Barion Pixel Mit tegyünk, ha száraz a bőrünk? 3+1 tipp tavasz előtt – Coloré

Mit tegyünk, ha száraz a bőrünk? 3+1 tipp tavasz előtt

2022. 01. 24.

Minden évszakban fontos a bőr hidratálása, de a hideg hónapokban különösen tegyünk a száraz bőr ellen.

A száraz bőr számtalan információt szolgáltat a lelkiállapotunkról, az egészségünkről, a táplálkozásunkról.

Szaraz Bor
Forrás: Unsplash

A téli időszakban könnyedén száraz, irritált lesz az arcbőr, hiszen folyamatosan szeles és nyirkos az időjárás, illetve kevésbé vagyunk szomjasak, ezáltal hajlamosak vagyunk megfeledkezni a belső hidratálásról is.

Fontos lenne, hogy télvíz idején is elegendő folyadékot igyunk a nap folyamán, hogy ne száradjon ki a bőrünk. Táplálkozzunk vitaminokban gazdagon, együnk finom, meleg leveseket, fogyasszunk immunerősítő gyógyteákat. Ezek ugyanis nemcsak hidratálnak, de értékes hatóanyagokat is juttatnak a szervezetbe.

Mit tehetünk még évszaktól függetlenül a bőrszárazság ellen? Figyeljünk oda bizonyos kiegészítők szedésére vagy táplálékkal történő bevitelére!

1. D-vitamin

Létfontosságú számos biokémiai folyamatunkhoz és az egyik leghatékonyabb immunerősítő. A keratinociták olyan bőrsejtek, amelyek a bőr külső rétegének, az epidermisznek a nagy részét alkotják. Ezek képesek napfényből és a D-vitamin előanyagával szintetizálni a kalciferolt.

Szaraz Arcbor
Forrás: Unsplash

A D-vitamin nagy szerepet játszik a bőr barrier funkciójában és a sejtek növekedésében, valamint a bőr immunrendszerének fenntartásában, amely első védelmi vonalként működik a káros kórokozókkal szemben. Tehát alkalmas a száraz bőr kezelésére is.

2. Kollagén alapú étrend-kiegészítők

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kollagén alapú étrend-kiegészítők szedése jótékony hatással van a száraz bőrre, beleértve a ráncok mélységének csökkentését és a bőr hidratáltságának növelését. A kollagén a testünk 75%-át felépítő fehérje. Megtalálható a húsokban, belsőségekben, ezért vagy szedjünk étrend-kiegészítőt, vagy együnk sok cupákos, inas húslevest és pörköltet!

3. C-vitamin

Az aszkorbinsav az egyik legerősebb antioxidáns. A legfrissebb kutatások alapján a C-vitamin kiegészítése javíthatja a bőr általános egészségi állapotát és segíthet a száraz bőr leküzdésében.

+1 Halolaj

Javíthatja a bőr hidratáltságát és csökkentheti a nedvességvesztést. Ezenkívül kimutatták, hogy javítja a száraz bőr szerkezetét a pikkelysömörben szenvedőknél. Mindez a csodás Omega-3 vegyületeknek köszönhető, mert ezek a zsírsavak jót tesznek az egész szervezetnek: védik a keringési rendszert, erősítik az immunrendszert, segítik a fogyást, táplálják az agyat, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat.

Forrás: healthline.com