Barion Pixel Fényvédelem tavasszal: 5 terület, amire valószínűleg nem figyelsz eléggé – Coloré

Fényvédelem tavasszal: 5 terület, amire valószínűleg nem figyelsz eléggé

2023. 03. 06.

A fényvédelem télen és tavasszal is fontos, és még ha tudsz is erről, valószínűleg nem gondoltál erre az öt érzékeny területre.

A fényvédelem egész évben fontos. Ezt a mondatot minden komoly dermatológus és kozmetikus hirdeti, és bizony nem csak a fehér, érzékeny bőrűekre gondolva. A napból érkező UV-A sugarak már tavasszal is okozhatnak komoly károkat a hámsejtek szerkezetében, ha nem óvjuk őket kellőképpen.

fényvédelem
Forrás: Unsplash

Egy biztos, nem szabad félvállról venni a fényvédelmet, legfőképpen a világos bőrűeknek és azoknak, akik sok anyajeggyel rendelkeznek. Az Byrdie által megkérdezett szakértők felsorolták mindazokat a helyeket, amelyeket az arcon kívül fokozottan óvnunk kell, méghozzá SPF-es kozmetikumokkal.

De hogy pontosan mi az az SPF? És miért fontos?

Az SPF a ‘Sun Protection Factor’ rövidítése, magyarul napvédő faktor szám, míg az utána következő szám (15, 30, 50) pedig azt jelzi, hogy az adott fényvédő termékünk hányszor tovább képes védelmet nyújtani a leégés ellen, ahhoz képes, ha nem használnánk semmit. Tehát, ha mi 10 perc alatt égünk le és SPF15-ös fényvédőt alkalmazunk, akkor 10×15 perc alatt kezd el pirosodni a bőrünk.

De lássuk, mint mondanak a szakértők:

Időnk nagy részét arcunk és testünk bőrének védelmével töltjük, és megfeledkezünk a legsérülékenyebb területről – a fejtetőnkről és a fejbőrünkről.

– nyilatkozta Dr. Kan Cao, a Bluelene kutatója és alapítója. Fontos tehát a megfelelő fényvédelem mellett, hogy viseljünk fejfedőt az erős a napsugárzás miatt.

fényvédelem
Forrás: Unsplash

Annak ellenére, hogy általában gondosan kenjük fel az arcunkra a fényvédő krémet, a fülek gyakran kimaradnak. A fül és cimpák területén igen gyakran alakul ki bőrrák

– figyelmeztet Leila Aalam, a Beuti Skincare alapítója.

Fényvédő krémet kell felvinni a szemhéjakra is, az összes bőrápoló alkalmazása után, és végső védelemként az UV-A ellen. Válasszunk olyan fényvédőt, amely kevés hatóanyagot tartalmaz, mivel a szemhéjak bőre általában érzékenyebb

– tanácsolja Sarah Akram kozmetológus.

A praxisom során a betegek folyamatosan azt kérdezik tőlem, hogyan lehetne visszafordítani az öregedés jeleit a kezükön. A napfény pettyeket okoz és ráncosítja a kézfejet. Nagyon fontos az SPF-védelem a kezeken és a háton is

– vallja Lian Mack bőrgyógyász. Ráadásul ez igaz a lábfejekre is, mivel gyakori a melanómás anyajegy a lábujjak területén is.

A térdek ugyanolyan érzékenyek a leégésre, mint más területek. A térdre felvitt fényvédő krém azonban könnyebben ledörzsölhető, például amikor az ember egy takarón mozog a strandon. Óvjuk a térdet a leégéstől!

– mondta Dr. Corey L. Hartman bőrgyógyász és a Skin Wellness Dermatology alapítója a fényvédelem fontosságáról.

Forrás: byrdie.com
Borítókép forrása: Unsplash