Barion Pixel Így szabadulhatsz meg a zsíros bőrtől egyszer s mindenkorra! – Coloré

Így szabadulhatsz meg a zsíros bőrtől egyszer s mindenkorra!

2021. 05. 17.

Az olajos bőr állandóan fénylik, tapintása nem túl kellemes. Aki ezzel a típussal küzd, szeretne végleg megszabadulni tőle. Vajon lehetséges?

A zsíros bőr akkor alakul ki, amikor a faggyúmirigyek felesleges faggyút, olajat termelnek, ami zsíros, fényes és pattanásokra hajlamosabb bőrt eredményez – állítják a bőrgyógyászok.

Zsiros Arcbor
Forrás: pexels.com

Sok oka lehet annak, hogy a bőr zsírossá válik, ennek nagy része a bőr biológiájához köthető. A genetika és az életkor egyaránt szerepet játszik abban, hogy zsíros-e a bőrünk. Ha például zsíros bőrűek vannak az ember családjában, akkor nagy valószínűséggel ez öröklődni fog; a fiatalabb bőr, főleg tizenéves korban, szintén zsírosabb, mint az érett bőr.

Vannak azonban olyan környezeti hatások is, amelyek zsíros bőrt okozhatnak, vagy súlyosbíthatják a meglévő problémát. A bőrápolási rutin is nagyban befolyásolhatja az olajtermelést, amennyiben túl vastag és nehéz krémeket alkalmazunk könnyed és tápláló hidratálók helyett. Azoknak a termékeknek a használata is kerülendő, amelyek eltávolítják a bőr természetes zsírrétegét, mert ezáltal túlzottan beindítják az olajtermelést, tehát pont az ellenkező hatást érjük el velük, mint szeretnénk.

Néhány tipp az olajos bőr ellen:

  • Naponta kétszer tisztítsuk meg az arcot, de ne radírozzunk, és ne az említett olajgyilkos, szárító termékeket használjunk, hanem olyan arctisztító olajokat, amelyek a természetes zsírsavakat és molekulákat pótolják.
  • Keressünk szalicilsav tartalmú hámlasztót, mert ez finoman dolgozza fel a felesleges olajat. Heti egyszer érdemes alkalmazni.
  • Az arctisztítás után valamilyen tonizáló termékkel segítsük, hogy a pH egyensúlya fennmaradjon.
  • A növényi hatóanyagok közül a nagylevelű csodamogyoró (Hamamelis Virginiana/Witch Hazel) lehet a segítségünkre, mely gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevő.
  • Hetente tegyünk fel valamilyen agyagos maszkot!
  • Ne feledjük a hidratáló krémet, illetve belülről is hidratáljunk. A szakértők szerint egy párologtató a lakásban is jót tehet, főleg, ha megfelelő növényi olajakat teszünk bele.
  • Kerüljük a tejtermékeket, az olajos magvakat és a túl cukros ételeket!
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!

Ezeken felül olyan étrend-kiegészítők lehetnek még támogatóak, mint az omega-3, a cink, az E-vitamin, a beta-karotin vagy az A-vitamin fogyasztása.