A legjobb immunerősítő italok közös jellemzője, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, szervezetünk pedig meghálálja, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyi mindent megtesz értünk az immunrendszerünk!
Véd a környezeti ártalmak ellen, ellenállóvá tesz a megfázással, a vírusokkal szemben és baktériumokkal szemben. De ehhez egy kis segítségre is szüksége van: például napfényre, megfelelő mennyiségű alvásra és pihenésre. No meg kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ilyenkor jönnek jól kedvenc immunerősítő italaink.
7 szuper immunerősítő ital
Almás-citromos limonádé
Ha levert a megfázás, ezzel a finom, gyümölcsös C-vitamin-bombával a szervezetünk gyorsabban kisöpri a vírusokat és baktériumokat, mint gondolnánk. Az alma a legjobb és legegyszerűbben beszerezhető vitaminforrás, bármelyik évszakban. A héja alatt találhatók az értékes vitaminok, ezért leginkább héjával együtt fogyasszuk. Továbbá – lehetőség szerint – válasszunk bioalmát, hiszen az alma a leggyakrabban permetezett gyümölcsök közé tartozik.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 2 kisebb alma (pl. Golden)
- 3 bazsalikomág
- 2 kezeletlen héjú citrom
- 5 ek. almaszirup
- 800 ml víz
Mossuk meg az almát, vágjuk negyedekre, és szedjük ki a magházat. Öblítsük le a bazsalikomot, és csipkedjük le a leveleit. Forró víz alatt mossuk meg a citromot, másfelet facsarjunk ki, a maradék felet pedig tegyük félre.
Az almát, a bazsalikomot, a citromlevet és a maradék fél citromot (héjastul) töltsük a mixerbe. Öntsük bele az almaszirupot is és a víz felét, és az egészet előbb alacsony, majd magasabb fokozaton 30 másodpercig keverjük. A citromhéj is keveredjen el benne simára. Adjuk hozzá a maradék vizet, még egyszer keverjük át, és öntsük poharakba. Bazsalikomlevelekkel díszítsük.
Mangós-maracujás limonádé
Egy pohárnyi nyár és trópusi gyümölcsök a napfény erejével. Rengeteg A- és C-vitaminnal, amelyek hamar rendbe teszik az immunrendszerünket. A maracuja tápanyagainak antioxidáns hatása védi a testünket, sejtvédő hatása támogatja az immunrendszert. Ebben a limonádéban a gyógyteát nyugodtan helyettesíthetjük vízzel is.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 4 ek. szálas gyógytea (ízlés szerinti fajta)
- 650 ml víz
- 1/2 érett mangó
- 5 kis maracuja
- 1 ek. agávészirup
650 ml hideg vízben áztassuk be a gyógyteát 1-2 órára. Szűrjük le, töltsük a mixerbe. Hámozzuk meg a mangót, vágjuk le a gyümölcshúst a magról. Három maracuját kanalazzunk ki, a mangóval és az agávésziruppal együtt adjuk a teához, és először alacsony, majd magasabb fokozaton keverjük 30 másodpercig. A többi maracujából is kanalazzuk ki a gyümölcshúst, és adjuk a turmixhoz. Most csak annyi időre kapcsoljuk be a mixert, hogy egyszer átforgassuk az egészet – a maracuja magjai maradjanak egészben. Ízlés szerint jéggel kínáljuk.
Kivis-spenótos smoothie
Köhögésre, kaparó torokra a legjobb a C-vitaminban gazdag kivi, ami felpörgeti az immunrendszerünket. Lándzsás útifűvel felturbózva – ami a hagyományos természetgyógyászatban a legjobb köhögés elleni gyógynövény – tökéletes torokfájásra. Ez a koktél akkor lesz igazán finom, ha édes húsú kivit találunk, ami kevesebb savat és kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a szőrös, zöld fajta.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 3 nagyobb kivi
- 200 g bébispenót
- 15 lándzsásútifű-levél
- 1/2 tk. chlorellapor (a chlorella egy mikroalga, amelynek a klorofilltartalma az összes növényt összevetve a legmagasabb. Fehérjében, cinkben, krónban, vasban, valamint A- és B-vitaminokban gazdag. Tápanyagait igen jól tudja hasznosítani a szervezetünk: erősítik az immunrendszert és segítik a test méregtelenítő folyamatait.)
- 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
- 1/2 l víz
Hámozzuk meg és öblítsük le a kivit. Alaposan mossuk át a bébispenótot, és öblítsük le a lándzsásútifű-leveleket is.
Az előkészített hozzávalókat tegyük a mixerbe, adjuk hozzá a chlorellaport, az olívaolajat, a vizet, és előbb alacsony fokozaton, majd magasabbra kapcsolva 30 másodpercig keverjük. Öntsük poharakba, és azonnal fogyasszuk.
Kókuszos-feketeribizlis ital
Csupa-csupa antioxidáns. Még egy csipetnyi a csodakaktuszból, azaz az aloe verából, és olyan egészséges italt kapunk, amitől az immunrendszerünk haptákba vágja magát. A fekete ribizli legfontosabb összetevői a flavonoidok. Emellett C-vitamin-tartalma (100 grammban 130 mg található) is jelentős. A C-vitamin és a flavonoidok együtt erős csapatot alkotnak, elősegítik a szervezet méregtelenítő folyamatait, felveszik a küzdelmet a környezetükből érkező káros anyagokkal, a szabadgyökökkel szemben. A saját készítésű kókuszital helyett természetesen használhatunk boltit is.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 100 g kókuszreszelék
- 700 ml víz
- 250 g fekete ribizli
- 1 aloélevél (kb. 8 cm hosszú)
- 6 ek. juharszirup
Töltsük a kókuszreszeléket 450 ml vízzel együtt a mixerbe, és előbb alacsony fokozaton, majd magasabbra kapcsolva keverjük 1 percig. Végül nyomjuk át egy magtejkészítő zsákon, így nagyjából fél liter kókusztejet kapunk. Mossuk meg a fekete ribizlit, és csipkedjük le a bogyókat. Az aloé átlátszó húsát vágjuk le a levélről. A fekete ribizlit, az aloéhúst, a juharszirupot, a maradék vizet és a kókusztejet töltsük a mixerbe. Először alacsony fokozaton keverjük, majd magasabb fokozatra állítva addig mixeljük, amíg egyenletes textúrát kapunk. A feketeribizli-magok roppanósak maradnak ebben a turmixban. A shake-et öntsük poharakba, és jéggel kínáljuk.
Vérnarancsos-szilvás tea
Bár lassan itt a tavasz, a veszélyes baktériumok és vírusok még nem tűntek el, ezzel a vitaminban gazdag teával pedig tökéletesen felvértezhetjük szervezetünket ellenük.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 3 nagy szilva
- 2 vérnarancs
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 ek. szárított földicseresznye
- 8 ek. juharszirup
- 600 ml forró víz
Mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki a szilvát. A vérnarancsot olyan alaposan hámozzuk meg, hogy a fehér hártyás részét is távolítsuk el. Ezután vágjuk félbe a narancsot is, és szedjük ki a magokat. A gyümölcsöket juharsziruppal együtt töltsük a mixerbe, és előbb alacsony fokozaton, majd közepesre állítva keverjük 20 másodpercig. Az így pépesített gyümölcshúst kanalazzuk teásüvegekbe, és öntsük fel forró vízzel.
Gyömbéres-citromos ital
A legjobb „titkos” fegyver a makacs vírusok ellen: friss gyömbér, citrom és víz. Ezzel a verhetetlen trióval távol tarthatjuk magunkat a megfázástól. A gyömbér ráadásul értékes gyógynövény, antibakteriális hatása régóta közismert. Segít megfázás, emésztési problémák esetén, és élénkítő hatású is.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 50 g friss gyömbér
- 2 kezeletlen héjú citrom
- 1 l forrásban lévő víz
- 6-8 ek. juharszirup
Tisztítsuk meg a gyömbért, és vágjuk vékony szeletekre. Forró víz alatt mossuk meg a citromot, és spirál reszelővel vágjunk csíkokat a héjából. Vágjuk félbe, és nyomkodjuk ki a levét. A gyömbért, a citromlevet és a citromhéjat osszuk szét négy bögrébe, és öntsük fel forrásban lévő vízzel. Mindegyikbe csorgassunk kevés juharszirupot is. Egy-egy fahéjrudat adjunk hozzá, amivel kevergetni lehet. Forrón kínáljuk.
Forró almatea vaníliával
Amíg még minden olyan szürke odakint, ez a finom tea – a vanília aromájával – azonnal jókedvre derít és felmelegít.
Hozzávalók körülbelül 1 literhez:
- 1 kezeletlen héjú citrom
- 5 g friss kurkuma
- 20 g friss gyömbér
- 2 alma
- 1 vaníliarúd
- 7 ek. almaszirup
- 200 ml hideg víz
- 1/2 l forrásban lévő víz
Forró víz alatt mossuk meg a citromot, vágjuk negyedekbe, és szedjük ki a magokat. Hámozzuk meg a kurkumát és a gyömbért – utóbbit vágjuk apróra. Mossuk meg az almát, vágjuk negyedekre, és szedjük ki a magokat. A citromot, a kurkumát, a gyömbért és a vaníliarudat egészben tegyük a mixerbe, öntsük bele a vizet és az almaszirupot, és előbb alacsony fokozaton, majd erősebben keverjük 45 másodpercig, amíg teljesen krémes lesz. Adjuk hozzá az almadarabokat is, további 20 másodpercig keverjük, majd öntsük le forrásban lévő vízzel, és forrón kínáljuk. Termoszba töltve még órákkal később is melegen ihatjuk.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix