Barion Pixel A nyak bőre árulja el az életkort, hiszen gyorsabban öregszik, mint az arcé. Így érdemes vigyázni rá – Coloré

A nyak bőre árulja el az életkort, hiszen gyorsabban öregszik, mint az arcé. Így érdemes vigyázni rá

2023. 05. 07.

Krémek, szérumok, pakolások tucatját kenjük az arcunkra nap mint nap, pedig nyakunk bőre sokkal sérülékenyebb, és a regenerálódási képessége is rosszabb, mint bármely más bőrfelületünké. Amikor a nyak bőrének öregedéséről van szó, a késleltetés és a megelőzés a kulcs.

A nyak bőre gyorsabban öregszik, mint a test bármely más részének bőre, különösen sérülékeny, ráadásul sejtösszetétele miatt lassabban is gyógyul, mint más bőrfelületek. Ezen felül a rossz testtartás, az elégtelen bőrápolás, a napsugárzás és a nyaki izmok természetes gyengülése és hanyatlása mind felgyorsult öregedéséhez vezethetnek, mondja Dr. Theodora Mauro, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem bőrgyógyász professzora a New York Timesnak. Amikor a nyakbőr öregedési folyamatának lassításáról van szó, „a trükk a megelőzés, a megelőzés, a megelőzés”, állítja a szakember.

A nyak bőrét elsősorban a napsugárzástól kell és lehet megvédeni. Az ultraibolya-hullámok ugyanis a kollagén- és elasztintermelésért felelős sejteket is károsítják a bőr felső rétegében – azét a két fehérjéét, amelyek a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelnek. A napvédelemhez legalább 30-as SPF-értékű fényvédőkrémet érdemes használni, és napon tartózkodás esetén kb. kétóránként újra és újra alaposan be kell krémezni vele a nyakat és az arcot is.

A nyak bőre is megérdemli

A szakemberek szerint a nyakunk bőrének ugyanolyan gondoskodásra van szüksége, mint az arcbőrünknek, ezért minden, az arcunkra kent krémből és szérumból érdemes a nyak területére is kenni.
Fontos a nyak bőrének hidratálása is, a feszesítéshez pedig a kollagéntermelést serkentő, retinoidokat tartalmazó kencéket érdemes használni.

Természetesen a dohányzást és a hanyag testtartást is érdemes kerülni, ha a lehető legtovább meg szeretnénk őrizni nyakunk bőrének fiatalságát.

Ha viszont már egyértelműen ráncos, pegyhüdt és pigmentált a nyak bőre, nagy valószínűséggel csak egy orvosesztétikai kezelés tudja azt fiatalítani – amennyiben valakit zavar ez a nyilvánvalóan természetes folyamat.

Forrás: The New York Times

Fotó: Ernily / Unsplash