7+1 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy aknét okozhat

Az akné, mint bőrprobléma sokakat érinthet élete során.

Azonban könnyebb lenne megelőzni az elváltozást, ha tudnánk, hogy mik okozhatják. Az akné a bőr pórusainak eltömődése és gyulladása. Ez a bőrhiba túlnyomó részt a fiatal korosztályt érinti, de csak hormonális esetben. Ugyanakkor vannak olyan kiváltó tényezői, amelyek miatt a felnőtt, illetve idősebb korosztály bőre is aknésodhat.

aknes_bor
Forrás: unsplash.com

Emiatt fontos sorra venni azokat az okokat, melyek az aknék mögött húzódhatnak meg!

1. Hormonok

Az aknék legtöbbje az eltömődött pórusok és a szőrtüszők gyulladása miatt jön létre. Ezek a zsírdugók úgy keletkeznek, hogy a faggyúmirigy túltermel, és az amúgy természetes, zsíros réteg nem tud megfelelően eloszlani. Kamaszkorban ezt a hormonok okozhatják vagy a nem megfelelő archigiénia.

2. Női bajok

Az akné gyakori a menstruáió közeli időszakban illetve várandós nőknél.

3. Gyógyszerek

Keletkezhetnek gyógyszerszedés hatására is. Ilyenek például a kortizon tartalmú tabletták.

4. Edzés

Aknék keletkezhetnek sport hatására. Bár az izzadás jó, és a verejtékezés egy tisztulási folyamat, akinek érzékeny a bőre, a sós izzadtságtól könnyebben lehet pattanásos.

5. Mobil

Talán nem meglepő, de a mobiltelefonunkról rengeteg kórokozót vihetünk fel a kezünkre és az arcunkra. Ezek bizony könnyen és gyorsan okozhatnak bőrproblémákat.

6. Alváshiány

Megfigyelték, hogy az alvás és a pihenés hiánya is kiválthatja a pattanások, aknék keletkezését, mert felborul a természetes belső egyensúlyunk.

7. Sminkecset

Nők esetében nem ritka, hogy a sminkeszközök helytelen használata vagy a nem megfelelő higiéniája, csere hiánya okozza. Figyeljünk erre oda!

+1. Maszk

A legújabb gond pedig a maszkné jelensége. Ahogy azt sejteni lehet, aki túl sokáig és nem megfelelően viseli a covid elleni maszkokat, annak komoly elváltozások, irritációk jelenhetnek meg az arcbőrén!

Akinek aknés a bőre, ajánlott olyan dermokozmetikumokat használja egy ideig, melyek kifejezetten aknés vagy érzékeny bőrre lettek fejlesztve. Emellett pedig figyeljünk oda a fenti rizikófaktorokra, illetve ne piszkáljuk az arcunkat.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!
NEKED AJÁNLJUK

Ana de Armas újra szerelmes – Ő lenne az új választottja