„Amikor citromot ad az élet, készíts belőle limonádét,” – tartja egy amerikai mondás. S mi van akkor, ha citrom helyett tojásokkal áld meg minket a sors? Szerencsénkre a limonádén túl is van élet, sőt, sokkal izgalmasabb italkombinációk készíthetők a baromfitermékből, mint gondolnánk.
A húsvéti készülődés során egyetlen dolog nem hiányozhat a háztartásból: a tojás. A gondos tervezés ellenére viszont néha előfordul, hogy a rokonok távozása után tanácstalanul ácsorgunk a nyitott hűtő előtt, azon agyalva, mire használjuk fel a megmaradt baromfiterméket. Dilemmánkra a tojásos koktélok jelenthetik a megoldást, a tojás ugyanis különleges ízt és textúrát kölcsönöz az italnak, emellett nem elhanyagolható az desszertek kapcsán megszokott, édes jellege sem. Előnyös tulajdonságai mellett persze érdemes vele vigyázni: felhasználása gondos figyelmet igényel.
Tojásos koktélok: biztonságos felhasználás, selymes végeredmény
Sok hasznos és kevésbé hasznos információ kering a tojások megfelelő felhasználásáról, – már ha koktélokról van szó. A Cocktail Codex című könyv írói, Alex Day, Nick Fauchald, David Kaplan és Devon Tarby szerint egyetlen dologra érdemes odafigyelni a koktélkeverés során: a szalmonellára.
Ennek elkerülése érdekében érdemes helyi termelőtől, lehető legfrissebb állapotában megvásárolnunk a baromfiterméket, s tojásos koktélokba való felhasználása előtt mindenképp ellenőrizzük, nincs-e repedés annak héján. (A Salmonella enterica nevezetű bakrétium kétféle módon fertőzheti meg a tojást. Ha a tyúk eleve hordozza a baktériumot vagy ha a tojás véletlenül megsérül.)
Egyébiránt, mielőtt hozzáadjuk a tojást a koktélhoz, érdemes egy külön tálkába helyeznünk, hogy meggyőződjünk arról, nem romlott-e meg. Kövessük tehát ugyanazt a metódust, amelyet nagyanyáink kitapasztaltak helyettünk sütéskor!
Érdekesség, hogy a legtöbb, ilyesfajta koktél gyakran csak a tojásfehérjét használja fel, mivel annak nagyobb a folyadéktartalma. (Ennek köszönhető a későbbi ital selymes textúrája.) Előfordul, hogy az elkészült ital jellegzetes, tojásos illatot áraszt: ezt ellensúlyozandó gyakran helyeznek az ilyesfajta koktélok tetejére fahéjat, szerecsendiót, esetleg Angostura Bittert díszítésként.
Brandy (Alexander) Flip
Igazi, selymes tojásos koktélkülönlegesség a Brandy Alexander nevezetű koktél, amelynek eredete a mai napig homályba vész. Míg egyesek szerint eredetileg Mária hercegnő és Lord Lascelles esküvőjén szolgáltak fel először 1922-ben, II. Alexander orosz császár is azt állította egy időben, ő az ital névadója.
Ugyan az eredeti koktél is jellegzetesen krémes állagú, „flip” verziójával érhető el az igazi, összetett ízvilág. (A „flip” elnevezés a tojást – annak fehérjéjét, sárgáját, vagy teljes egészét – tartalmazó koktélok összefoglaló neve, – a szerk.)
Hozzávalók:
- 4 cl konyak
- 2 cl cukorszirup
- 1 egész tojás
- Reszelt szerecsendió a díszítéshez
Elkészítés:
- Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül
- Másodszor rázzuk össze jéggel is
- Szűrjük le duplán egy előre lehűtött pohárba
- Díszítsük reszelt szerecsendióval
New York Flip
Természetesen nemcsak a tojásfehérje, hanem a sárgája is felhasználható a koktélokban, mi több, utóbbi a tojásos koktélok egész sorát inspirálta. Ide tartozik a New York Flip nevezetű koktél is, amely lényegében a New York Sour egy játékos variációja. (Míg a sour típusú koktélok általában valamilyen alapszeszt, citromlevet és cukrot tartalmaznak, a flipek már tojással is bővülnek.)
Hozzávalók:
- 3 cl bourbon whiskey
- 2 cl portói bor
- 0,7 cl cukorszirup
- 2 cl tejszín
- 1 tojássárgája
- Reszelt szerecsendió a díszítéshez
Elkészítés:
- Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül
- Rázzuk össze jéggel is
- Szűrjük le duplán, egy előre lehűtött pohárba
- Díszítsük reszelt szerencsedióval
Whiskey Sour
S ha már szóba jött a Sour, kár lenne kihagyni az alkoholtilalom egyik legnépszerűbb koktélját, a Whiskey Sourt. Az ital olyannyira népszerű Amerikában, hogy augusztus 25-ét kinevezték a nemzetközi Whiskey Sour napjának (még külön hashtagje is van: #NationalWhiskeySourDay), s ugyan eredetileg brandy-ből és ginből készítették, mára egyértelműen a bourbonös verziója számít alapnak a koktélbárokban.
Hozzávalók:
- 6 cl bourbon whiskey
- 2 cl frissen facsart citromlé
- 2 cl cukorszirup
- 1 tojásfehérje
- Angostura Bitter / Narancshéj a díszítéshez
Elkészítés:
- Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül úgy, hogy habos legyen a tojásfejérje
- Rázzuk össze jéggel is
- Szűrjük le duplán, egy előre lehűtött pohárba
- Díszítsük 2 csepp Angostura Bitterrel vagy narancshéjjal
Források: Cocktail Codex c. könyv, Mixertanfolyam.hu
Borítókép forrása: Pixabay.com