Barion Pixel Top 10 férfi parfüm 2023 őszére: előnyben a whiskey-s, fás jegyek – Coloré

Top 10 férfi parfüm 2023 őszére: előnyben a whiskey-s, fás jegyek

2023. 09. 24.

Miért kellene más parfümöt használnunk ősszel, mint nyáron? Miben mások a hűvös időszakban használatos illatok és milyen ígérettel kecsegtetik a férfiakat az évszakra jellemző fás, meleg s állatias jegyek? Top 10 férfi parfüm 2023 őszére összeállításunkból kiderül!

Beköszöntött az ősz: az ezer színben játszó falevelek és meghitt teázások időszaka. A hőmérséklet csökkenése miatt nemcsak a mindennapi öltözékünket, hanem parfümünket is érdemes lehet lecserélnünk: az időjárásváltozás következtében ugyanis másképp reagál a bőrünk a nyáron használt illatokra, s azok jócskán veszíthetnek erejükből. Top 10 férfi parfümökről készült összeállításunkban olyan illatokat sorakoztatunk fel, amelyekből bátran szemezgethetnek a karakteres s kevésbé karakteres illatok megszállottjai is. 

Az ördög a részletekben rejlik 

A cikk apropója kapcsán bárkiben könnyen felmerülhet a kérdés: vajon miben más egy őszi, mint egy nyári parfüm? Egyáltalán mit jelent az, hogy őszi parfüm? Az illatok világában jártas szakemberek szerint jellegéből fakadóan a parfümök illatjegyei más és más évszakban képesek igazán kibontakozni. Ennek oka a hőmérsékletváltozásban keresendő: míg nyáron hajlamosak vagyunk az izzadásra, s az ilyenkor használatos parfümök akkor mutatják meg igazi potenciáljukat, ha ez meg is történik, addig más illatok inkább a hűvös időben fedik fel valódi arcukat. Ettől egyik parfüm sem jobb vagy rosszabb, mindössze más jellegű.

Top 10 férfi parfüm, parfüm, férfi
Kép forrása: ilkercerik/Getty Images

Másrészt, ahogy a nyári parfümök általában nehéz, édes illattal rendelkeznek (hiszen magára az évszakra is ezek az illatjegyek a jellemzők), úgy az ősznek is megvannak a jellegzetes illatjegyei. Az őszi parfümök általában otthonos,megnyugtató érzetet keltenek a használójukban, de megvan bennük a potenciál arra, hogy viselőjük titokzatosnak érezze magát. Ilyenkor érdemes a fás, meleg jegyekhez nyúlni, mint például az agar, a csokoládé vagy kávé, de az állati jegyektől, így például a bőrtől sem kell ódzkodnunk. 

Top 10 férfi parfüm 

1. Dior Fahrenheit

Még a niche illatok között is a mai napig egyedinek számít a Dior Fahreinheit parfümje, amely a nyolcvanas évek óta jelen van a boltok polcain. A bőr alappal, ibolya szív- és szicíliai mandarin fejillattal rendelkező parfüm összetételéből kifolyólag ellentmondásos ugyan, de épp emiatt képes megadni viselőjének azt a magabiztos fellépést, amelyre minden férfinak szüksége van. 

Ár: 38.120 Forint/100 ml 

2. Mancera Cedrat Boise

Korántsem olyan régen, „mindössze” 12 éve van a piacon a Mancera Cedrat Boise illata, ám ez mit sem von le értékéből. Az Art Deco ihlette, citrusos, aromás illat kelet és nyugat találkozását jeleníti meg egyszerű, letisztult üvegében. A parfüm alapját bőr, tölgymoha, fás tónusok és vanília, szívét pacsuli, fejillatát pedig szicíliai citrom, fekete ribizli és fűszerek alkotják, amelyek összességében még megjelenítik az üde, nyári pillanatokat, ám a fás jegyeknek köszönhetően már benne van az illatban az ősz ígérete. 

Ár: 34.580 Forint/120 ml

3. Tom Ford Costa Azzurra

„Mindig is szerettem azokat az illatokat, amelyek képesek elrepíteni valahova máshová. A Costa Azzura a Földközi-tenger vidékének felszabadult és szexi hangulatát idézi: nekem ez jelenti az elrejtőzést a világ elől” – véli Tom Ford a Costa Azzurráról. A parfüm aromás, vizes jellege valóban megidézi a Földközi-tenger hangulatát: míg az alapját vetiverfű, tömjén, tölgy és vanília, addig szívét citrom, sárga mandarin, levendula és üröm alkotják. A fejillat uszadékfa, hínár, agarfa, kardamom és zeller illatjegyei tökéletes kiegészítései a citrusos jellegnek: az illatba beleszagolva úgy érezhetjük, a tenger felől fújó szellő illatába kóstolhatunk bele.

Ár: 59.400 Forint/100 ml 

4. Nasomatto Baraonda

Illatjegyeiben abszolút az őszt idézi a Nasomatto Baraonda nevezetű illata. A whiskey-t, s a kandallóban ropogó tüzet megjelenítő parfümöt Alessandro Gualtieri tervezte, s 2016-ban jelent meg a niche parfümök piacán, de jellege miatt azóta is a férfiak kedvenc őszi parfümjei között szerepel. Míg az illat alapját főképp a pézsma alkotja, addig a szív- és fejaromák között pézsmamályvát, whiskey-t, rózsát, ambroxant és fás tónusokat észlelhetünk. Erőteljes jellege miatt a Baraonda főképp hűvös időjárás esetén ajánlott, keleties illata miatt nemcsak férfiak, hanem nők is előszeretettel viselik. 

Ár: 54.370 Forint/30 ml

5. Franck Olivier Oud Touch 

Jóval könnyebb illatjegyekkel rendelkezik Franck Olivier Oud Touch illata. A parfüm alapját borostyán, pézsma és vanília képezik, míg szívében ibolyát, pacsulit, rózsát, jázmint és tömjént fedezhetünk fel. Mindezek kiegészítve a fejillatban észlelhető naranccsal, málnával és karamellel egészen különleges, könnyed elegyet alkotnak, így az Oud Touch tökéletes lehet azoknak a férfiaknak, akik ősszel egy fokkal könnyedebb, virágosabb illatra vágynak. 

Ár: 15.050 Forint/100 ml

Top 10 férfi parfüm, parfüm, férfi
Kép forrása: Lighfield Studios/Getty Images