Barion Pixel Fürdés vagy zuhanyzás? Nem mindegy, mikor melyiket választod – Coloré

Fürdés vagy zuhanyzás? Nem mindegy, mikor melyiket választod

2023. 04. 15.

Örök kérdés, hogy a fürdőzés vagy a zuhanyzás-e az egészségesebb, melyiket érdemes választani. A fürdők bizonyos okokból kiválóak, még a zuhanyzás inkább más célból jó. Mutatjuk, hogy mikor melyiket kellene választanod.

Sokan vannak, akik az egyik vagy a másik módszerre esküdnek. A fürdőt hosszabbnak tartják, pihentetőbbnek, a zuhanyzást gyorsabbnak, egyszerűbbnek, a hétköznapokra megfelelőbbnek. Mindkét módszer alkalmas a napi higiénia fenntartására, de akadnak jelentős különbségek.

A fürdő egészségesebbé teszi a bőrt

Bár nincs kutatás, amely alátámasztaná ezt az állítást, sok bőrápoló szakember javasolja mind a meleg, mind a hideg fürdőket a bőr egészségének javítására. A forró fürdők fokozzák a bőr vérellátását. Ez akkor működik jól, ha a fürdés után hidratálókrémet alkalmazol, mivel a hosszas áztatás kiszáríthatja a bőröd.

A hideg fürdő enyhíti a gyulladást a bőrben, így enyhülést nyújt az allergiás, kiütéses, csalánkiütéses tünetekre. Az arc esetében a forró víz megnyitja az eltömődött pórusokat és segít eltávolítani a szennyeződéseket. Azonban forróvizes arcmosása napi szintű használata fokozhatja az olajtermelést. A hideg vizes lemosás pedig a nyitott pórusokkal rendelkezőknek ajánlott – a hideg összehúzza őket, így kevésbé lesznek láthatók.

fürdő
Kép forrása: Unsplash

A fürdő késlelteti az öregedést

A bőrgyógyászok szerint a fürdőzés lassíthatja az öregedést és csökkentheti a felnőttkori pattanások számát azáltal, hogy segít csökkenteni a kortizol szintjét a szervezetben. A kortizol egy stresszhormon, amely növelheti a pattanások számát és előidézheti a korai öregedést.

Enyhíti az izomfájdalmat

A hő kiváló megoldás lehet, ha fájnak az izmaid. A gyulladt vagy fájó izmok hővel kezelése segíthet az ellazításukban. A fürdőben teljesen elmerülhetsz a meleg vízben, ami tehermentesíti a test izmait. Ezenkívül a fürdőadalékok, például az Epsom-só segíthet a fájdalmak enyhítésében is. Gyulladások esetén azonban nem ajánlott.

Csökkentheti a vércukorszintet

Egy, az Egyesült Királyságban végzet kutatásban a tudósok arra jutottak, hogy a forró fürdő valóban csökkentheti a vércukorszintet. A vércukorszintünk étkezés után megemelkedik, és az emelkedés mértéke a cukorbetegség egyik kockázati mutatója, így az alacsonyan tartása igazán jótékony hatással lehet az egészségünkre.

Nyilvánvaló, hogy a fürdő nem helyettesítheti az egészséges táplálkozást és az edzést, de nagyszerű kiegészítő lehet!

Ugyanolyan tiszta, mint a zuhany

Sokan úgy érzik, hogy a fürdő valahogy piszkosabb, mint a zuhany, mivel a víz nem folyik le, de ez valójában nem igaz. A Hygiene Expert szerint a zuhanyozás csak akkor jobb, mint a fürdőzés, ha piszkos vagy izzadt vagy, például edzés után. Ha csak egy átlagos hétköznap esti fürdésről van szó, ugyanolyan tiszta leszel, mint a zuhanytól.

A zuhanyzás csillapítja a bőr viszketést

Az olyan viszkető bőrbetegségek esetén, mint a pikkelysömör és az ekcéma, jótékonyan hathat a bőrödre a hideg zuhany. A fürdővel ellentétben, amely eltávolítja a természetes olajokat és nedvességet a bőrből, a zuhany segít enyhíteni a viszketést, a gyulladást és a bőrpírt. A hidegvizes zuhanyzás csökkentheti a kellemetlen érzés intenzitását és a késztetést is a vakarózásra.

Relaxáló hatású

Zuhanyzás közben az agyad elektromos impulzusokat kap, amelyek serkentik az endorfinok vagy boldogsághormonok felszabadulását. Ez pedig segít csökkenteni a stresszt és a stresszel összefüggő bőrbetegségeket, mint például a pikkelysömör, a rosacea és az ekcéma.

Csökkenti a szorongást

A melegvizes zuhanyzás csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit. A test reakciója a melegre, hogy ellazítja az izmokat és a gondolatokat. Emiatt a depressziós tünetek kockázata alacsonyabb a zuhanyozást követően. Segíthet ellazulni és álmossá tesz lefekvés előtt. A zuhany alatt végzett egyszerű tevékenységek, mint például a kedvenc testradírod használata, nyugtató és jutalmazó tevékenység lehet a tested és az elméd számára. Egy másik módja annak, hogy megnyugodj, ha nyugtató zenét teszel be.

Enyhíti a megfázás tüneteit

A megfázás egyik legkellemetlenebb tünete a bedugult ott. A meleg zuhany azonban segíthet ezen, a gőz belélegezve segít hidratálni és tehermentesíteni az orrjáratokat. Valamint a köhögést okozó nyálka fellazításában is hasznos.

Csökkenti a fizikai fáradtságot

A kutatások arra jutottak, hogy egy gyors, háromperces hidegzuhany hatékonyan csökkenti a fáradtságot és növeli az éberséget. Emellett erősíti az immunrendszert, ugyanis a hideg víz serkentheti a fertőzések leküzdésére használt sejtek termelődését. Ennek az az oka, hogy a hideg hatására a nyirokcsomók összehúzódnak, ami beindítja a sejttermelést.

fürdő
Kép forrása: Unsplash

Forrás: Little Things, Medical News Today, Style Craze, NCBI, Wellness Workdays, Mira Showers

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix