbimbóit. A tea fogyasztása segít felfrissíteni a szájüreget, jótékony hatása van a torokra és légutakra megfázás esetén, tehát bátran ihatjuk ezt a főzetet akkor is, ha csak illata és íze miatt kedveljük.

Forrás: healthline.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban