7+1 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy aknét okozhat

2021. 04. 08.

Az akné, mint bőrprobléma sokakat érinthet élete során.

Azonban könnyebb lenne megelőzni az elváltozást, ha tudnánk, hogy mik okozhatják. Az akné a bőr pórusainak eltömődése és gyulladása. Ez a bőrhiba túlnyomó részt a fiatal korosztályt érinti, de csak hormonális esetben. Ugyanakkor vannak olyan kiváltó tényezői, amelyek miatt a felnőtt, illetve idősebb korosztály bőre is aknésodhat.

aknes_bor
Forrás: unsplash.com

Emiatt fontos sorra venni azokat az okokat, melyek az aknék mögött húzódhatnak meg!

1. Hormonok

Az aknék legtöbbje az eltömődött pórusok és a szőrtüszők gyulladása miatt jön létre. Ezek a zsírdugók úgy keletkeznek, hogy a faggyúmirigy túltermel, és az amúgy természetes, zsíros réteg nem tud megfelelően eloszlani. Kamaszkorban ezt a hormonok okozhatják vagy a nem megfelelő archigiénia.

2. Női bajok

Az akné gyakori a menstruáió közeli időszakban illetve várandós nőknél.

3. Gyógyszerek

Keletkezhetnek gyógyszerszedés hatására is. Ilyenek például a kortizon tartalmú tabletták.

4. Edzés

Aknék keletkezhetnek sport hatására. Bár az izzadás jó, és a verejtékezés egy tisztulási folyamat, akinek érzékeny a bőre, a sós izzadtságtól könnyebben lehet pattanásos.

5. Mobil

Talán nem meglepő, de a mobiltelefonunkról rengeteg kórokozót vihetünk fel a kezünkre és az arcunkra. Ezek bizony könnyen és gyorsan okozhatnak bőrproblémákat.

6. Alváshiány

Megfigyelték, hogy az alvás és a pihenés hiánya is kiválthatja a pattanások, aknék keletkezését, mert felborul a természetes belső egyensúlyunk.

7. Sminkecset

Nők esetében nem ritka, hogy a sminkeszközök helytelen használata vagy a nem megfelelő higiéniája, csere hiánya okozza. Figyeljünk erre oda!

+1. Maszk

A legújabb gond pedig a maszkné jelensége. Ahogy azt sejteni lehet, aki túl sokáig és nem megfelelően viseli a covid elleni maszkokat, annak komoly elváltozások, irritációk jelenhetnek meg az arcbőrén!

Akinek aknés a bőre, ajánlott olyan dermokozmetikumokat használja egy ideig, melyek kifejezetten aknés vagy érzékeny bőrre lettek fejlesztve. Emellett pedig figyeljünk oda a fenti rizikófaktorokra, illetve ne piszkáljuk az arcunkat.